Yazı içeriği
- 1. Tüp Bebek Tedavi Aşaması (Çift Değerlendirmesi)
- 2. Tüp Bebek Tedavi Aşaması (Yumurtaları uyarma ve yumurta oluşturma)
- 3. Tüp Bebek Aşaması (Yumurta Toplama)
- 4.Tüp Bebek Aşaması (Döllenmiş Yumurta Rahme Yeleştirme)
- 5. Tüp Bebek Aşaması (Gebelik Testi)
- Tüp bebek aşamasında Kullanılan İlaçlar
- Tüp Bebek Tedavi Teknikleri Nelerdir?
- Tüp Bebek Aşamaları Sıkça Sorulan Sorular
- Tüp Bebekte En Önemli Aşama Nedir ?
- İlk Tüp Bebek Tutar mı Veya İlk Tüp Bebek Tutmaz mı ?
Tüp bebek aşamaları, en önemli aşama nedir ve ya tüp bebek tedavisi aşamaları nelerdir, ne yapılır bunları tek tek sıra halinde yazacağız. Fazla uzatmadan tüp bebek tedavi aşamaları şunlardan oluşmaktadır.
1. Tüp Bebek Tedavi Aşaması (Çift Değerlendirmesi)
Tüp bebek tedavisinin ilk aşaması anne ve baba adayının değerlendirilmesidir. İlk görüşmede çiftin tüp bebek tedavisi için uygun olup olmadığı görüşülür. Tüp bebek tedavisi için uygun olan çift için ikinci aşamaya geçilir. Anne ve baba adayının daha önce tedaviler, muayeneler yapmış ise düşük sebepleri dinlenir. Varsa eski tahlil ve tetkiklere bakılır.
– olmuş ise ameliyat raporu
– Baba Adayından Sperm tahlili
– Anne ve babaya ait kan testleri
– Var ise uygulanan tedavi raporları
– Anne Adayı Rahim filmi
– Kromozom analizi
– Başka hastalıklar ile ilgili raporlar
Tüm verilere toplanır ve ona göre tüp bebek tedavisi aşamaları planlanır tedavinin uygulanacağı gün belirlenir.
2. Tüp Bebek Tedavi Aşaması (Yumurtaları uyarma ve yumurta oluşturma)
Tüp bebek ikinci aşama yumurta uyarılması anne adayından üreme hücrelerinin alınması ile adet gününün 2. Ve 3. günü yumurtalıklar ultrason ile takip edilir. Bu takip sonucunda işleyişi normal yumurtalar hormon iğneleri ve ilaçları ile olgunlaştırılıp geliştirilir. Bu işlem ortalama 8-10 gün sürmelidir. Daha sonra 3. Aşamaya geçilir.
3. Tüp Bebek Aşaması (Yumurta Toplama)
Tüp bebek tedavi aşaması 3. Adım olarak olgunlaşan yumurtaların anne adayından toplanması ve laboratuvar ortamında döllenmesi hazırlığıdır. Tüp bebek yumurta toplama aşamasında anne adayı rahmine ince bir iğne ile girilerek yumurtalar aspire(emilir) edilir ve laboratuvar ortamında döllenerek tüp bebek tedavi süreci başlarlanır. Baba adayı için bu aşamada sperm alınma işlemi yapılır. Sperm alınma gününe 2-4 gün öncesinden cinsel beraberlik olmamalıdır. Bu süre 7 günüde geçmemelidir. Daha sonra 4. Aşamaya geçilir.
4.Tüp Bebek Aşaması (Döllenmiş Yumurta Rahme Yeleştirme)
Tüp bebek aşamasın döllenmiş yumurtanın rahme yerleştirme aşaması 2 ile 6 gün arasında laboratuvar ortamında döllenmiş yumurtalar anne rahmine özel katater ile yerleştirilir. Tüp bebek embriyo rahme yerleştirme aşaması 5-10 dk bir süreyi kapsamaktadır. Bu aşamadan sonra gebelik testi sürecine kadar cinsel beraberlik önerilmemektedir. Tüp bebek tedavisi transfer işleminden 1 gün sonra ılık su ile duş alınabilir.
