Yazı içeriği
- Tüp Bebek Hamile Kaldıktan Sonra Dikkat Edilecek Hususlar
- Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Yapılmaması Gerekenler
- Tüp Bebek Tedavisi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
- Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme
- Tüp Bebek Embriyo Transferinden Sonra Dikkat Edilecek Hususlar
- Tüp Bebek Hamile Kaldıktan Sonra Dikkat Edilecek Hususlar Sıkça Sorulan Sorular
- Tüp bebek sonrası hamilelik 7 önemli Husus nedir?
Tüp bebek hamile kaldıktan sonra dikkat edilecek hususlar tüp bebek tedavisi ile hamile kalmış olan anne adayının dikkat etmesi gereken bir kaç konu bulunmakta. Bir çok uzman tavsiyesi ve görüşlerinde tüp bebekte hamile kaldıktan sonra dikkat edilmesi gereken ağır kaldırmama, stresten uzak durma ve beslenme gibi hususlardan oluşmakta. Tüp bebek ile hamile kalan adayları normal gebe kalan anne adaylarına oranla düşük yapma olasılığı daha fazladır. Özellikle ilk 3 hafta çok kritik bir dönemdir. Bu sebeple tüp bebek hamile kalanların dikkat etmesi gereken hususlar yazımızı oluşturduk.
Tüp Bebek Hamile Kaldıktan Sonra Dikkat Edilecek Hususlar
Hamilelik aşamasında olan anne adayları ruhen ve bedenen zor bir süreden geçmektedir. Bu aşamada beslenmesine, hayat yaşantısına ve kullandığı ilaçlara dikkat etmelidir. Tüp bebek tedavisi uygulanmış anne adayı hamilelik dönemindeymiş gibi bu aşamada çok dikkatli olmalıdır. Tüp bebek hamile kaldıktan sonra dikkat edilecek hususlar embriyonun transferi sonrasında hamilelik süreci başlamış olarak değerlendirmeli özellikle ağır işlerden uzak durmalı, taze sebze meyve yemelidir. Tüp bebekle hamile kalanların dikkat etmesi gereken hususlar embriyo tutunması sağlıklı gerçekleşmesi için anne adayı 48 saat iki gün boyunca yürüme, koşma, ağır kaldırma ve aşırı hareketten uzak durmalı dinlenmelidir. Bu süreç 48 saat ile sınırlandırmamalı 1 hafta boyunca zıplama, koşma, bir yerden atlama gibi hareketler ve ayrıca ağır ev işlerinden kendini sakınmalıdır. Tüp bebek tedavisi için sağlıklı bir ilerleyiş için bunlar önem arz etmektedir.
Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Yapılmaması Gerekenler
Tüp bebek tedavisi sonrası yapılmaması gerekenler çiftler bir süre cinsel yaşantısına ara vermelidir. Başarılı bir tedavi ilerleyişi için 15 gün cinsel yaşantı olmaması gerekmektedir. Tabi ki bu süre 15 gün sınırı yoktur bu süreç bebeğin kalp atışlarını duyana denk devam edebileceği tüp bebek tedavisi boyunca cinsel beraberliğin olmaması başarılı bir ilerleyişin olacağı bilinmektedir.
Tüp bebek tedavisi sonrası yapılmaması gerekenler;
- Tüp bebek tedavisinden sonra geçen süreçte anne adayı sigara kullanmamalı kullanılan ortamda bulunmamalıdır.
- Tedavi boyunca alkol ve alkol ürünlerinden uzak durmalıdır.
- Kanama olması durumunda doktoruna durumu iletmesi ve herhangi bir tampon kullanmaması önerilmekte.
- Tüp bebek tedavisi sonrası gebelik testi aşamasına kadar olan süreçte havuz, küvet gibi yüzme ve su aktivitelerinden uzak durmalıdır.
- Normal gebelik gibi tüp bebekte hamile kalan anne adayının beslenmesine dikkat etmesi gerekmektedir.
Tüp Bebek Tedavisi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Tüp Bebek Hamile Kaldıktan Sonra Dikkat Edilecek Hususlar bulunduğu gibi tüp bebek tedavisi öncesi dikkat edilmesi gereken hususlar da bulunmaktadır. Tedavi öncesi anne adayı sulandırıcı ilaçların ve doktorunun tavsiye etmediği ilaçları kullanmaması önemli bir husustur. Tüp bebek tedavisi öncesi sigara ve alkol kullanımı bırakılması gerekmektedir. Taze sebze ve meyve beslenmesi hususu göz önende tutulmalıdır. İdeal kilo tüp bebek tedavi öncesi olumlu başarı oranında etki göstermektedir. Baba adayı için herhangi bir kullandığı ilaç var ise doktorunuza bildirmeniz gerekmektedir. Baba adayı sigara ve alkol kullanımını tedavi öncesi en az 3 ay süre bırakmalıdır.
Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme
Tüp bebek tedavisinde beslenme, tüp bebek sürecinde beslenme ve tüp bebek tedavisine başlarken beslenme gibi konular büyük önem taşımaktadır. Tedavi boyunca anne adaylarının en çok merak ettiği konuların başında gelen beslenme şu şekilde olmalıdır:
- Tüp bebek tedavisi sürecinde besleme olarak bol su tüketimi önemlidir. Kola, çay, gazoz, maden suyu yerine su tüketimini ön planda tutun günde 8-10 bardak su içmeniz önerilir.
