Yazı içeriği
- Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı nedir?
- Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı sebebi nedir?
- Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı Olan Çiftlere Hangi Testler Yapılmalıdır?
- Tüp bebekte başarısız olanlar ne yapmalı?
- Tüp bebek tedavisi neden başarısız olur?
- Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığının Nedenleri Nelerdir?
- Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı Birincil Nedenler:
- Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı İkincil Nedenler:
- Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı Üçüncül Nedenler:
- Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı Yorum ve Soru
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı anne ve baba adayı çoçuk sahibi olmak için başladığı tedavi sonucunda başarısız olma durumunda bunun nedenlerini araştırmaya koyulmaktadır. Bu yazımızda tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarına, nedenlerine ve tedavisi konularına değindik kısaca yazımıza başlayalım.
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı nedir?
Çiftlerin tedavi sonucunda başarısız sonuçlanması ile en çok araştırma yaptığı konu olan tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı tanımı, bir çiftin kaliteli, sağlıklı herhangi bir sorunu olmayan embriyo transferine rağmen 3 tüp bebek tedavisi veya toplamda 4 adet embriyo transferi sonrasında gebelik elde edilememiş olmasıdır.
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı sebebi nedir?
Tüp bebek başarısızlığı Sebepleri embriyo kaynaklı, uterus kaynaklı veya bağışıklık sistemi kaynaklı olabilir. Bu sebepler doktorunuz tarafından testler ve tetkikler yapılarak bulunup bulunan sebep üzerinden tedavi sürecini başlatabilir.
Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı Olan Çiftlere Hangi Testler Yapılmalıdır?
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan çiftlere Kromozom ‘karyotip analizi’ ve rahim içini değerlendirmek için histeroskopi “rahim ağzından özel bir optik cihazla girilerek rahim içinin gözlenmesi” yapılmaktadır.
Kromozom analizinde/karyotip bozukluk saptanan hastalarda embriyoya aktarılan kromozom hasarları gebelik şansını etkileyeceğinden embriyoların genetik tanı ile taraması yapılıp sağlıklı kromozom yapısına sahip embriyolar yerleştirilerek gebelik şansı artırılır.
Anne adayı rahimde sorun olmayan hastalarda ‘rahime çizik atılması’ uygulanabilirse de etkinliği kanıtlanmış bir yöntem değildir.
Tekrarlayan tüp bebek denemelerinde başarısızlığı olan hastalarda 3 tedavi sonrasında bile yapılan testlerde sorun saptanmayan çift sayısı oldukça fazladır. Dolayısıyla negatif sonuç alan çiftler maddi ve psikolojik olarak çok yorucu olsa da anne ve baba adayı sabırlı olup yüksek maliyetli testler yapılması için doktorlarına baskı yapmamalıdır. Aslında testlerden çok kişiye özel, yaşam kalitesine yönelik önlemler daha etkilidir (kilolu hastalarda kilo verilmesi, sigaranın bırakılması, şeker ve tiroid problemi gibi metabolik sorunların tedavi edilmesi gibi yaklaşımlar) pahalı ve yararı olmayan testlerden daha etkilidir.
Tüplerde sıvı varsa tüp operasyonu, gibi yer kaplayan lezyonların çıkarılması sonraki tedavilerde başarı şansını arttırabilmekte.
Tüp bebek merkezindeki Laboratuvar kalitesi ve deneyimi de çok önemlidir. Tedavide çiftler Embriyoloji laboratuvarı ile uyumlu çalışarak, çiftleri birlikte değerlendirmesi, yapılabiliyor ise blastokist dediğimiz 5. gün embriyosunun verilmesi etkili olabilir.
Bağışıklık yanıtında sorun olduğu düşünülen hastalarda bu sorunu çözücü bir serum tedavisi uygulanabilir.
Tüp bebekte başarısız olanlar ne yapmalı?
Çiftler Başarısız bir tüp bebek denemesinden sonra en az bir ay ara vermek gerekir. Bunun sebebi sadece fiziksel nedenler değildir. Aynı zamanda Ruhsal açıdan da özellikle kadınların kendilerini toparlayabilecekleri bir zaman gerekir. Genç çiftlerde arayı birkaç aya çıkarmak daha uygun olabilir.
Tüp bebek tedavisi neden başarısız olur?
Tüp Bebek Tedavilerinde çiftlerde başarısızlığa sebep sorunlardan biri Embriyo kalitesinin kötü olmasıdır. Bu soru çözümü için yapılacak fazla uygulama bulunmamaktadır. Başarısızlığın altında yatan neden Genetik tanı inceleme yapılması suretiyle “Translokasyon” yani Kromozom bozukluğu olup olmadığı anlaşılabilir.
Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığının Nedenleri Nelerdir?
Gebelik oluşum mekanizmaları tek bir parametre ile açıklanamayacak, karmaşık olaylar dizisidir. Belirlenebilen tek bir mekanizmadan söz etmek imkansızdır. Bu probleme sahip çiftleri daha geniş bir perspektifte ele alınıp, yeni bir tedaviye başlamadan önce ayrıntılı incelemelerden geçirmek gerekir.
Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı Birincil Nedenler:
Gebelik oluşturması beklenen embriyonun bozulmuş genetik yapısı,
Yumurta gelişimi sırasında kullanılan ilaç protokollerinin uygun olmaması,
Embriyonun geliştiği kültür ortamlarının yeterli olamaması,
Embriyo dış zarının kalınlaşması gibi embriyoya ait nedenler tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarına sebep olabilir.
Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı İkincil Nedenler:
Rahim iç duvarını etkileyen doğumsal rahim bozuklukları,
Anne adayı Rahim içinde oluşan embriyonun tutunmasını engelleyen polip, myom,
Daha önceki enfeksiyon veya kürtajlara bağlı yapışıklıklar,
Embriyonun Anne adayı rahmi tutunmasını etkileyen pıhtılaşma fonksiyon bozuklukları,
Kadında genetik veya sonradan oluşan savunma mekanizmaları bozukluklar, Sperm veya yumurta yüksek kalitede de olsa gelişen embriyonun tutunup büyümesini engelleyebilen faktörlerdir.
Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı Üçüncül Nedenler:
Çocuk sahibi olmakta güçlük çeken kadınlarda sıklıkla görülebilen endometriosis (çikolata kistleri),
Tüplerde daha öncesinde oluşmuş enfeksiyon veya geçirilmiş operasyonları sonrasında sıklıkla ortaya çıkabilen tüplerin tıkanıp şişmesi durumları özellikle tedavi edilebilir nedenler arasındadır.
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı Yorum ve Soru
Tekrarlayan Tüp bebek başarısızlığı konusu hakkında çiftlerin merak ettiği çokça araştırma yaptığı sorulara değindik fakat hala aklınıza takılan merak ettiğiniz soru bulunuyor ise yorum kısmına veya Soru-Cevap, Forum bölümüne sorunuzu sorabilirsiniz.