Tüp bebek Embriyo transferi sonrası bazı yan etkiler görülebilmektedir. Şöyleki:
-Transferden kısa bir süre sonra biraz berrak veya kanlı sıvının gelmesi.
-Yüksek meme hassasiyeti
-Hafif şişkinlik
-Hafif kramp
-Kabızlık
-Adet ağrısı benzeri bel ve kasık ağrısı
5. Tüp Bebek Aşaması (Gebelik Testi)
Tüp bebek tedavisi aşamasın gebelik testi embriyonun transferi sonrasında 12. günü gebelik testi yapılır. Bu test BHCG kan testi olarak yapılmaktadır. Kontrol ve testlerden sonra gebeliğin oluşması durumunda 7-10 gün içerisinde anne adayı ultrason kontrolü için çağrılır.
Tüp bebek aşamasında Kullanılan İlaçlar
Tüp bebek tedavisinde bazı hormon iğneleri ve ilaçları kullanılmaktadır. Bunlar şu şekilde olmakta:
– Yumurtalık uyarımı için kullanılan ilaçlar
-Oosit olgunlaşması için kullanılan ilaçlar
-Erken yumurtlamayı önlemek için kullanılan ilaçlar
-Rahim içi yüzeyini hazırlamak için kullanılan ilaçlar
Tüp Bebek Tedavi Teknikleri Nelerdir?
Tüp bebek tedavisi teknikleri iki adettir.
Klasik Tüp Bebek-IVF (İn Vitro Fertilizasyon): Tüp bebek tekniği içerisinde ilk zamanlar, en yaygın uygulanan teknikti. Son dönemde, döllenme oranları bakımından Mikroenjeksiyon (ICSI) göre düşük olduğundan, Teknik uygulanması tercih edilmeyen tüp bebek tedavi tekniği haline gelmiştir.
Mikroenjeksiyon (ICSI): Bu Tüp Bebek tekniği Mikroskop altında baba adayının spermin bir özel pipet ile direkt olarak yumurta içine yerleştirilmesi ile yapılan tekniktir. Tüp bebek tedavisinde mikroenjeksiyon (ICSI) tekniği günümüzde en yaygın olarak kullanılan tekniklerdendir. Mikroenjeksiyonun , yumurtanın tek tek sperm ile buluşması ile döllenmenin çok yüksek oranlara çıkartılmasıdır. Baba adayından alınan sperm, mikroskop altında Anne adayından alınan yumurta bir araya getirildikten sonra, laboratuvar ortamında cihazlar içerisinde gelişimine göre 7. güne kadar takip edilmektedir.
Tüp Bebek Aşamaları Sıkça Sorulan Sorular
Tüp bebek tedavisi aşamalarında karşılaştığımız bir çok soru bulunmakta sizinde merak ettiğiniz sormak istediğiniz konular bulunuyor ise yorumlar bölümüne ve yahut forum kısmına soru-cevap bölümüne yazarak diğer kullanıcıların cevaplarına göz atabilirsiniz.
Tüp Bebekte En Önemli Aşama Nedir ?
Tüp bebekte en önemli aşama ultrason ile ölçülen folikül (yumurta hücresi içeren kesecik) boyutlarının 18-20 mm olunca HCG hormonu içeren çatlatma iğnesi yapılması en önemli aşamadır. Yumurtanın olgunlaşması bu iğne ile olur ve 36 saat sonra yumurta toplanmalıdır. Tüp bebekte en önemli aşama bu aşamadır.
İlk Tüp Bebek Tutar mı Veya İlk Tüp Bebek Tutmaz mı ?
İlk tüp bebek tutar mı ve ilk tüp bebek tutmaz mı sorusu ilk akla gelen sıkça sorulan sorular arasında. İlk tüp bebek denemesinde tedavi başarı oranı bir çok nedenden dolayı farklılık göstermektedir. Ortalama ilk tüp bebek tutma oranı %20 ile %30 oranındadır. İlk tüp bebek tutmaz mı cevabı ise verilen oranlara göre her 3 çiftten ikisi tutmama olasılığı bulunmaktadır.