Yazı içeriği
- Tüp bebek tedavisi Azospermi Nedir?
- Azospermi Nedenleri Nelerdir?
- Azospermi Belirtileri Nelerdir?
- Tüp bebek tedavisi Azospermi Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Tüp bebek tedavisi ve Azospermi tedavisi ile Hamilelik?
- Tüp bebek tedavisi Azospermi olup çocuğu sahibi olunur mu?
- Azospermi tedavisi kaç ay sürer?
- Azospermi kimlerde görülür?
- Azospermi nasıl düzelir?
- Azospermi olup da normal çocuğu olan var mı?
- Tüp Bebek Tedavisi Azospermi Yorum ve Soru
Tüp bebek tedavisi Azospermi Nedir, Azospermi Tedavisi Nasıl olur ? gibi sorular ile çok fazla karşılaştık bundan dolayı bu yazımızda Azospermi konusuna yer verdik şöyle ki Bir yıl veya daha uzun süre düzenli ve korumasız olarak ilişkiye girilmesine rağmen çocuk sahibi olamayan çiftler bir uzman doktora başvurabilirler. Hekim tarafından çiftler ayrı ayrı üreme kapasitelerinin incelenmesi amacıyla muayene edilir.
Doktor tarafından laboratuvar testleri ve radyolojik görüntüleme yöntemleri kullanılarak gebeliğin oluşumuna engel olan durum saptanır.
Gebeliğin oluşmama durumu erkekten kaynaklanıyorsa, çoğunlukla bunun sebebi sperm sayısının azlığı, kalitesi ve sayısının düşüklüğü ya da azospermi varlığındandır.
Azospermi erkekte hiç sperm bulunmaması durumudur. Tıkanıklığa bağlı olan ve olmayan azospermi iki farklı grupta incelenir. Kısırlık sorunlarından biri olan menide hiç sperm bulunmama durumu, toplam kısırlık sorunlarının %15’ini oluşturur.
Fakat günümüzde gelişen tedavi yöntemleri sayesinde azospermi, tedavisi yapılabilen bir rahatsızlıktır. Bu sayede bu probleme sahip olan erkekler de çocuk sahibi olabilir.
Azospermi hakkında daha geniş bilgi sahibi olmadan ve tedavi yöntemlerinden bahsetmeden önce, azospermi ne demek ve azospermi nedir bunu iyi anlamak gerekir.
Tüp bebek tedavisi Azospermi Nedir?
Azospermi nedir: Sperm kalitesi ve sayısının düşük olması, erkek kısırlığında önemli bir yere sahiptir. Bu tip problemleri olan erkeklerin doğal yollardan çocuk sahibi olması oldukça zor olduğundan, çoğunlukla tüp bebek tedavisi gibi üremeye yardımcı tedavilere başvurulur.
Azospermi erkek menisinde hiç sperm bulunmaması durumudur. Erkek üreme hücresi spermin, menide hiç bulunmaması durumunda, doğal yollarla gebelik sağlamak mümkün değildir.Tüp bebek tedavisi Azospermi olan erkeklerde yardımcı tedaviye başvurulur.
Azospermi tedavisi günümüzde son gelişmeler ışığında üremeye yardımcı tedavi yöntemleri ile eşi azospermi olanlar da gebe kalabilir ve sağlıklı bir doğum gerçekleştirebilirler.
Azospermi tüm erkekler arasında %1 seviyesinde görülen ve kısır erkekler arasında %15 oranında görülen bir rahatsızlıktır. Genel olarak tıkanıklığa bağlı olan Azospermi ve tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi olarak iki başlık altında incelenir.
Tıkanıklığa bağlı azospermi, erkeğin doğumsal olarak görülen sperm kanallarının eksikliği, geçirilmiş hastalıklar ve cerrahi girişimler sonrası görülen bir durumdur.
Tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi, erkeklerde doğumsal olarak testislerin torbalarına inmemesi olarak tanımlanan inmemiş testis vakalarında, genetik bozukluk ve testis Testisin kendi etrafında dönmesi ‘torsiyonu’ varlığında, bazı hastalıklara, kemoterapi ve radyoterapi alımına bağlı olarak gelişebilir.
Azospermi tedavisi başarı oranı azımsanmayacak kadar çoktur. Azospermi son gelişen tedavi yöntemleri ile birlikte tedavi edilebilen ve çoğunlukla çocuk sahibi olmaya engel teşkil etmeyen bir hastalıktır.
Azospermi Nedenleri Nelerdir?
Azospermi çoğunlukla doğuştan olan sorunlardan kaynaklanan nedenler ve sağlıklı bireylerde sonradan da olubilir. Azospermi nedenleri arasında görülen ileri yaş, büyük rol oynayan etkendir.
