1. Anasayfa
  2. Tüp Bebek

Tüp Bebek Tedavisi, Aşamaları ve Yapılan Testler

Tüp Bebek Tedavisi, Aşamaları ve Yapılan Testler
1

Tüp bebek tedavisi, aşamaları ve yapılan testler çok fazla araştırılması yapılan konuların başında yer almıştır. Bu sebeple çiftlerin tüm sorularına cevap bulabileceği yazımızı oluşturduk. Yazımız içerisinde tüp bebek tedavisi hakkında en çok aranan kimler tüp bebek tedavisi yaptırmalı, gereken durumlar, tüp bebek tedavisi aşamaları, tüp bebek tedavi fiyatı ve maliyeti, tüp bebek tedavisi testleri gibi konuları başlıklar altında okuyabilirsiniz. Özellikle tüp bebek tedavisi yapılan testleri hakkında FSH değeri kaç olmalı, beta hcg değeri , TSH değeri, LH değeri, E2 değeri ve AMH değeri kaç olmalı gibi konular anne ve baba adayının araştırmasını çokça yaptığı konuların başında gelmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi, Aşamaları ve Yapılan Testler
Tüp Bebek Tedavisi, Aşamaları ve Yapılan Testler

Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Tüp bebek tedavisi çiftlerin 1 yıl boyunca düzenli cinsel ilişkiye rağmen doğal yollarla bir çocuk sahibi olamayan kişiler için tüp bebek tedavisi önerilir. Anne adayı yaşı 35 ve üstü olan çiftlerde bu süre 6 ay olarak belirlenmiştir.

Bu süre zarfında hamilelik durumu oluşmamış çiftlerin kontrollerini yaptırması için hekime başvurmaları gerekir.

Yapılan testler, muayene ve tetkiklerin ardından erkek ya da kadında üremeye engel olan bir durum varsa çifte tüp bebek tedavisi önerilir.

Tüp Bebek Tedavisi Gerektiren Durumlar?

Tüp bebek tedavisi gerektiren durumlar sıralanan nedenlerin söz konusu olduğu durumlarda tüp bebek tedavisi önerilebilir.

Anne adayı için:

  • Yumurta rezervi azalmışsa
  • Adetler düzensiz ise
  • Geçirilmiş yumurtalık iltihabı bulunuyor ise
  • Daha önceden dış gebelik geçirilmişse
  • Karın herhangi bir ameliyatları geçirilmiş ise
  • Cinsel yolla bulaşan hastalık geçmişi varsa
  • Gebelik düşünmeden önce doğum kontrol amaçlı spiral kullanım geçmişi varsa
  • Endometriozis (çikolata kisti) teşhisi konmuşsa bir tüp bebek uzmanıyla görüşülmelidir.

Erkekler için:

  • Testisleri etkilemiş kabakulak geçmişi varsa
  • Testis travması varsa
  • İnmemiş testis ameliyatı olmuşsa
  • Cinsel yolla bulaşan hastalık hikayesi varsa
  • Erken boşalma ve ereksiyon problemi varsa
  • Kimyasal veya radyasyonlu ortamlarda çalışılmışsa
  • Birinci derece akraba veya kardeşlerde infertilite problemi yaşanmışsa bir uzmanla görüşülmelidir.
  • Aşağıdaki durumlardan herhangi biri söz konusu ise tüp bebek yaptırma ihtimali neredeyse kaçınılmazdır:
  • Eşlerden herhangi birinde bilinen genetik geçişli hastalık varsa (kistik fibrozis, talasemi, hemofili vb.)
  • Hepatit ve HIV gibi bulaşıcı hastalıklardan eşi korumak için
  • Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi gibi)

Tüp Bebek Tedavisine Nasıl Başlar?

Tüp Bebek Tedavisine Nasıl Başlar?
Tüp bebek Tedavide başarı oranını artırmak için anne ve baba adayına birtakım sorumluluklar düşmektedir. Çiftler tedaviye başlamadan önce i sağlıklı bir beslenme ve  yaşam tarzını benimsemeleri önerilir.

Mesela örnek vermek olarak sigarayı bırakmak çocuk sahibi olmayı düşünen çiftlerden beklenen ilk yaşam tarzı değişikliği olarak gösterilebilir.

Sigara ve sigara ürünleri hem yumurta hem de sperm hücreleri için son derece zararlıdır. Sigara gibi alkol de bırakılmalı. Bol meyve sebze tüketimi, fazla kiloların verilmesi, yürüyüş, koşu, bisiklet gibi basit egzersizler üreme sağlığını korumak adına önem taşımaktadır.

Tüp Bebek Aşamaları Nelerdir?

  1. Tüp Bebek Aşaması: Hekimler ile Görüşme, Muayene ve Testler

Tüp Bebek Aşaması Hekimler ile Görüşme, Muayene ve Testler
İlk aşamada, tedaviye olmak isteyen çifte kısırlığın sebepleri anlatılır. Yapılacak olan testler konusunda detaylı bilgi verilir. İlk görüşmede hem kadın hem erkeğin bulunması bilgilendirme ve soruların cevaplanması için önemlidir.

Kliniğe gelirken hasta daha önce yapılmış olan tüm tetkiklerini, bulunuyor ise rahim filmini, geçirilmiş operasyonlara veya önceki infertilite tedavilerine ait raporlarını beraberinde getirmelidir.

Ayrıca çiftlerde kalp hastalığı, diyabet gibi başka bir hastalık varsa ise ilgili rapor ve bilgilerin de doktoru bilgilendirmesi gerekmektedir.

Diğer aşamalara nazaran İlk aşama için adetin belli bir gününde olma zorunluluğu yoktur. Herhangi bir günde de bu değerlendirme yapılabilmektedir.

Doktor tarafından Ayrıntılı jinekolojik muayene ve ultrasonografinin ardından gerekli görülürse ek testler istenebilmektedir. Hedef, öncelikle kısırlık nedenlerini ortaya koymaktır.

Anne veya baba adayı için uygun olan tedavi şekli seçilir ve uygun zamanda, uygun teknikler ile tedavi uygulanır.

Tüp Bebek Tedavisinede Kadın Hastalar için Testler

  • Anti HCV
  • Anti-HIV 1-2
  • HBsAg
  • Prolaktin
  • Rubella IGG
  • Serbest T3
  • Serbest T4
  • Hemogram
  • Anti Müllerian Hormon (AMH)
  • FSH
  • LH
  • Estradiol (E2)
  • Progestron (P4)

Tüp Bebek Tedavisinede Erkek için Testler

  • HBsAg
  • Anti HCV
  • Anti- HIV 1-2
  • Spermiyogram
  1. Tüp Bebek Aşaması: Kontrollü Yumurta (Ovaryen) Büyütme Tedavisi

Anne adayı, adetin 2’inci ya da 3’üncü günü muayeneye gelir ve ultrason ile yumurtalıkların durumu değerlendirilir. Anne adınının durumuna göre o gün içinde hormon değerlerine bakmak için testlerde yapılabilir.

Yapılan muayene ve test Sonuçlara göre doktor, anne adayının yumurtalıklarını uyarılması ile çok sayıda yumurta gelişimini sağlamak amacıyla bazı tüp bebek tedavisi için hormon ilaçları verir ve ilaçlar hakkında anne adayına bilgilendirme yapılır.

FSH, HMG içeren hormon iğneleri ile yumurtalıklar düzenli bir şekilde uyarılır ve çok sayıda folikül gelişimi sağlanır.

Tedavi için Gelişen folikül sayısı başarı oranını ve şansını doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle hormon iğneleri başlangıç dozu anne adayının yaşı, kilosu, varsa önceki tedavilerine göre belirlenir.

Folikül gelişim için ilk önce kanda östrojen düzeyi ve ultrasonografide folikül sayısı ve boyutları ölçülerek yapılılır ve bu verilerin birlikte değerlendirilmesi ile FSH, HMG içeren iğnelerin dozu yumurta geliştirilme aşaması süresince belirlenir.

Bu süre yaklaşık olarak 8-10 gün süren hormon iğnelerinin kullanımı ardından foliküllerin en büyüğü 18-20 mm boyutlarına ulaştığında çatlatma iğnesi uygulanır.

  1. Tüp bebek aşaması: Yumurta Toplama ve Sperm Alımı İşlemi

Tüp bebek aşaması Yumurta Toplama ve Sperm Alımı İşlemi
Tüp bebek tedavisi içerisinde geliştirilen yumurtaların dış ortama alınmasına yumurta toplama (OPU) işlemi denmektedir.

Çatlatma iğnesinden yaklaşık 34-36 saat sonra anne adayının yumurtaları, genel anestezi altında kısa süreli acısız bir şekilde cerrahi işlem ile vajinal yoldan toplanır.

Yumurta toplama işlemi ağrısız/yaklaşık 10 dakikalık kısa bir işlemdir.

İşlemden sonra anne adayı 2 saat kadar klinikte dinlendikten sonra evine dönebilmektedir. Laboratuvar ortamına alınan yumurtalar mikroenjeksiyon işlemi için hazırlanır.

Baba adayı ise bu aşamada bir kap içerisine mastürbasyon yoluyla sperm örneği verir. Mastürbasyon sırasında kayganlaştırıcı madde, sabun ve benzeri öldürücü maddeler olmamalıdır.

Alınan sperm laboratuvara iletilir ve burada gerekli işlemlerin ardından yumurta ile birleştirilerek dölleme işlemine geçilir.

  1. Tüp bebek aşaması: Laboratuvarda Dölleme İşlemi

Tüp bebek aşaması: Laboratuvarda Dölleme İşlemi
Anne adayından alınan Yumurtalar laboratuvarda ortamında mikroskop altında değerlendirilerek uygun olanlan yumurtalar, seçilerek baba adayından alınan spermler ile döllenerek embriyo gelişimi için gözlem altına alınır. Dölleme işlemi için 2 farklı işlem bulunmaktadır.

Klasik tüp bebek (IVF) uygulamasında, baba ve anne adayından alınan sperm ve yumurta hücreleri aynı ortam içerisine bırakılır ve hareketli spermlerin doğal ortamlarında yumurtaya ulaşarak döllemesi sağlanır.