- Balık protein, omega3, mineral yönünden zengin besinlerdendir. Bunları tüp bebek tedavisi sürecinde sofranızdan eksik etmeyin.
- Şeker ve tatlandırıcılardan uzak durun.
- Tedavi sürecinde Tuz kullanmamaya özen gösterin
- Yiyecekleriniz buğulama, haşlama ve fırında pişirme yöntemlerinden olsun. Kızartma türü besinlerden uzak durun. Taze Sebzeleri çok fazla haşlamamaya özen gösteriniz. Tüp bebek tedavisinde yenmemesi gereken besinler hakkında doktorunuz ve ya diyetisyeninize başvurun.
- Folik asit zengini yeşil yapraklı sebzeler tüketin. Badem, fındık gibi kuruyemişler tüketimi önerilmektedir.
- Tedavi boyunca sigara tüketimi ve alkol tüketiminden uzak durun hatta sigara içilen ortamlarda bulunmayın
Tüp Bebek Embriyo Transferinden Sonra Dikkat Edilecek Hususlar
Tüp bebek gebelik olduktan sonra nelere dikkat edilmeli ve ya başka değişle embriyo transferinden sonra dikkat edilecek hususlar nelerdir gibi araştırılan konular bulunmakta. Tüp bebek transfer sonrası dikkat edilmesi gerekenler Kısacası sorunun cevabı şu şekildedir.
- İlk bir kaç gün ağır ev işlerinden uzak durun.
- Yüzme ve ya küvet gibi su aktiviteleri önerilmemekte.
- Tedavi sürecinde kimyasal boya ve sıvılardan uzak durun.
- Ağır eşyalar kaldırmayın çekmeyin.
- Tedavi sonrası 15 gün ilişkiye girmeyin
- Kullanacağınız ilaçları doktorunuza bildirin.
- Pastörize olmamış süt ve süt ürünlerinden uzak durun.
Tüp Bebek Hamile Kaldıktan Sonra Dikkat Edilecek Hususlar Sıkça Sorulan Sorular
Tüp Bebek Hamile Kaldıktan Sonra Dikkat Edilecek Hususlar hakkında bir çok faklı soru ile karşılaşmaktayız. Sorularınız aklınıza takılan bir konu bulunması durumunda yorum kısmımıza veyahut Forum, Soru-cevap bölümümüze iletebilirsiniz. Sizden gelen sıkça sorular şunlardır.
Tüp bebek sonrası hamilelik 7 önemli Husus nedir?
Tüp bebek sonrası hamilelik önemli 7 madde şunlardır.
1–Tüp bebek sonrası Hamilelik testi
Tüp bebek tedavisinden 12 gün sonra kan sonucu ile gebelik testi yapılır. Pozitif çıkması durumunda 2 hafta içerisinde ultrason ile gebelik kesesi izlenir.
2–Tüp bebek sonrası hamilelik belirtileri
Tüp bebek hamilelik belirtileri normal gebelik belirtileri ile aynıdır. Göğüslerde şişme veya aşırı hassasiyet, mide bulantısı, kusma, yorgunluk, halsizlik, ani duygu değişimleri, sinirlilik, aşırı neşe ve üzüntü belirtiler arasındadır.
3–Tüp bebek sonrası hamilelikte ilk 3 ay çok önemli
Tüp bebek tedavisi sonrası hamile kalan ile normal gebe kalan anne adaylarına göre daha yüksek oranda düşük riski taşımaktadır. Zira ilk 3 ay çok önem sarfetmektedir. Tüp bebek sonrası hamile kalan anne adayı ilk 3 ay stres, aşırı yorucu ve ani hareketlerden kaçınmalıdır.
4–Tüp bebek sonrası hamilelikte iş hayatı
Günümüzde bir çok kadın iş hayatında görev almaktadır. Bu süreçte doktor tavsiyesi ile normal rutin işine devam edebilir ancak çok ağır, fiziksel işler ve stresli bir ortam tavsiye edilmemektedir.
5–Tüp bebek sonrası hamilelikte sağlıklı beslenme
Anne adayı gebeliği boyunca vücudunu ve metabolizmasını güçlendirecek besinler tercih etmelidir. Yeterli ve dengeli beslenme az ve ya fazla aşırıya kaçmamak tavsiye edilmektedir.
6–Tüp bebek sonrası sigara ve alkol
Tüp bebek tedavisi öncesinde ve sonrasında sigara ve alkol ürünlerinden uzak durulmalı öncesin ilk 3 ayı kapsamaktadır. Baba adayı için sigara ve alkol sperm sayısını ve kalitesini anne adayı için yumurta rezervinin azalmasına yol açmaktadır.
7–Tüp bebek sonrası hamilelikte su tüketimi
Gebelik ister Tüp bebek tedavisi ile veya normal yollarla olmuş olsun su tüketimi bu dönemde önemli bir husustur. Hamilelikte bol su 8-10 bardak tüketimi tavsiye edilmektedir.
Teşekkürler Vermiş olduğunuz bilgiler için.