Sağlıklı erkeklerde 40 yaş sonrasındaki her yıl testosteron hormonu seviyesi %1.2 oranında düşer. Buna sebeple sperm üretimi azalır ve bebek sahibi olma şansıda düşer. Çevresel faktörler de üreme kapasitesinin düşmesine neden olan nedenlerdendir.
Stresli bir hayat dönemi azospermi oluşumunu tetikler. Dengesiz beslenme, hazır gıdalar yönünden zengin öğünler tercih etmek, fazla ya da yetersiz beslenme de pek çok sağlık problemine yol açacağı gibi, erkek üreme kapasitesinin azalmasına ve nihayetinde azospermiye neden olabilir.
Bununla beraber hormonal bozukluklar olarak tanımlanan, bazı hormonların normalden az ya da fazla salgılanması da azospermi oluşumunda etkin rol oynar.
Hormonal nedenler olarak tanımlanan bu durumda testosteron, FSH ve LH hormon üretiminde problem görülür ve buna bağlı olarak sperm üretimi bozulur.
Hormonal nedenlerde azospermi oluşumunda, geçirilmiş enfeksiyonlar ve ameliyatlar, kullanılan ilaçlar, radyoterapi ve kemoterapi etkin rol oynar. Bu durumda sperm üretimi kalıcı olarak hasarlanmış olabilir.
Kanallarında var olan tıkanıklıklar, işlevsel bozukluklardan kaynaklı spermin dışarıya çıkamamasına bağlı olan hormonal nedenler de azospermi nedenleri arasındadır. Azospermi laboratuvar testi ile tanısı kolayca konabilen bir hastalıktır.
Azospermi Belirtileri Nelerdir?
Azospermi belirtileri nelerdir? Erkek kısırlığında önemli bir rol oynayan azospermi hastalığına sahip kişi kendisi fark etmesi mümkün değildir. Erkeklerde kısırlık belirtileri kolaylıkla anlaşılabilir değildir ve azospermi belirtileri kendini belli etmeyen bir rahatsızlıktır. Bir yıl ve daha uzun süre korunmasız ilişkiye girilip çocuk sahibi olamayan çiftlerin hekim tarafından istenen testler ve muayene sonucu Azospermi olup olmadığı kesin bir sonuca varılabilir. Azospermi durumunda erkeğin Menisi normal görünüme sahiptir.
Sağlıklı kişilerde olduğu gibi ereksiyon normal görülür. Bu durumu çiftler ancak çocuk sahibi olamadıklarında hekime başvurduklarında fark edebilirler.
Azospermi tanısı yalnızca sperm testi ile tanı koyulabilir.
Ancak bazı nadir rastlanan vakalarda Azospermi belirtileri rastlanabilir.
- Meninin sarı ya da yeşilimsi bir renkte olması,
- Normalde olması gerekenden çok daha sıvı ya da koyu kıvamlı olması
- Anormal bir koku olması gibi.
Bu tip şikayeti olan kişilerin vakit kaybetmeksizin uzman bir doktora görünmeleri önerilir. Azospermi olup çocuğu olanlar toplumda oldukça yaygındır.
Tüp bebek tedavisi Azospermi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Azospermi tedavisi nasıl yapılır? Sperm testi işlemi öncesinde, kişinin en az 3-4 gün cinsel beraberlik olmaması gerektiği yani cinsel perhiz uygulaması gerekir. Sonrasında 2 hafta ara ile sperm testi yapılarak menide sperm hücresinin varlığı araştırılır.
Hiç sperm bulunmaması durumunda kişiye azospermi tanısı konur. Azospermi tedavisi hormonal bozukluklardan kaynaklanan durumlarda işe yaramaktadır.
Hormon seviyelerinin uygun düzeye getirilmesinden sonra sperm elde edilebilir. Diğer vakalarda ise genel ya da lokal anestezi altında mikroskobik TESE ve mikroenjeksiyon yöntemi kullanılır.
TESE ile Sperm bulunma olasılığı yüksek olan bölgelerden alınan parçada sperm varlığı ayrıntılı olarak araştırılır.
Yaygın olarak mikroTESE işlemi sonucunda sperm hücresine rastlanır.
Ancak sperm olmaması durumunda, sperm örneği, patoloji laboratuvarına gönderilerek incelenir. Patoloji raporuna bağlı olarak farklı tedaviler uygulanır ve ardından işlem tekrarlanarak sperm hücresi elde edilir. Anestezi kullanımından ötürü bu teknik halk arasında azospermi ameliyatı olarak bilinir.
Genişlemiş ya da tıkalı kanallardan kaynaklı azospermi varlığında ise PESA tekniği kullanılır. Bu yöntemde, testise özel bir iğne ile girilerek sperm toplanır.