Mikroenjeksiyon (ICSI) yöntemindeyse seçilmiş sperm hücresi yumurta içerisine mikrokanüller kullanılarak enjekte edilir. Tedavide hangi yöntemin kullanılacağına doktor çiftlerin yumurta ve sperm özellikleri ile daha önceki tedavi geçmişi değerlendirilerek karar verilir.

Dölleme sonrası yumurtalar inkübatör adı verilen ve kadın rahmine benzer özel cihazlar içerisine alınır ve embriyo gelişimi takip edilir.

Embriyonun takiplerin amacı rahme tutunma olasılığı en yüksek, en kaliteli embriyonun seçilmesidir.

Embriyoskop olarak da bilinen cihazlar ile embriyolar bulundukları ortamda herhangi bir değişiklik yapılmasına gerek kalmadan canlı olarak izlenerek gebelik oluşturma potansiyeli en yüksek embriyonun seçimi doğru ve daha güvenli yapılmaktadır.

  1. Tüp Bebek Aşaması: Embriyo Transferi

Tüp Bebek Aşaması: Embriyo TransferiBu aşama ise Embriyo transferi tedavinin en kısa bir o kadar da en önemli aşaması olmaktadır. Tüm aşamalar boyunca geliştirilip seçimi yapılmış bir embriyonun veya embriyoların anne adayı rahmine transferinin doğru zamanda veya uygun şartlarda yapılamaması tüm tedavi başarısını riske atabilmektedir.

Bu sebeple embriyo kalitesi ve seçimi kadar embriyo transferini yapan doktorun tecrübesi ve başarısı da son derece önemlidir.

Genellikle ağrı ve acı hissedilmeyen transfer işleminde çok nadir durumlarda istenmesi durumunda özel ve genel anestezi kullanılmaktadır.

Embriyo sayısına ve gelişimine, yaşa, geçmiş deneme sayılarına ve diğer pek çok parametreye göre OPU (yumurta toplama işlemi) sonrası 2 ila 6. günler arasında gerçekleştirilmektedir.

Belirli bir olgunluğa erişmiş olan embriyo özel bir katater yardımıyla steril bir ortamda anne adayının rahminin içerisine yerleştirilir.

Embriyonun Transferi sonrası laboratuvarda gelişimi devam eden iyi kalite embriyolar bulunuyor ise çiftlere iletilir. İstenmesi halinde embriyolar dondurularak daha sonra kullanmak üzere tüp bebek merkezinde saklanabilir.

Embriyoların dondurularak saklanacak olması ek bir tedavi şansı sağlayabilmesi açısından son derece önem taşımaktadır.

  1. Tüp bebek aşaması: Transfer Sonrası İlaç Tedavisi

Tüp bebek aşaması Transfer Sonrası İlaç Tedavisi
Tüp bebek tedavisi Transfer sonrası ilaç kullanımı embriyonun rahim içerisine tutunmasının desteklenmesi için doktorunuz tarafından belirtilerek, ilaçların dozu ve uygulaması konusunda gerekli açıklamaları yapılır.

Tüp bebek tedavisi öncesi kullanmakta olduğunuz hormon iğneleri ve haplarına tüp bebek transferi sonra da devam edilir.

Gebelik testini yaptıracağınız güne kadar yani 12 gün bu ilaçları kullanmaya devam etmeniz gerekmektedir. Tüp bebek Embriyo transferi sonra göğüslerde hassasiyet, pembe- kahverengi lekelenmeler ve kasıkta ağrı görülebilir, bunlar normaldir.

Şikayetlerinizi artması halinde doktorunuza başvurabilirsiniz.

  1. Tüp bebek aşaması: Transferden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüp Bebek

Tüp bebek Tedavisi sonrası anne adayı tüp bebek merkezde 30 dk ile 1 saat arası istirahat etmelidir. Evdeki 2-3 günlük dinlenme sürecinden sonra ağır kaldırmak ve ani hareketlerden kaçınarak günlük ev işlerine devam edebilir.

Ayrıca İşe gidebilir, araba veya uçak ile seyahate çıkabilir. Tedavi sonrasında il dışından gelen çiftlerin transfer sonrasında 2-3 saatlik mesafelere yolculuk etmesinde sakınca bulunmamaktadır.

Tedavi sonrasında anne adayına ilaç kullanımıyla ilgili verilen bilgiler hasta tarafından sonraki günlerde doğru bir şekilde uygulanmalıdır.

Sigara, kahve ve alkol kullanılmamalı, test gününe kadar cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Hastaya hafif tempoda yürüyüşler ve sağlıklı beslenme tavsiye edilir.

  1. Tüp Bebek aşaması: Gebelik Testi

Tüp Bebek aşaması: Gebelik Testi
Tüp bebek embriyo Transferi işleminden 12 gün sonra anne adayı kliniğe giderek Beta HCG testi uygulanır. Bu test kan örneği alınarak yapılmaktadır. Bazı durumlarda iki gün sonra testin tekrarlanması istenebilir. Bunun sebebi değerin değişiminin daha doğru gözlenebilmesi içindir.

idrar testi ile de gebelik öğrenilebilmektedir ancak bu testler kesin sonucu vermeyebilir. Bu nedenle gebeliğin anlaşılması için Tüp bebek transferi sonrası Beta HCG testi yapılmalıdır.

Tüp Bebek Tedavileri Nelerdir?

  • IUI (Aşılama)
  • Klasik IVF (Tüp Bebek)
  • IMSI
  • ICSI (Mikroenjeksiyon)

Tüp Bebek Çoğul Gebelik Ne Anlama Gelmektedir?

Tüp bebek tedavisinde ikiz veya üçüz doğumların gerçekleştiğiyle ilgili bir inanış bulunmaktadır. Fakat bu inanış Toplumda sıkça böyle bilinse de bu doğru değildir.

Günümüzde tüp bebek tedavisinde 35 yaş altı anne adaylarına 1 adet embriyo transfer edilmektedir. Bu durum çoğul gebelik ihtimalini engeller.

35 üzeri olan anne adaylarına ise 2 embriyo transferi gerçekleştirilir. Bu yaş grubu hastalarda ikiz gebelik oluşma ihtimali vardır ancak sanıldığı gibi 2’den fazla embriyo transferi gerçekleştirilmez.

Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Tüp Bebek Tedavisi anne adayının, adetinin genellikle 2’inci veya 3’üncü günü başlar. Bu günler mevcut olan anne adayı yumurtalarını hormon iğneleri ve ilaçları yardımıyla büyütmek için tedaviye başlanan en ideal zamandır.

Tüp bebek Tedavisi sürecinde anne adayı yumurta ölçüm muayenesi, kan testleri ve ilaç kontrolü için belirli aralıklarla tüp bebek merkezine gelmesi gerekmektedir.

Yumurtaların beklenen olgunluğa gelmesi, toplama ve embriyonun transferi ile tüp bebek tedavisi ortalama 3 haftalık bir sürede tamamlanmaktadır.

Tüp Bebekte Başarı Oranı Nedir?

Tüp bebek tedavisi başarı oranı yaşa, deneme sayısına ve kısırlık nedenine bağlı olarak değişmektedir. Başarıyı belirleyen en önemli faktör, yeterli sayıda ve kalitede yumurtaya sahip olmaktır. Yapılan hormon testlerinde uygunlukta önemli sebeplerdendir.

Tüp Bebek Tedavisi sonrası Normal Doğum Yapabilir mi?

Tüp bebek tedavisinde oluşan gebeliklerinin doğal yolla oluşan gebeliklerden hiçbir farkı yoktur. Bu yüzden tüp bebek hastaları normal doğum yapabilir.

Fakat anne adayı ileri yaştaysa, birtakım tıbbi operasyonlardan geçmişse, çoğul gebelik risk faktörü oluşturuyorsa sezaryen doğum önerilir. Hem annenin hem de bebeğin sağlığı için en güvenilir yöntem tercih edilir.

Tüp Bebek Tedavisinde SGK İndiriminden Kimler Yararlanabilir?

  • Anne adayı 23-39 yaş aralığında 40 yaşından gün almamış olmalıdır.
  • Evli Olmak
  • Çiftin tubal faktör, endometriozis ve azospermi gibi özel bir durumu yoksa en az 3 yıldır evli olması gerekir.
  • Çiftlerden birinin SGK’lı olup en az 5 yıllık sigortasının olması ve 900 prim gününe sahip olması gerekir.
  • Çiftin evliliğinden çocukları olmamalıdır. Evlat edinme olayı hariç

Kriterler sağlandığı takdirde devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerinden SGK indirimi için sağlık raporu çıkarılabilir. Devlet tüp bebek tedavisi 3 kez karşılamaktadır. SGK tüp bebek için ilk deneme %30 ikinci deneme %25 üçüncü deneme %20 karşılamaktadır.

Tüp Bebek Maliyeti Ne Kadar?

Tüp Bebek Fiyatları 2022-2023

Tüp bebek fiyatları 2022-2023 yılları için değişkendir. Bu değişkenlik deneme sayısı, tedavinin yapılısı, kullanılan ilaçlar ve bir çok etken bulunmaktadır. Fakat ortalama tüp bebek maliyeti 2022 için 15.000 Tl ile 20.000 Tl arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Bu fiyat yan tüp bebek fiyatı 2023 yılında kura bağlı değişiklik göstereceği öngörülmektedir.

Tüp Bebek Öncesi Hangi Testler Yapılır?

Tüp Bebek Öncesi Hangi Testler Yapılır?
Çocuk sahibi olmak isteyen ancak bu isteklerini çeşitli nedenlerle yerine getiremeyen çiftlerde tüp bebek uygulaması öncesi bazı tetkiklere başvurularak bu problemin altında yatan nedenin tespit edilmesi sağlanabilir. Tüp bebekte hangi testler yapılır sorusunun yanıtı şu şekilde özetlenebilir:

Tüp bebek öncesinde anne adayının değerlendirilmesi tıbbi öykü alımı ve fizik muayene yapılması ile başlar. Fizik muayene sırasında pelvik bölgede herhangi bir yapısal anormallik, miyom gibi tümöral oluşumlar veya endometriozis ve enfeksiyon durumlarının varlığı incelenir.

Yapısal inceleme amacıyla aynı zamanda ultrasonografi veya histerosalpingografi gibi radyolojik tetkiklere de başvurulabilir. Bu işlemlerin ardından tüp bebek tedavisi öncesinde kadının over rezervi ve menstrual döngüsü hakkında bilgi almak amacıyla çeşitli hormon düzeylerinin incelendiği kan tetkiklerine başvurulur.

Tüp bebek tedavisi öncesinde yapılacak kan testlerinin başında AMH, TSH ve Prolaktin hormonları gelmektedir. Bunlardan AMH, yumurtalık rezervi belirtecidir.

Tüp bebek tedavisinde kan tahlili ne zaman yapılır sorusuna ise yanıt olarak “herhangi bir zamanda” cevabı verilebilir.

Baba Adaylarına Yapılan Testler

Erkek faktörüne bağlı gelişen infertilite kendi içerisinde üç gruba ayrılarak incelenebilir. Sperm üretiminin yetersiz olması, sperm fonksiyonları ile ilgili problemler ve sperm hareket eksiklikleri, bu üç grubu oluşturan faktörlerdir.

Varikosel gibi yapısal anormalliklerin dışlanması amacıyla fizik muayene ve tıbbi öykü alımına ek olarak üreme fonksiyonlarının incelenmesine yönelik çeşitli tetkiklere de başvurulur. Gerekli durumlarda bu testlere testosteron hormonu düzeyi ölçümü de eklenebilir.

Sperm analizi adı verilen tetkik ile baba adayının üreme hücrelerinin sayısı, şekli ve hareketliliği gibi çeşitli özellikleri incelenebilir.

Semen analizi genellikle iki kez gerçekleştirilerek ilk elde edilen sonuçların doğrulanması sağlanır. Tetkiklerin yapılma süresi genellikle 3-7 günlük bir cinsel perhiz sonrasıdır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) semen analizi içerisinde yer alan parametreler için çeşitli referans değerlerin kullanımını önerir.

Semen analizinde normal örnek hacmi 1,5 ml ve üzeri olarak kabul edilir. Sperm konsantrasyonunun 15 Milyon/mL, toplam sperm sayısının 39 milyon, toplam hareketliliğin spermlerin en az %40’ında tespit edilmesi ve progresif hareketliliğin en az %28 olması belirlenen referans parametreleri arasında yer alır.

Spermlerin morfolojik incelemelerinde belirlenen kriterlere uygunluğun en az %4 olması gereklidir. Canlılık ise spermlerin en az %58’inde aranan bir özelliktir.

Bu değerlere ek olarak alınan örnekteki beyaz kan hücresi sayısının 1 Milyon/mL’den düşük olması normal kabul edilen bir diğer parametredir.

Anne ve baba adayında incelenen bu tetkikler dışında tüp bebek öncesi genetik test uygulamalarından da faydalanılabilir. İmplantasyon öncesi (preimplantasyon) genetik testler olarak isimlendirilen bu tetkikler tüp bebek uygulamasında embriyo transferi öncesinde gerçekleştirilir.

Genetik testler embriyo gelişiminin beşinci günündeyken alınan trofoblast adı verilen hücreler üzerinde gerçekleştirilir. Preimplantasyon genetik tanı (PGT) testi, sperm ve yumurta hücresinin birleşmesi ile oluşmuş embriyonun genetik yapısının incelenmesini sağlar. Bu test ile incelenen embriyonun normal sayıda kromozom içerip içermediğini değerlendirilir.

Anormal embriyo gelişimi tüm çiftler için ortak bir risk faktörüdür. Anormal embriyo aynı zamanda kimyasal gebelik, düşük, ölü doğum ve çeşitli sendromlar ile de ilişkili bir durumdur.

Embriyo biyopsisi ile beşinci güne ulaşan embriyodan 3-8 adet hücre alınır ve incelenmek üzere laboratuvara gönderilir. PGD tek gende meydana gelen problemler nedeniyle oluşabilecek yaklaşık olarak 2000 hastalığın tespitinde de fayda sağlayabilir.

Bu yöntem aynı zamanda genetik olarak problemli olmayan embriyo ile problemli embriyoların ayrımını %98 gibi yüksek bir doğruluk oranında gerçekleştirebilir.

Kistik fibrozis ve orak hücreli anemi PGD testi ile incelenebilen tek gen hastalıkları arasında yer alır. Bu hastalıklara ek olarak frajil x ve duchenne musküler distrofi gibi cinsiyet kromozomu ile geçen hastalıkların tespit edilmesinde de faydalıdır.

Tüp Bebek Tedavisi Öncesi Hangi Testler İstenir?

Tüp Bebek Tedavisi Öncesi Hangi Testler İstenir?
Tüp bebek tedavisi yapılacak çiftler, çocuk sahibi olma problemleri ile başvurdukları için öncesinde , kadın ya da erkek kısırlığında altta yatan nedenlerin araştırılması gerekir. Bunun için erkeklerde sperm analizi, testis ultrasonu gibi yöntemler, kadınlarda ise yumurtlama testi, rahim içi problemlerin varlığını araştıran ultrason, histerosalpingografi ,hormon testleri, yumurta rezerv testleri gibi tetkikler yapılır.

Erkekler İçin Testler;

Erkekler için olan testler ve muayene üroloji uzmanı tarafından yapılmaktadır. Yalnızca sperm tahlili kadın doğum uzmanı tarafından da istenip yorumlanabilmektedir.

Genel Fiziksel Muayene: Genital organlar muayene edilir. Tıbbi geçmiş, geçirilen hastalıklar ve tedaviler, kullanılan ilaçlar sorgulanır.

Sperm Analizi: Erkek infertilitesinde yapılan en önemli test sperm analizidir. Bir veya birden çok sperm örneği vermenizi istenebilir. Sperm örneği sabah saatlerinde 3 günlük cinsel perhiz sonrası verilmelidir. Sperm örneği miktar, renk, sayı, şekil ve hareketlilik, enfeksiyon varlığı açısından incelenir.

Hormon Testleri: Testosteron düzeyi ve erkek hormonlarını incelemek için yapılan kan testleridir.

Üroloji Ultrasonu: Geri boşalma, varikosel gibi problemlerin varlığının teşhisi için ultrason istenebilir.

Kadınlar İçin Testler

Kadınlar için olan testler kadın doğum uzmanı tarafından muayene edildikten sonra istenir ve araştırılır.

Jinekolojik Ultrason

Vajinal ultrason olarak da adlandırılan bu tarama; rahim, yumurtalıklar ve fallop tüplerinizi incelemek için uygulanır.

Vajinaya sokulan bir ultrason aletiyle yapılan bu inceleme ile hem yumurtalık rezervi hem de rahimdeki ve yumurtalıklardaki sorunlara (miyom, kist gibi) ilişkin bilgi verir.Adetin 2. ya da 3. günü yapılan pelvik ultrasonda, gebe kalmanızı engelleyebilecek rahimdeki; miyomlar, polipler, yumurtalıklardaki; çikolata kisti, endometriozis, polikistik over sendromu gibi sorunlar araştırılır. Ayrıca yumurtalık rezervinin belirlenmesinde de ultrason kullanılır.

Rahmin içerisinde miyom ve polipler gibi şekil bozukluklarına neden olan yapıların bulunması da embriyonun rahme tutunmasını zorlaştırır.Gerekli durumlarda ilk olarak bu yapılar cerrahi olarak çıkartılır ve doktorun önereceği bir zamanda tüp bebek tedavisine başlanır.

Yumurtlama Testi

Hamilelik için yumurtalıklarınızdan her ay bir yumurtanın salınması gereklidir. Buna yumurtlama olayı denir. Yumurtlama olmazsa döllenme de gerçekleşemez. Adetin 21.günü kandaki progesteron hormonuna bakılır ve buna göre yumurtlama olup olmadığı belirlenir. Yüksek progesteron düzeyi yumurtlamanın olduğu anlamına gelir.

Hormon ve Yumurta Rezerv Testleri

Kadınlarda yumurtalık hormonları, tiroid ve hipofiz hormonlarına bakmak için kan testleri yapılır. Tüp bebek tedavisi öncesi yapılması gereken hormon testleri şunlardır:

FSH, LH, E2 (adetin ilk 5 günü içinde), TSH, PRL ile gerekirse DHEAS, Total-Testosteron hormonu.

AMH hormonu ise kadınlarda başlıca yumurtalık rezervinin değerlendirilmesi amacıyla yapılır. Yumurtalık rezervi, tüp bebek tedavisi sırasında elde edilen yumurta sayısını ve kalitesini etkilemektedir.

Histerosalpingografi (Rahim Filmi)

İlaçlı rahim filmi ya da HSG olarak adlandırılan bu işlemde rahim içine kontrast madde verilerek röntgen çekilir. Bu röntgende rahimin şekil yapısı ve tüplerdeki geçirgenlik görüntülenir. Özellikle kadınların tüplerinin açık ya da kapalı olma durumunun belirlenmesi amacı ile çekilmektedir. Tüplerin kapalı olması, yumurtaların rahim içine düşmesini engelleyebilmektedir. Tüplerin tıkalı olduğu belirlenirse daha ileri inceleme için laparoskopi yapılmaktadır. Tüpler iki taraflı tıkalı ise hastaya direkt tüp bebek tedavisi önerilir.

Rahim ağzına yerleştirilen ince bir kanül vasıtası ile rahim içine verilen röntgen sıvısı rahimi ve tüpleri doldurarak karın içine dökülmektedir. Eğer rahim içinde düzensizlik yaratan büyük bir miyom ya da tüplerde bir tıkanıklık varsa bu çekilen filmde görülecektir. Adet kanamasının bitimini takiben en geç adetin 8. gününe kadar çekilebilmektedir. Ancak hamile olma ihtimaliniz olduğunu düşünüyorsanız bunu doktorunuza ve röntgen teknisyenine test öncesi muhakkak söylemelisiniz, zira gebelik esnasında yapılan bu test düşüğe ve/veya bebekte doğum arazlarına neden olabilmektedir.

Test esnasında adet ağrısı benzeri bir rahatsızlık yaşanabileceğinden işlemden bir saat ağrı kesici alabilirsiniz. Fakat günümüzde genellikle maske anestezisi altında çekilmektedir. Düşük de olsa bir enfeksiyon riski olduğundan tek doz antibiyotik kullanılmaktadır. HSG öncesi cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.