Bir diğer yöntem MESA ise, ince enjeksiyon yardımı ile mikroskop altında sperm toplama işlemidir. TESA yönteminde ise, yine özel bir enjeksiyon yardımıyla aspirasyon uygulanarak yumurtalıktan sperm hücresi aranır.
Tüp bebek tedavisi ve Azospermi tedavisi ile Hamilelik?
Tıkanıklığa bağlı olan azospermi tedavisinde, sperm kanalları cerrahi müdahale ile açılabilirken; tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi tedavisi cerrahi yolla testislerden sperm elde edilmesi ile gerçekleştirilir.
Testisten toplanan sperm hücreleri ile, tüp bebek tedavisi aşamasına geçilerek gebelik sağlanır. Eşi azospermi olan çiftler de tüp bebek tedavisi yöntemi ile çocuk sahibi olabilir.
Eşi Azospermi Olup Çocuk Sahibi Olanlar
Azospermi tedavisinde yaygın olarak kullanılan mikroTESE yöntemi ile sperm elde edilmesi ile birlikte, tüp bebek tedavisi planlanır. Yapılan ilk muayenenin ardından kadın adet kanamasının 2. Veya 3. gününde ultrasonografi ile yumurtalıkların durumu değerlendirilir ve kan düzeyleri incelenir.
yumurtaların uyarılması işleminin ardından lokal anestezi altında yumurta toplama OPU işlemi yapılır. Anne adayının yumurtalık rezervinden alınan yumurtalar, Azospermi tedavi olan baba adayının spermi ile laboratuvar ortamında bir araya getirilerek yumurtalar döllenir.
Döllenme ile meydana gelen embriyo, döllenme işlemin takip eden 3. Ve ya 5. günde, tüp bebek tedavisinin son aşaması olan embriyo transferi işlemi ile anne adayının rahmine yerleştirilir.
Embriyo Transfer işlemi sonrası embriyo anne adayı rahmine tutunması 48 saat içinde gerçekleşir.
Gebeliğin sağlanıp sağlanamadığını kontrol etmek amaçlı, embriyo transfer işleminden 12.gün sonra, anne adayının kan testi Beta HCG hormon düzeyi kontrol edilir. Azospermi olup çocuk sahibi olan çiftler, normal bir şekilde gebelik ve doğum sürecine devam ederler.
Tüp bebek tedavisi Azospermi olup çocuğu sahibi olunur mu?
Azospermi olup çocuk sahibi olma sorusu cevabı şu şekilde verilebilir. İlaç ile tedavi edilemeyen azospermi hastalarının çocuk sahibi olmaları için günümüzdeki tek çözüm; MikroTESE operasyonudur. Bu operasyon ile testis dokularından elde edebileceğimiz spermleri, tüp bebek tedavisi ile eşlerinin yumurtalarına aktararak başarılı bir şekilde embriyo gelişimini ve gebeliği sağlanabilir.
Azospermi tedavisi kaç ay sürer?
Patolojik incelemesi ile sperm kök hücrelerinin canlılığını devam ettirdiği tespit edilir ise 6 aylık tedavi ile olgun, kuyruk gelişimini tamamlamış spermler elde etmek mümkün.
Azospermi kimlerde görülür?
Azospermi nedir? Azospermi, menide hiç sperm olmaması demektir. Bu sorun erkeklerin yüzde 1 inde, kısırlık sorunu olan erkeklerde ise yüzde 10-15 oranında görülmektedir. Azospermi menide az miktarda spermin bulunduğu durumudur. Azospermi Kendiliğinden anlaşılması zordur. Uzman bir hekim tarafından tetkik ve muayene sonucu tespit edilebilir.
Azospermi nasıl düzelir?
Azospermi tedavi iki şekilde düzelebilir:
- Hormon tedavisi: Hormon eksikliğine bağlı testislerde sperm üretiminin bozulduğu durumlarda hormon tedavisine başlanır.
- Cerrahi Yöntemler: Testislerde sperm üretimini araştırmak ve varsa dokudan sperm bulmak için uygulanır.
Azospermi olup da normal çocuğu olan var mı?
Bir Sperm Testinde hiç sperm hücresi bulunmaması durumuna azospermi olarak isimlendirilir. Yani Azospermi’ de meni içinde gebelik yapabilecek sperm hücresi bulunmaz. Azospermik erkek hastanın bilimsel olarak normal yollardan bebek sahibi olma ihtimali bulunmamaktadır.
Tüp Bebek Tedavisi Azospermi Yorum ve Soru
Tüp bebek tedavisi Azospermi hakkında yazımızda aklınıza takılan sorunuza tam cevap bulamadıysanız yorum bölümüne sorunuzu iletebilirsiniz. Ayrıca soru-cevap, forum kısmına dilediğiniz soruyu sorabilir diğer kullanıcıların sorularını cevaplayabilirsiniz.