Histereskopi

Tanısal ve ya tedavi edici amaçlı rahim içinin incelenmesine dayalı ameliyathane ortamında kamera ile bakılarak yapılan bir işlemdir. Rahim içerisindeki polip, myom veya yapışıklık varlığında bu durumlar cerrahi olarak düzeltilir. Tüp bebek tedavisi öncesi şüpheli durumlarda mutlaka rahim içerisi değerlendirilmelidir.

Anne Adayına Yapılan Diğer Rutin Testler

Yukarıdaki mecburi testlere ek olarak, HIV, Anti-HCV, Hepatit C ve Hepatit B gibi viral rahatsızlıkların tespitini sağlayan bazı testler de anne adayından istenebilir.

Anne adayının kan grubu belirlenmeli, anne adayının kan grubu negatif, baba adayının pozitif kan grubuna sahip olması halinde gebelikte yaşanabilecek kan uyuşmazlığı açısından aile bilgilendirilmelidir. Bunun yanında:

  • Rutin biyokimya,hemogram, tiroid hormonları,B12 ve D vitamini, insülin direnci tahlilleri istenmelidir.
  • Rubella IgG testi ise anne adayının gebelikte kızamıkçık hastalığına yakalanma riskinin olup olmadığını göstermektedir.
  • aPTT, INR, Protein S ve Protein C testleri, pıhtılaşma problemlerini ortaya koymaktadırlar.

Tüp Bebekte Gebelik Testi Nasıl Yapılır?

Tüp Bebekte Gebelik Testi Nasıl Yapılır?
Normal hamileliklerde yapılan gebelik testi tüp bebek tedavisi sonrası oluşan hamileliklerde de aynı şekilde, yani kan testi ile yapılır. En kesin sonucu veren kan testidir. Hamilelik olduğu durumlarda embriyo hücrelerinden salgılanan Beta Hcg değeri 10 ya da 10’un çok daha üzerindedir.

Tüp bebek tedavisinde embriyo anne rahmine yerleştirildikten 12 gün sonra yapılan kan testi ile gebelik tespit edilebilir.Tüp bebek uygulaması yapıldıktan sonra 12 gün beklenmesinin nedeni, enjekte edilen embriyoya ait hücrelerin Beta Hcg hormonu salgılaması 12. günde anne kanına karışır.

Tüp Bebek Tedavisi Amh, FSH, Beta HCG, E2, LH, TSH gibi testler ve Değerleri

Tüp Bebek AMH Hormonu

Tüp Bebek AMH Hormonu
Tüp bebek tedavisinde çocuk sahibi olmak amacıyla yapılan yardımcı üreme tedavilerinde kadınların yumurtalık rezervinin değerlendirilmesi amacıyla da kullanılır. 

Tüp Bebek Tedavisi İçin AMH Testi Nedir?

Anti Müllerian Hormonu kısaca AMH glikoprotein yapısında bulunan bir hormondur. Bu hormonun en büyük işlevi hamilelik süresince çift cinsiyetlilik gibi durumları engellemektir. Bebeğin gelişimi ile beraber cinsiyetin farklılaşmasında etkin olarak rol oynamaktadır. Ayrıca tüp bebek tedavisi ve aşılama tedavisi gibi çocuk sahibi olmak amacıyla yapılan yardımcı üreme tedavilerinde kadınların yumurtalık rezervinin değerlendirilmesi amacıyla da kullanılır.

Tüp Bebek Tedavisi İçin AMH Değeri Değişir Mi?

Fizyolojik olarak kadının yaşı ilerlemeye başladıkça AMH değeri düşmeye başlar. Menopoz dönemine giren kadınlarda folikül sayısı azalmaya başlar. Bu durumda AMH değeri de düşer. Özellikle erken yaştaki kadınlarda düşük AMH seviyeleri erken menopoz için uyarıcı olmaktadır. AMH testi sonucunun yüksek olduğu durumlarda polikistik overden de şüphelenir.

Tüp Bebek Progesteron Hormonu

Tüp Bebek Progesteron HormonuProgesteron yumurta bir sperm tarafından döllenirse, yumurtayı alması için rahim ağzının (endometrium) hazırlanmasına yardımcı olur.

Progesteron,yumurta bir sperm tarafından döllenirse, yumurtayı alması için rahim ağzının (endometrium) hazırlanmasına yardımcı olur. Eğer yumurta döllenmezse, progesteron seviyeleri düşer ve menstrüel kanama başlar. Hamilelik sırasında plasenta, birinci trimesterin sonundan başlamak üzere bebeğin doğumuna kadar devam eden yüksek miktarda progesterone üretir. Hamile bir kadında progesteron seviyeleri, hamile olmayan bir kadından yaklaşık 10 kat daha fazladır. Diğer bir yönden, bazı kanser türleri erkekler ve kadınlarda anormal progesteron düzeylerine neden olabilmektedir. Progesteron testi, infertilite nedenini bulmaya yardım eder. İnfertilite için kullanılan ilaçların başarısını veya progesteronile yapılan tedavinin etkisini izlemeyi sağlar. Ovulasyon olup olmadığını belirlemeye yardımcı olur ve düşük riskini değerlendirir. Hamilelik sırasında yumurtalıkların ve plasentanın fonksiyonlarını izleme imkanı sunar.

Tüp Bebek Tedavisi İçin Progesteron Testi Aşamaları Nelerdir?

Progesteron testi, kan örneğindeki progesteron hormonu miktarını ölçer. Testten önce, herhangi bir östrojen veya progesteron içeren ilaçları (doğum kontrol hapları dahil) veya her ikisini de, bir progesteron testine başlamadan önce en fazla 4 hafta boyunca almayı durdurmanız istenebilir. Son 7 gün içinde bir radyoaktif madde kullanan bir test yaptırmışsanız doktorunuza bildirin. Radyoaktif bir izleyici kullanılan bir tiroid taraması veya kemik taraması gibi son testler, tahlil sonuçlarını etkileyebilir.

Tüp Bebek Tedavisi İçin Progesteron nasıl ölçülür

Progesteron ölçümü için,  kan örneği alan profesyonel sağlık görevlimiz kan akışını durdurmak için üst kolunuzun etrafına elastik bir bant sarar. Bu, bandın altındaki damarları daha geniş hale getirir, böylece damara bir iğne yerleştirilmesi daha kolaydır. İğne yeri alkolle temizlenir. İğne damara yerleştirilir. Kan almak için iğneye bir tüp takılır. Yeterli kan toplandığında bant kolunuzdan çıkarılır. İğne çıkarıldığında iğne yerine bir gazlı bez veya pamuk uygulanır. Bölgeye basınç uygulayın ve daha sonra bir bandaj yapıştırın.

Tüp Bebek Tedavisi İçin Progesteron hormonunun önemi

Tüp bebek uygulamalarımızda da progesteron hormonunun önemi büyüktür. Tüp bebek kadınlarda infertilite sorununu çözen en son tıbbi teknikle yumurtaları döllemek için kullanılan IVF tekniğidir. In vitro fertilizasyon (IVF), kadınların hamile kalmasına yardımcı olmak için en etkili yardımcı üreme tekniğinin en yaygın tedavisidir. IVF prosedürü, bir yumurtayı vücut dışında yani bir laboratuvar merkezinde döllemeyi ve daha sonra bir kadının rahmine yerleştirmeyi içerir.

Tüp Bebek Prolaktin Hormonu

Tüp Bebek Prolaktin HormonuProlaktin nedir sorusunun en net cevabı, hipofiz bezi tarafından salgılanan prolaktin hormonu, kadınlarda laktasyon üretimini sağlamaktadır.

Tüp Bebek Tedavisi İçin Prolaktin Nedir?

Prolaktin, süt üretimini sağlayan bir hormon olarak verilebilir. Hipofiz bezi tarafından salgılanan prolaktin hormonu, kadınlarda laktasyon üretimini sağlamaktadır. Prolaktin hormonunun fazla ya da normalden düşük olması hem erkeklerde hem de kadınlarda farklı anlamları taşımaktadır. Prolaktin hormonunun olması gerekenden yüksek olması kadınlarda doğurganlığı olumsuz etkileyebilmektedir. Bu açıdan tüp bebektedavisinde prolaktin hormon seviyesi oldukça önemlidir. Prolaktin hormonunun düşük seviyelerde seyretmesi de özellikle doğum sonrasında annenin bebeği yeterli seviyede emzirememesine neden olmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisi İçin Prolaktin Nasıl Ölçülür?

Prolaktin nasıl ölçülür sorusu bir test uygulaması ile cevaplanabilir. Prolaktin hormon seviyesini ölçmek için prolaktin testinden yararlanılmaktadır. Özellikle, kadınların gebelik yaşayamaması, adet düzensizliği ve meme uçlarından gelen akıntılar ile doktora başvurmaları üzerine yapılmaktadır. Sadece var olan şikayetler üzerine değil, aynı zamanda hamilelik sürecinde yeterli seviyede süt üretiminin yapılıp yapılamayacağı ile ilgili de bu test uygulanabilir.

Tüp Bebek Tedavisi İçin Prolaktin Hormonu Yüksekliği veya Düşüklüğü

Prolaktin hormonunun yüksek ya da düşük olması farklı rahatsızlıklara neden olduğu için hamile olunsun ya da olunmasın bu test yaptırılmalıdır. Çünkü bu test sonucu hem anne adayının hamilelik sürecini etkileyecek hem de varsa tedavi sürecinde farklı yöntemlerin uygulanmasını sağlayacaktır. Özellikle, tüp bebek tedavisinde etkili olan bu hormonun düzensizliği, tedavinin seyrini de değiştirebilecektir. Bu nedenle, tüp bebek tedavisi gören anne ve baba adayları için gerekli testler yapılmadığı sürece tüp bebek fiyatları da belirlenememektedir.

Tüp Bebek Tedavisi İçin Prolaktin Hormon Testi Nasıl Yapılır?

Prolaktin hormon testinin en doğru sonucu verebilmesi için sabah 10:00 ile 11:00 saatleri arasında yapılmalıdır. Çünkü, bu saatler aralığında hormon en aktif halini aldığı için en net sonucu verebilmektedir. Test yapılmasından önceki gece kişilerin cinsel ilişkiye girmemesi gerekmektedir. Çünkü cinsel ilişki durumunda hormon gerçek değerini yansıtmamaktadır. Test, kan yolu ile yapılacağı için kişilerin test yapılmadan önce karınlarının aç olması gerekmektedir. Bazı durumlar ya da ilaçlar da prolaktin hormon seviyesini yükseltmektedir.

Tüp Bebek Testlerden Önce Dikkat edilmesi gerekenler!

Özellikle, ruhsal sağlık için kullanılan ilaçlar prolaktin hormonunu fazlaca uyarması nedeniyle test ile ilgili doğru sonuca ulaşmak için bu ilaçların kullanımına testten önce ara verilmelidir. Ayrıca, göğüs uçlarından akıntı nedeniyle doktora başvurarak hormon seviyesi ölçülecekse, testten önce kesinlikle göğüs uçlarını uyarıcı eylemlerde bulunulmaması gerekmektedir. Aksi halde, prolaktin hormon seviyesi olduğundan daha yüksek çıkacak ve yanlış sonuçlar verecektir. Prolaktin hormonu, etkileri, ölçümü ve tüp bebek tedavisi ile ilgili detaylı bilgiye sahip olmak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.? Sağlıklı günler dileriz…

Tüp Bebek FSH Hormonu

Tüp Bebek FSH Hormonu
Fsh hormonun yüksekliği kadınlarda yumurta sayısının azalmasının işaretidir. Erkeklerde ise bu hormonu yüksekliği testislerde sorun olduğunun belirtisidir.

Tüp Bebek Tedavisi İçin Fsh hormonu

Folikül uyarıcı hormon veya Follicle Stimulating Hormone olarak adlandırılan hormona kısaca Fsh denir. Kadın ve erkeklerde çocuk sahibi olabilmek için önemli olan bir hormon değeridir. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerimiz muhakkak ki fsh hormonunu bilmesi gerekmektedir. Follicle stimulating hormone testlerinin yaptırılması gereklidir. Beynin alt kısmında bulunan hipofiz bezleri tarafından salınan bu hormonun ne çok düşük ne de çok yüksek olması gerekmektedir. Hipofiz hormonu ile yumurtalıklarda ki folikül adında ki yumurtalıkta yer alan kesecikler uyarılır. Doğum için bundan kaynaklı çok öneme sahiptir. Fsh hormon testi ile menopoza girme aşamasındaki kadınların tespiti ile menopoz sürelerinin tespitini de sağlayabilmekteyiz.

Tüp Bebek Tedavisi İçin Fsh hormon değeri ne olmalıdır?

Fsh hormonal değerleri kadın ve erkeğe göre değiştiği gibi yaş faktörüne bağlı olarak da değişkenlik gösterebilir. Fsh hormun değerlerinin 5 ile 10 arasında olması gerekmektedir. Fsh değerinin 10 üzerine çıkması hamilelik olasılığını azaltırken, fsh hormon yüksekliği üzerinde olmasında ise tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olma olasılığı da azalmaktadır.  Follicle Stimulating hormonunun 5 değerinin altına düşmesi de yumurtlama sorununa neden olabildiği öngörülmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi İçin Fsh ölçümü nasıl ve hangi gün yapılmalıdır?

Fsh ölçümünü kan örneği alarak veya bir günlük idrar örneklerinin incelenmesi sonucu öğrenebiliriz. Ölçüm için özellikle hastamızın adet döneminin 3. gününde tarafımıza başvurması önemlidir.

Tüp Bebek Tedavisi İçin Fsh hormonu yüksekliği nedir?

Fsh hormonun yüksekliği kadınlarda yumurta sayısının azalmasının işaretidir. Erkeklerde ise bu hormonu yüksekliği testislerde sorun olduğunun belirtisidir. Ergenliğe geçiş aşamasında fsh hormonları yükselmekte olup ayrıca hormon tedavisi gören kişilerde de fsh hormonu yüksek çıkabilmektedir. Kadınların menopoza girme erkeklerin ise andropoza girmesinin belirtisi olabilmektedir. Tümör gibi vücut kitlelerinde fsh değerlerinde düşme ve yükselme oluşmaktadır. Kişinin aşırı derece de alkol, sigara tüketmesi iltihaplı ve ateşli bir hastalık aşamasında yapılan testlerde de fsh değerleri yüksek çıkmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisi İçin Fsh hormonu düşüklüğünün sebepleri nedir?

Aniden hızlı şekilde kilo kaybı yaşanması ya da hep zayıf olmaktan kaynaklı hipofiz bezi hastalıklarından birinin oluşması nedeniyle hormon seviyesinde azalma oluşmasıdır. Yaşın ilerlemesi ile vücutta hormon salınımı da buna bağlı olarak azalış göstermektedir.

Tüp bebek tedavisinde fsh hormonunun önemi

Tüp bebek tedavisine başlanabilmesi için öncelikle fsh hormon değeri ortalama değerlerinde olması gerekir. Tedaviye kadının vücudunda oluşan yumurtalıklara fsh hormonu ile tetikleme yapılarak yumurtalıkların gelişimleri sağlanmaya çalışılarak uyarmaktayız. Sonrasında yumurtalıkların kaybolmaması için beyinle yumurtalık arasında bağlantıyı kopararak ile spermleri toplamaktayız. Embriyo laboratuvar ortamında oluşturularak kadının vücuduna tekrar aktarılmaktadır. Bunların yanı sıra hormon destek ve ilaçlarla süreci desteklenerek tüp bebek tedavisi sağlamaktayız.

Tüp Bebek Beta HCG

Tüp Bebek Beta HCGKadınlarda gebelik durumunun bulunup bulunmadığını tespit edebilmek için kullanılan Beta HCG bir hormon olarak algılanmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisi İçin Beta HCG Nedir

Kan değerleri ölçümü sırasında gebelik yaşayan kadınlarda tespit edilen Beta HCG plasenta tarafından üretilen bir hormon olarak bilinmektedir. Bu hormon, gebe kadınlarda kan ölçümleri sırasında tespit edilmektedir. Özellikle bu hormon hamilelik durumunu belirlemek için kullanılan bir kan testinin yapılmasıyla ortaya çıkmaktadır. Bu kapsamda hormonun hangi değerlerde olduğu bu değerlerin zaman içerisinde nasıl değişiklik gösterdiği gebeliğin sağlıklı olup olmadığı konusunda önemli bir belirteçtir.

Temel olarak bu hormonun var olup olmaması, gebelik durumunun var olup olmaması ile ilişkilidir. Bu nedenle gebelik teşhisini gerçekleştirmek için Beta HCG için bir hormon testi gerçekleştirilir. HCG testi olarak adlandırılan bu test, plasenta yapısı içerisindeki trofoblastik hücrelerden salgılanır. Özellikle bu hormon değerlerinin yüksek ve düşük olması durumunda karşılaşılacak sonuçlar ile ilgili bilgilere dikkat edilmesi gereklidir.

Tüp Bebek Beta HCG Hamilelik Kan Testi

Tüp Bebek Beta HCG Hamilelik Kan Testi
Kadınlarda gebelik durumunun bulunup bulunmadığını tespit edebilmek için kullanılan Beta HCG bir hormon olarak algılanmaktadır. Kadınlarda kan testi gerçekleştirilmesi ile birlikte hamilelik durumunun olup olmadığı Beta HCGsayesinde tespit edilir.

Gebelik testi gerçekleştirilirken temel olarak bu hormon değerinin hamile olmayan bir kadında 0 ile 10 mlU / ml değerleri içerisinde olması gerekir. Hamileliğin gelişmesi ile birlikte kadın plasentası içerisindeki hücreler HCG üretmeye başlar. Bu noktada bahsedilen plasenta yapısı ise anne karnı içerisinde yumurta döllendikten sonra rahim duvarına yapışması ile birlikte yumurtayı beslemek için oluşan kesecektir. Anne karnında döllenen yumurta ile birlikte 11 gün sonrasında kan numunesi test edildiğinde bu hormon tespit edilebilir. Hamilelik durumunda hormon seviyeleri minimum 48 saat içerisinde %66,6 (CI)  oranında artacaktır. Aslında bu hormon progesteron hormonu’nun sürekli bir şekilde salgılanmasını sağlar. Progesteron hormonu sayesinde annenin gebelik boyunca düşük yapması engellenir.

Tüp Bebek Tedavisi İçin Beta HCG Değerleri

Gebelik ile ilgili hormon değerlerinin hesaplanmasında hamilelik dönemi kapsamında anne adayının son adet tarihi göz önüne alınır. Daha sonrasında her gebelik haftasına göre hormon değerleri belirli bir rakam ile tespit edilir. Bu kapsamda (tekiz sağlıklı gebeliklerde) gebelik haftaları süresince olması gereken hormon değerleri şu şekildedir;

  • 3. hafta içerisinde 10 ile 50 arasında olur.
  • 4. hafta içerisinde 5 ile 425 arasında olur.
  • 5. hafta 20-7300 aralığında
  • 6. hafta 1,0-56.000 aralığında
  • 7-12 hafta aralığında 7650-290.000 arasında olur.
  • 13-16 hafta aralarında 13.300-250.000 değerleri arasında görülür.
  • 17- 24 hafta sürecinde 4.000-165.000 değerlerinde görülür.
  • 25 ile 40 hafta arasındaki süreçte ise 3640 ve 117.000 değerleri arasında olması gerekir.

Tüp Bebek Tedavisi İçin Beta HCG Yüksekliği Nedir?

Aslında bu hormon sadece sağlıklı gebelik yaşandığı dönemlerde yükselen bir hormon değildir. Çünkü farklı sebepler sonrasında hormon yükselişi görülebilir. Sağlıklı gebelik dışında yükselmesinin altında bulunabilecek sebepler arasında;

  • Boş gebelik
  • Dış gebelik
  • Düşük
  • Çoğul gebelik
  • Bazı mide kanserleri
  • Down sendromu türünde doğumsal anomali rahatsızlıkları
  • Gastrit
  • Pankreas kanser türleri
  • Karaciğer tümörü
  • Yumurtalık ve testis kanseri
  • Trofoblastik tümörler
  • Molar gebelik
  • Gonadal tümörler bulunabilir.

Sadece kadınlarda değil erkeklerde de bazı rahatsızlıklar hormonunun yükseltebilir. Bilhassa erkeklerde testis tümörü yaşanan durumlarda hormon yükselişi görülür.

Tüp Bebek Tedavisi İçin Beta HCG Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Adet gecikmesinden sonra ( düzenli sikluslar ) hamilelik sürecinde döllenme sonrası 6 gün ardından kanda bu hormonunun yükselmesi normaldir. Hamilelik sürecinde istikrar ile birlikte artış yaşanması gereklidir. Belirtilen şekilde hormon değerlerinde yükseliş değil düşüş tespit edilirse, hamilelik sürecinde olumsuz durumlar olduğu düşünülebilir. Eğer gebelikte hormon yükselmek yerine düşüş gösterirse bu gebeliğin sağlıklı bir gebelik olmadığını kimyasal gebelik, düşük veya dış gebelik gibi nedenlere bağlı olabileceğini düşündürür.

Tüp Bebek Tedavisi Hamilelik Belirtileri

  • Adet gecikmesi
  • Göğüslerin hassaslaşması
  • Meme uçların hassasiyet
  • Mide bulantısı veya kusma
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Sırt ve bel ağrısı ile birlikte karın bölgesinde şişkinlik
  • Meme uçlarının koyu bir renk alması
  • Vücut sıcaklığında yükselme olması
  • Aşerme
  • Koku hassasiyeti

Tüp Bebek Tedavisi Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Gebeliğin en önemli belirtisi adet gecikmesidir. Normal adet zamanınızın üzerinden en az 10 gün geçmiş ise gebe olup olmadığınızdan şüphe edebilirsiniz. Fakat her gecikme gebelik olduğunu göstermez. Bu gecikmeyi destekleyen diğer belirtiler de varsa o zaman gebe olma ihtimaliniz daha da kuvvetlendirmektedir.

  • Göğüslerde dolgunluk ve hassasiyet olması
  • Bulantı ve kusmaların olması
  • Sık idrara çıkma hissi olması
  • Halsizlik veya bitkinlik hissedilmesi
  • İlerleyen dönemde gelişen gebeliğe bağlı olarak karında büyüme görülmesi

Bunların dışındaki kesin bilgiyi gebelik testleri, ultrasonografi muayene sonucunda bebeğin görülmesi ve bebek kalp atımının duyulması ile ilerleyen haftada bebek hareketlerinin hissedilmesi verir.

Tüp Bebek E2 Hormonu

Tüp Bebek E2 HormonuGenel olarak e2 hormonunun yüksek çıkmasında, kadınlarda yumurtalık üzerinde bir sorun olduğu görülür. Bu yükselme sonucunda hamile kalmama gibi bir durum ortaya çıkabilir ve doğurganlık ilaçları işe yaramayabilir.

Tüp Bebek Tedavisi İçin E2 Hormonu

Kadın vücudu için östrojen hormonu sonrasında en önemli ikincil hormon E2 hormonu olarak da bilinmektedir. Bu hormonun kanda düşük seviyede olması veya yüksek seviyede olması gibi durumların her biri önemli bir nokta oluşturmaktadır.

Temel olarak yumurtalıklarda üretilen bir hormon olması ile birlikte kısmen böbrek üstü bezinde veya dokuda da üretilebilir. Ayrıca E2 hormonu erkeklerde testislerde üretilebilen bir hormondur.

Tüp Bebek Tedavisi İçin E2 Hormonu Nedir?

Doğurma yeteneğine sahip olan kadın için birincil cinsel ilişki hormonu olan e2, yumurtalık foliküllerinin gelişmesi sayesinde ortaya çıkar. Yani E2 hormonu temel olarak kadınlarda, kadınsal özellikler ve cinsel işlevlerden sorumlu bir hormondur. Temel görevi dışında kadın için kemik sağlığını korumak açısından önemlidir.

Kadın vücudunda gelişebilecek kadın kanser türleri, endometriozis ve fibroid gibi rahatsızlıkların tümünde E2 hormonu önemli bir katkıya sahiptir. Ancak erkeklerde ise düşük miktarlarda testislerde üretilen bu hormon, spermlerin erken etkisini yitirmesini engellemektedir.

Tüp Bebek Tedavisi İçin E2 Hormonu Neden Yükselir?

Genel olarak hormonunun yüksek çıkmasında, kadınlarda yumurtalık üzerinde bir sorun olduğu görülür. Bu yükselme sonucunda hamile kalmama gibi bir durum ortaya çıkabilir ve doğurganlık ilaçları işe yaramayabilir.

Hormon yükselmesinin altındaki nedenlerden birisi olarak menopoz gösterilebilir. Farklı bir neden olarak rahim veya meme kanseri riskinin artış göstermesi göz önünde bulundurulabilir.

Erkeklerde ise bu hormonun yükselmesi sonucunda göğüs büyümesi, cinsel isteksizlik ve idrar yaparken zorlanma gibi noktalar ortaya çıkabilir.

Aslında e2 hormonu yüksekliğinin nedenleri arasında kadınlarda yumurtalık tümörleri ve erkeklerde testis tümörleri bulunması gösterilebilir.

Normal gebelik sırasında yükselebilir, karaciğer sirozu, karaciğer rahatsızlıkları, hipertiroidizm, anormal seksüel gelişme, feminizasyon sendromları, böbrek üstü bezi tümörleri, ergenlik öncesi dönem gibi noktalarda hormon yüksekliği ortaya çıkabilir.

Adetin 3. Günü Tüp Bebek Tedavisi İçin E2 Kaç Olmalı?

Genellikle tüp bebek tedavisi gibi noktalarda inceleme gerçekleştirileceği zaman adet döneminin 2. ve 3. günü gibi başlangıç dönemlerinde E2 değeri 50 pg/ml gibi bir rakam oluşturmalıdır. Eğer bu günler içerisinde yapılan E2 testi sonrasında değerler 50 üzerinde çıkar ise hastada yumurta rezervinin kötü olduğu tespit edilebilir.

Tüp Bebek Tedavisi İçin E2 Hormon Yüksekliği Tedavisi

Vücutta e2 üretimini gerçekleştirmek için çok önemli bir enzim oluşturan aromataz enziminin aktif seviyesinin düşürülmesi, vücuttaki hormon seviyesinde de düşme sağlayabilir. Vücutta aromataz aktivitesinin düşürülebilmesi için öncelikle vücut yağının düşürülmesi ve enzimin inhibe edilmesi yani durdurulması için selenyum, çinko ve magnezyum tüketiminin arttırılması gerekir.

Enzim aktivitesini düşürmek için havuç, ıspanak, mantar, kereviz ve üzüm gibi doğal gıdalar tüketebilir, daha düşük oranda alkol kullanabilirsiniz. Özellikle diyet programları içerisinde yüksek karbonhidrat tüketmekten sakınmak gerekir.

Tüketebileceğiniz gıdalar arasında lahana, karnabahar, brokoli, soya, yeşil yapraklı sebzeler, bakliyat yeşil çay ve susam gibi ürünler bulunabilir.

Tüp Bebek Tedavisi İçin E2 Hormonu Kaç Olmalı?

Bu hormonun normal bir şekilde erkek ve kadında belirli değerler içerisinde bulunması gerekir. Buna göre kan içerisinde bulunması gereken miktarlar şu şekildedir.

  • Menopoza girmiş bir kadında adet döngüsü sırasında değerler artıp azaltmak üzere 45-400 pg/ml olarak belirlenmiştir.
  • Menopoza girmiş bir kadında ise bu değer 0-30 pg/ml olarak belirlenmiştir.
  • Bir çocuk için bu değer 0-25 pg/ml olarak tespit edilmek üzere erkeklerde ise her mililitre başına 10-50 pg/ml değer görülmesi gerekir.

Tüp Bebek Tedavisi Hamilelikte E2 Değeri Kaç Olmalı?

Normal dönemlerde kadın, erkek ve çocuklar için e2 hormonu değerleri belirlenmiş olması dışında özellikle hamilelik döneminde bu hormonun değerleri değişiklik gösterebilir. Hamilelik döneminde bulunan bir kadın için hormon değerleri 10-35 pg/ml aralığında bulunmalıdır.

Tüp Bebek LH Hormonu

Tüp Bebek LH HormonuKadın, erkek veya çocuklarda merak edilen hormonal faaliyetler içerisinde LH nedir sorusu en önemli noktalardan birini oluşturmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisi İçin LH Hormonu

Kadın, erkek veya çocuklarda merak edilen hormonal faaliyetler içerisinde LH nedir sorusu en önemli noktalardan birini oluşturmaktadır. Kan testinde, hangi miktarda luteinize edici hormon bulunduğunun tespit edilmesi için gereklidir.

LH hormonu özellikle kadınlar için yumurtalıkların gelişmesi ve erkeklerde testislerin daha etkili bir hale gelmesi için önemlidir. Ergenlik döneminde ve çocuklarda regl dönemi gibi noktalarda çok önemli bir rol oynamaktadır. Bir bezelye büyüklüğünde olmak üzere burnun hemen arka kısmında yer alan hipofiz bezi sayesinde salgılanmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisi İçin LH Nedir?

Sağladığı aktiviteler ile birlikte çok önemli bir yapı oluşturan bu hormon için LH nedir sorusunun cevaplanması gerekir. Kişinin beyin tabanında bulunan hipofiz bezi üzerinden salgılanan ve üreme sağlığı için çok önemli yer tutan hormondur cevabı verilebilir. Hormon vücut tarafından her zaman belirli bir seviye ile birlikte salgılanır. Fakat kadınlar için adet dönemi ortasında daha yüksek düzeyde salgılanır ve bu sayede yumurtalık çatlayarak gebelik ihtimali ortaya çıkar. Erkekler için testis uyarılması sağlayarak, testosteron hormonu üretimini uyarır ve hormon salgılanmasına yardımcı olur.

Tüp Bebek Tedavisi İçin LH (Lüteinleştirici Hormon) Nedir?

Bu hormon tıp dilinde lüteinizan hormon veya luteinleştirici hormon olarak da bilinmektedir. Kana salınan bu hormon erkek ve kadın için çok önemli bir yapı oluşturmaktadır. Üreme sisteminde gerektiğinden dolayı belirli bir aralıklar ile birlikte mutlaka olmalıdır.

Tüp Bebek Tedavisi İçin LH Hormonunun Normal Değerleri Kaç Olmalıdır?

Kadınlarda menstrüel dönem boyunca salgılanma seviyesinde değişiklikler görülebilir. Bu nedenle kan üzerinde incelemeler gerçekleştirildiğinde LH hormonu normal seviyelerde dışında noktalar gösterebilir.

Genel kapsamda erkekler için hormon düzeyinin kan içerisinde 1.24 ile 8.62 mlU/ml aralığında bulunması gereklidir. Bu değer normal şartlarda kadınlarda;

  • Foliküler faz döneminde 2.12-10.89 mlU/ml
  • Siklus ortasının tepe noktasında 19-103 mlU/ml
  • Luteal fazda 1.2-12.89 mlU/ml
  • Menopoz döneminde 10.8-58.6 mlU/ml gibi rakamlar göstermelidir.

Tüp Bebek Tedavisi İçin LH Testi Neden Yapılır?

Lüteinleştirici hormon testinin gerçekleştirilmesi özellikle üreme sisteminin çalışmalarını kontrol etmek için yapılmaktadır.

Bu kapsamda kadınlarda test gerçekleştirilmesi ile birlikte özellikle adet düzensizliklerinin tespit edilmesi ve yumurtlama döneminin tespit edilmesi sağlanır.

Hem kadınlarda hem de erkeklerde hipofiz bezinde bir bozukluk olup olmadığı bu test sayesinde tespit edilebilir. Yine her iki cinsiyet için üreme bozuklukları, kısırlık gibi sorunların tespit edilmesinde bu test gereklidir.

Çocuklar için çok daha erken veya çok daha geç bir şekilde başlayan ergenlik döneminin araştırılması, cinsel işlev bozukluklarının tespit edilmesi gibi noktalarda test yapılması gereklidir.

Erkeklerde ise bu testin yapılması ile birlikte yüksek oranda meme büyümesi, testosteron hormonu düşüklüğü, cinsel isteksizlik ve sertleşme sorunları belirlenebilir.

Tüp Bebek Tedavisi İçin LH Hormonu Neden Düşer?

Kadın, erkek veya çocuklarda LH düşüklüğünün ortaya çıkmasında birçok farklı neden görülebilir. Ancak başlıca sayılabilecek nedenler arasında;

  • Prolaktin hormonunun yüksek olması
  • Yeme bozuklukları
  • Kalmann sendromu
  • Hipotalamus veya hipofiz bezi yetersizliği
  • Kanser rahatsızlıkları
  • Aşırı stresli yaşam
  • Kalp yetmezliği sakinleştiriciler hormon ilaçları bulunabilir.

Tüp Bebek Tedavisi İçin LH Neden Yükselir?

Hormon değerlerinin yüksek çıkmasında nedenler arasında menopoz dönemine giriş, hipofiz bezinde tümörler oluşması ve bazı genetik hastalıklar yer alabilir. Özellikle kadınlarda Turner sendromu yaşanması ve erkeklerde klinefelter sendromu yaşanması gösterilebilir.

Kadınlar için polikistik over sendromu yaşanması veya yumurtalık yetmezliği neden olabilir. Erkeklerde ise testis yetmezliği hormon yükselmesi nedeni oluşturabilir. Yine kadınlar için testiküler feminizasyon sendromları yaşanması ve her iki cinsiyette de fazla alkol kullanımı hormon yükselmesi nedeni olarak görülebilir.

Bazı Durumlarda LH Normal Dışı Bir Şekilde Yüksek Çıkabilir Mi?

Aslında vücut herhangi bir hastalık ile mücadele etmese dahi LH normale göre yüksek değerlerde çıkmış olabilir. İşte bu durum erkeklerde testis bulunmaması, erken ergenlik yaşanması, tiroid bezinin normale göre yavaş çalışması, hadım etme, kısırlaştırma, böbrek üstü bezi hastalıkları gibi noktalar sonrasında yaşanabilir.

Eğer erkeklerde test sonuçları yüksek çıkarsa ve buna ek olarak testosteron seviyesi düşük çıkarsa, testis yetmezliği görülebilir. Çünkü bu gibi bir durum yaşandığında, testis LH hormonu uyarısı yanıtlarını almıyor ve yeterli testosteron üretimi gerçekleştirmiyordur.

Tüp Bebek Tedavisi İçin LH (Luteinizan Hormon) Düşüklüğü Nedir?

Özellikle kadınlarda çok etkili bir yapıya sahip olan bu hormonun düşük çıkması durumunda kadınlarda yumurtanın çatlaması durumu engellenir. Bu sorunun yaşanması ile birlikte kadında gebelik durumu oluşmaz.

Tüp Bebek Östrojen Hormonu

Tüp Bebek Östrojen Hormonu
Östrojen hormonu, kadınlar için özellikle üremeye hazırlık döneminde önemlidir. Temelde bu hormon yumurtalıklardan salgılandıktan sonra rahim içine doğru yönlendirilir. Bu nedenle rahim iç zarının gebeliğe hazırlanması amacıyla gerekliliği görülen bir hormondur.

Tüp Bebek Tedavisi İçin Östrojen Hormonu

Kadınların yumurtalıklarında salgılanan östrojen,özellikle kadınlık ve kadınsal özellikler ile ilgili önemli bir hormondur. Bu nedenle kadınlarda yetişkinliğe geçiş döneminden itibaren yeterli miktarda salgılanması gerekir.

Tüp Bebek Tedavisi İçin Östrojen Hormonu Nedir, Ne İşe Yarar?

Kadınlar için bu hormon özellikle üremeye hazırlık döneminde önemlidir. Temelde bu hormon yumurtalıklardan salgılandıktan sonra rahim içine doğru yönlendirilir. Bu nedenle rahim iç zarının gebeliğe hazırlanması amacıyla gerekliliği görülen bir hormondur.

Tüp Bebek Tedavisi İçin Östrojen Hormonu Neden Düşer?

Kadın metabolizması içerisinde bu hormonun sentezlenmesi ve yumurta hücrelerinin gelişim göstermesi için beyin içerisinde bulunan hipofiz ve hipotalamus bezlerinin bazı gerekli hormonları üretmesi önemlidir. Eğer vücut içerisinde bu hormonlar gerektiği kadar üretilmez ise bu gibi durumlarda yumurtalık gereken östrojen üretimini de tamamlayamaz. Bunun sonucunda da yumurtalık içerisinde aktif yumurta hücresi eksilmesi yaşandığından dolayı yumurta hücresi gelişmez ve üreme hormonu eksikliği yaşanır. Örneğin, kadınlarda menopoz durumunun ortaya çıkması veya yumurtalıkların ameliyatla alınması gibi sonuçlar hormon düşüklüğünü ortaya çıkarır.

Kadınlarda Östrojen Hormonu Eksikliği Belirtileri

Kadınlarda bu hormon eksikliğinin ilk belirtilerinden birisi adet görememe durumudur. Çünkü hormon eksikliğinde beyin gerekli uyarıyı gerçekleştirmediği için veya uyarı gerçekleşse de yumurta hücresi gelişmediği için yumurtlama gerçekleşmez ve hormon sentezlenmediği için de adet görülmez. Ayrıca bu durumda rahim iç zarında da gereken gelişme oluşmaz.

Tüp Bebek Tedavisi İçin Östrojen Seviyesi Nasıl Artar?

Vücut bu hormonu salgılamayı sürdürürken, yumurta hücresi gelişmeye devam eder. Ardından adet başlaması ile beraber ilk gün itibariyle yaklaşık 2 hafta sonrasında yumurtlama gerçekleşir. Yumurtlamadan sonra korpus luteum adı verilen bir yapı sayesinde progesteron hormonu salgılanmaya başlanır. İşte bu durumda kadın metabolizması içerisinde yumurtlama olayı gerçekleşmediği zaman üreme hormunu seviyesi sürekli bir şekilde artar ve yükselme durumu ortaya çıkar.

Tüp Bebek Tedavisi İçin Östrojen Hormonu Kaç Olmalı?

Aslında bu hormon 3 farklı form ile birlikte birleşim oluşur. Bu formlardan ilkini östradiol diğer ikisini ise östriol ve östron hormonları oluşturur. Bu noktada iki tane önemli hormon seviyelerinin kadınlar için takip edilmesi gerekir. Bu değerlerin belirlendiği aralıklar 4 farklı dönem olarak göz önünde bulundurulur.

  • İlk dönem ergenlik öncesi olarak alınmak üzere bu dönemde östron seviyesi maksimum 29 pg/ml olmalıdır. Östradiol seviyesi ise maksimum 20 pg/ml olmalıdır.
  • Erişkinlik döneminde ise östron seviyesi 10-200 pg/ml ve östradiol maksimum 350 pg/ml olmalıdır.
  • Menopoz öncesi dönemde östron 17-200 pg/ml ve östradiol 15-350 pg/ml olmalıdır.
  • Menopoz sonrası östron 7-40 pg/ml ve östradiol seviyesi 10 pg/ml altında olmalıdır.

Tüp Bebek Tedavisi İçin Östrojen Hormonu Düşüklüğü Tedavisi

Eğer vücutta bu hormonların düşüklüğü gibi bir durum bulunuyorsa, öncelikle bu durumun ortadan kaldırılması gerekir. Ancak öncesinde ise düşüklüğe neden olan durumların ortadan kaldırılması önemlidir. Rahatsızlık genellikle yumurtalık yetmezliği gibi bir durumdan kaynaklandığı için dışarıdan hormon desteği verilerek tedavi sağlanabilir.

Kadınları Yöneten 3 Hormon: Östrojen, Testosteron, Progesteron

Normal koşullarda kadın metabolizması üzerinde çok önemli etkileri bulunan üç hormon yer alır. Bu üç farklı hormon özellikle 28 gün gibi bir süre alan adet kanaması döngüsü içerisinde çok önemli bir yere sahiptir. Bu 4 haftalık süre içerisinde östrojen, testosteron ve progesteron psikoloji, enerji, romantizm veya sosyal hayat gibi her konuda etki gösterir.

İlk hafta içerisinde östron salgılanması sayesinde 7 gün süre boyunca yavaşça hormon artışı ile birlikte ağrılı ve yorgun durumdan çıkılarak daha enerjik bir durum elde edilir. Bilimsel bir yaklaşım ile birlikte iştah kontrol altına alınır, uyku düzeni geri gelir ve gündelik hayat daha rahat bir hale gelmeye başlar.

2 hafta içerisinde testosteron salgılanması ile birlikte özgüven yükselerek, daha kuvvetli bir hafıza ortaya çıkar ve cinsel yaklaşımlar daha rahat bir psikolojiye kavuşur.

3 hafta içerisinde progesteron salgılanması ile hamilelik durumunda anne rahminin hazırlanmasına yardımcı olur. Bu dönem içerisinde daha yorgun, uykulu ve çekingen bir durum ortaya çıkar.

Son hafta içerisinde hormon seviyeleri düşer, vücut su toplar, baş ağrısı ve hazımsızlık gibi belirtiler ortaya çıkar. Uykusuzluk yaşanabilir, hormon dengesizlikleri ile birlikte bazı sorunlar ön plana çıkabilir.

Tüp Bebek TSH Hormonu

Tüp Bebek TSH Hormonu
TSH Hormonu ; kan değerleri içerisinde düşük olması ise tam tersine tiroid bezinin az çalıştığını ifade eder. Yani bu durumda hipofiz bezi hastalıkları veya troid bezi hasarı olduğu ortaya çıkar.

Tüp Bebek Tedavisi İçin TSH Hormonu Nedir?

Tiroid uyarıcı hormon olarak da adlandırılan TSH hormonu vücudun en önemli mekanizmaları üzerinde etki eden bir yapı göstermektedir. Tiroid bezi tarafından vücutta birçok farklı hormon üretilir. Bu hormonların üretilmesi konusunda TSH hormonu çok önemli bir yapıya sahip olarak, tiroid bezinin diğer hormonları nasıl üreteceğini belirler. Bu nedenle TSH, tiroid uyarıcı hormon olarak adlandırılır. Tiroid uyarıcı hormon hipofiz bezi tarafından üretilir.

Hipofiz bezi ana hormonal bezdir. Özellikle beyin içerisindeki bir bölge olan hipotalamus bölgesi ile hormon aktiviteleri sırasında bağlantılı şekilde çalışır. Çünkü hipotalamus TSH hormonu üretilmesi için hipofiz bezine uyarı oluşturan tirotropin yani TRH hormonu üretilmesini sağlar. Bu sayede de hipofiz algıladığı bu uyarı ile birlikte daha fazla TSH sağlama işlemi gerçekleştirir. Yani tiroid hormonunun seviyesinin yüksek veya düşük olmasına göre TSH daha fazla veya daha düşük salgılanır.

Tüp Bebek Tedavisi İçin TSH Hormonu Değeri

Vücudun en önemli hormonal yapılarından biri olan TSH hormonu tiroid bezinin çalışması için önemli olduğundan dolayı vücuttaki her mekanizmayı etkileyen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle bu hormonun normal bir kişide hem litre başına 0,4 ile 4,0 mlU/L olması gereklidir. Bahsedilen mlU/L birimi milli-uluslararası birimdir.

Tüp Bebek Tedavisi İçin T3-T4 Testi Normal Değerleri

Aslında TSH sayesinde etkili bir şekilde çalışan tiroid bezi de metabolizma ve vücut fonksiyonları üzerinde etki eden T3 hormonu yani tiroksin ve triiyodotironin olarak bilinen T4 hormonu ile kalsitonin üretilmesini sağlar. T3 ve T4 hormonları da mutlak bir şekilde belirli seviyeler arasında kan içerisinde bulunmalıdır.

Bu değerlerin belirlenmesi için tiroid fonksiyon testleri gerçekleştirilir. Bu testler sonucunda da hormonların yaş aralıklarına göre değerleri belirlenir. Bu kapsamda T3 hormonu için

  • 1-14 yaş arasında 1.05-2.05 ng/ml
  • 12-23 yaş arasında 0.82-2.13 ng/ml
  • Yetişkinlikte 0.80-2.00 ng/ml
  • Serbest olarak 2.60-4.80 pg/ml arasında olmalıdır.

T4 hormonu için değerler;

  • Serbest olarak 7-2.0 ng/ dL arasıdır.
  • Yeni doğan çocukta 8-22.6 mcg/dL
  • Çocuklarda 4-13.3 mcg/dL
  • Yetişkinlerde 4-11.5 mcg/dL arasıdır.

Tüp Bebek Tedavisi İçin TSH Hormonu Kaç Olmalı?

Normal koşullarda bir insanın kan değerleri ölçüldüğünde TSH değerleri yaş ve yaşam şartlarına göre değişim gösterebilir. Kadın veya erkek her birey için 0.4-4.0 arasında bir değer oluşturmak ile birlikte tiroid bozukluğu konusunda tedavi gören bir kişide bu değerler 0.5-3.0 arasında olabilir.

Tüp Bebek Tedavisi İçin TSH Hormonu Yüksekliği Nedir?

Tiroid uyarıcı hormon testi gerçekleştirilmesi ile birlikte kanda TSH değerleri belirlenebilir. Bu durumda teşhis edilen sonuç itibarıyla tiroid hormonu fazla salgılanırsa hipertiroidizm ve düşük salgılanıyorsa hipotiroidizm hastalığı tespit edilir.

Tespit edilen hastalık durumlarına göre kişide TSH yüksekliği ortaya çıkabilir. İşte bu noktada TSH yüksekliği genellikle hipotiroidizm durumu nedeniyle ortaya çıkar. Yine hormon yüksekliğinin altında yatan sebepler arasında da

  • Tiroid hormonuna direnç olması
  • Haşimato tiroidi
  • Hipofiz adenomu
  • Antidepresanlar
  • Çok fazla kalsiyum tüketimi
  • Ostrojen desteği almak
  • Hipofiz bezinin alınmış olması
  • Lityum içeren ilaçlar
  • İyot yetersizliği
  • Kara lahana, çiğ karnabahar ve kırmızı turp gibi tiroid hormonu düşüren gıdalar tüketmek bulunabilir.

Tüp Bebek Tedavisi İçin TSH Hormonu Düşüklüğü

Eğer TSH seviyeleri yapılan ölçümler kapsamında düşük çıkarsa, bu durumda tiroid bezinin fazla çalışması durumu olduğu tespit edilir. Bu durum otoimmün hastalığı, yanlış beslenme veya çok fazla tuz tüketimi ile birlikte ortaya çıkabilir.

Hormon düşüklüğü ile beraber ortaya çıkan belirtiler arasında ise çok sinirli olma, çabuk yorulma, kilo kaybetme, uykusuzluk, saç dökülmesi, sık sık idrar, gözlerin büyümesi, el titremesi ve cinsel istek azalması görülebilir.

Tüp Bebek Tedavisi İçin TSH Hormonu Nasıl Düşer?

Yüksek çıkması durumunda TSH düşüklüğünün tekrar elde edilebilmesi için öncelikle endokrinoloji muayenesi gerekir. Ardından hipotiroid tedavisi uygulanması ile birlikte değerler düşürülmeye çalışılır.

Uzman kontrolü ile birlikte başlanan tedavinin genellikle hayat boyunca devam etmesi gerekir. TSH değerlerinin düşük tutulabilmesi için özellikle iyotlu tuz tüketimi gereklidir. Beslenme kapsamında soya içeren gıdalar, brokoli, yer fıstığı, lahana, turp, ıspanak, şeftali, böğürtlen ve mısır gibi gıdaların tüketilmesi mutlaka önerilir.

Tüp Bebek Tedavisi İçin T3-T4 Hormon Değerlerinin Yüksekliği

Bu hormon ölçümlerinin sonucunda yüksek değerler elde edildiğinde, tiroid bezinin fazla çalıştığı tespit edilir. Bu durumda da kişinin tiroid bezinin az çalışması durumunda almış olduğu ilaçlarda fazla tüketim olduğu da tespit edilebilir. Net olarak bu hormonların yüksek çıkması ile birlikte graves hastalığı, guatr ve troidit rahatsızlıkları olduğu görülür.

Tüp Bebek Tedavisi İçin T3 Ve T4 Hormon Değerlerinin Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Bu hormonların kan değerleri içerisinde düşük olması ise tam tersine tiroid bezinin az çalıştığını ifade eder. Yani bu durumda hipofiz bezi hastalıkları veya troid bezi hasarı olduğu ortaya çıkar.

Tüp Bebek Test Normal Değerler Kaç Olmalı

FSH (Follicle Stimulating Hormone)

Hipofiz bezi fonksiyonlarının değerlendirilmesinde kullanılır. Normal değerleri aşağıda belirtilen seviyelerdedir:

Folliküler faz 2,00-10,00 mIU/ml

Pik 8,50-30,00 mIU/ml

Luteal faz 2,00-10,00 mIU/ml

Hamile 2,00-10,00 mIU/ml

Menopoz 20,00-140,00 mIU/ml

LH (Luteinizing Hormone)

Hipotalamus ve hipofiz bezi fonksiyonlarının değerlendirilmesinde kullanılır. Normal değerleri aşağıda belirtilen seviyelerdedir:

Hamile 2,00-15,00 mIU/ml

Menopoz 10,00-90,00 mIU/ml

Folliküler faz 2,00-15,00 mIU/ml

Pik 12,00-80,00 mIU/ml

Luteal faz 5,00-20,00 mIU/ml

Ovülasyon takibi 2,00-15,00 mIU/ml

E2 (Estradiol)

Üreme fonksiyonlarının düzenli işlevi, adet düzensizliğinin ön tanısı için kullanılır. Normal değerleri aşağıda belirtilen seviyelerdedir:

Gebelik 10-35 pg/ml

Folliküler faz 30-119 pg/ml

Pik 149-350 pg/ml

Luteal faz 97-216 pg/ml

Ovülasyon takibi 29-97 pg/ml

Prolaktin

Yumurtlama fonksiyonlarının düzenli işlevi, adet düzensizliğinin ön tanısı için kullanılır. Normal değerleri aşağıda belirtilen seviyelerdedir:

Gebelik 6,50-180,00 ng/ml

Folliküler faz 6,50-30,00 ng/ml

Pik 6,50-30,00 ng/ml

Luteal faz 6,50-33,00 ng/ml

TSH(Thyroid Stimulating Hormone) ve serbest T3/T4

Daha Fazla Sorunuz için yorumlar bölümümüzü ve ya soru-cevap / Forum kısmımıza iletebilirsiniz

Gönderiye Oy Ver!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 19 Kasım 2022

    Çok iyi çok detaylı aradığım her konu bu yazıda buldum aklıma takılanlar özellikle tüp bebek aşamaları merak ettiğim konuların başında geliyordu. Teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir