Yazı içeriği
- Tüp Bebek Tedavisi Blastokist Transferi Nedir?
- Tüp bebek tedavisi Blastokist transferinin avantajları nelerdir?
- Tüp bebek tedavisi Blastokist Transferinde Başarı Nasıl Artırılır?
- Tüp bebek tedavisi Blastokist Transferinin Riskleri nelerdir?
- Tüp bebek tedavisi Blastokist ne zaman transfer yapılır?
- Tüp bebek tedavisi Blastokist kaçıncı gün oluşur?
- Embriyo 5. gün blastokist mi?
- Tüp Bebek Tedavisi Blastokist Transferi Kimlere Uygulanabilir?
- 5. gün embriyo blastokist video izle
- Tüp Bebek Tedavisi Blastokist Transferi Yöntemi Yorum ve sorular
Tüp bebek tedavisi blastokist transferi yöntemi tedavi aşamasında yapılan bir yöntemdir araştırılması oldukça fazla olan bu yöntem çiftler tarafından merak konusu olmuştur. Tedavi yöntemi için merak edilen ne olduğu, avantajları, riskleri, ne zaman yapıldığı ve kimlere yapıldığıdır. Yazımızın içeriğinde sorularınıza cevap bulabilirsiniz.
Tüp Bebek Tedavisi Blastokist Transferi Nedir?
Tüp bebek tedavisinde önemli bir yere sahip olan blastokist transferi laboratuvar ortamında oluşturulan embriyonun 5. veya 6. gelişim gününde anne adayına transfer edilmesidir.
Tüp bebek tedavisi Blastokist transferi, daha kaliteli embriyo transferine imkan sağlaması ve çoğul gebelik görülmemesini sağlamaktadır.
Tüp bebek tedavisinin başladığı ilk zamanlarında laboratuvar ortamında gelişen embriyoların döllenmesi 48. Saatte Yani 2 gün içinde anne adayına transfer ediliyordu. O zamanlarda embriyo oluşturma ortamı olarak kullanılan basit tuz solüsyonlarının döllenmiş yumurtayı ne kadar canlı tutabileceği şüpheliydi. Tedavi ilerledikçe gebeliği yüksek oranda etkileyen embriyoların kalitesi ve gelişim hızı daha iyi gözlenebilir hale geldi. Bu gelişmeler sonucunda pek çok tüp bebek merkezi embriyo transferini 48 saatten 72 saate çekti ve daha yüksek gebelik oranları elde edilmeye başlandı.
Son yıllarda ise geliştirilmiş embriyonun geliştirme ortam sistemleri kullanılarak embriyo canlılığı laboratuvar ortamında daha da uzatıldı. Buna sebeple daha yüksek gebelik oranlarının elde edildiği 5. Veya 6. gün transferleri yaygınlaşmaya başladı. Bu yönteme ise blastokist transferi adı verilir. Blastokist, embriyonun ana rahmine tutunmadan önce ulaştığı en son aşamadır.son aşamaya kadar gelişimi daha iyi gözlemlenerek son evrede embriyo transferi ile gebelik şansını arttırmıştır.
Tüp bebek tedavisi Blastokist transferinin avantajları nelerdir?
-Gelişim potansiyeli ve rahime uyumu daha iyi olan embriyoların seçilebilmesi ve buna bağlı olarak tekrarlayan gebelik başarısızlıklarında daha iyi sonuçlar elde etme şansı.
-Canlılığı yüksek olan daha az sayıda embriyo transfer ederek çoğul gebelik olasılığını azaltması
-Embriyo gelişimini daha iyi gözleyebilme
-Embriyoları en yüksek gelişim potansiyeline sahip oldukları dönemde yani blastokist aşamasında dondurabilme
-Embriyo canlılığının incelenebileceği metodlara fırsat tanıması.
Tüp bebek tedavisi Blastokist Transferinde Başarı Nasıl Artırılır?
Günümüzde başarıyı artırabilmek için blastokistin değişik özellikleri dikkate alınır. Bunlardan en önemlisi 2. ve 3. gün embriyolarında olduğu gibi blastokistin kalitesi ve gelişim potansiyeli. Hastaya en iyi kalitede ve gelişimin en ileri aşamasındaki blastokisti transfer etmek gebelik oranını anlamlı ölçüde arttırır.
Ayrıca tüp bebek merkezlerinde uygulanan yöntemle blastokistin dış kabuğu özel yöntemler ile soyulduktan sonra transfer yapılarak daha iyi sonuçlar alınması sağlanabiliyor. Blastokistin rahime tutunabilmesi için bu dış kabuğundan sıyrılması gerekir. Daha önceden blastokist transferi yapılmış ancak gebelik elde edilememiş kişilerde bu kılıfın kırılamamış olma olasılığı var.
Blastokist transferinde başarıyı arttırıcı yöntemler halen tüm dünyada yoğun bir şekilde araştırılan konuların başında gelir. Genel olarak günümüzde blastokist safhasında yapılan transferin gebelik şansını artırmadığı görüşü kabul görür. Ancak embriyo başına tutunma oranını artırdığından, daha az sayıda embriyo transferine imkan sağladığı, bundan dolayı çoğul gebelik riskini azalttığı bilinir.
Tüp bebek tedavisi Blastokist Transferinin Riskleri nelerdir?
Laboratuarda tüm embriyolar blastokist aşamasına gelemez. Bazı embriyolar 2. Gün yani 4 hücreli dönemde, bazıları da daha sonra gelişmesini durdurabilir. Bu nedenle bazen hiçbir embriyo blastokist evresine ulaşamaz.
Bu nedenle bazen embriyolog doktorunuza 5. Gün transferinin riskli olabileceğini, onun yerine 2 veya 3. Gün transferinin daha iyi olacağını söyleyebilir.
Birden fazla blastokist transferlerinde çoğul gebelik olma ihtimali yüksek olduğundan bu durum göz önünde bulundurularak tek embriyo transferi yapılması daha uygun olabilir.
Tüp bebek tedavisi Blastokist ne zaman transfer yapılır?
Blastokist oluştuktan sonra ise etrafını saran ve zona pelusida adı verilen kabuğun dışına çıkar ve uygun şartlar sağlandığında rahime tutunması gerçekleşir yani endometriuma yerleşir (implantasyon). İmplantasyon yumurtlama sonrası 5. Veya 6. günde gerçekleşir.
Tüp bebek tedavisi Blastokist kaçıncı gün oluşur?
Blastokist Nasıl Oluşur, kaçıncı gün oluşur sorusu ise, kadının Yumurtası spermle döllenmesinden sonra oluşan embriyo bölünmeye başlar. Döllenmeden sonraki 5-6 gün boyunca hücrelerin devamlı bölünmesiyle blastokist oluşur.
Embriyo 5. gün blastokist mi?
Yumurtanın Döllenmesi sonucunda embriyo oluşur. Tüp bebek merkezi Laboratuvar ortamında 5. gün takip edilerek geliştirilen embriyo “blastokist” adı verilir. Embriyo blastokist evresine ulaştığında genellikle 100-120 hücre içerir.
Tüp Bebek Tedavisi Blastokist Transferi Kimlere Uygulanabilir?
Tüp bebek tedavisi Blastokist transferi her hastaya uygulanamayabilir. Blastokist transferi, fazla sayıda iyi kalitede embriyosu olan hastalarda uygulanabilir.
Tüp bebek Laboratuvarında embriyoların genelde yüzde 70 blastokist aşamasına ulaşmaktadır. Bununla beraber çiftlerde ileri yaş veya ciddi sperm problemi olan hastalarda blastokist gelişimi azalır, bazen hiç blastokist elde edilemeyebilir. Bu sebeple embriyo transferi iptal edilebilmektedir. Bu sebeple blastokist transferi yapılacak hastaların iyi seçilmesi gerekir. Tedavi süreci hakkında doktorunuz, sizin için en iyi seçeneği sunacak ve bilgilendirecektir.
5. gün embriyo blastokist video izle
5. Gün embriyosu video ( blastokist)
Tüp Bebek Tedavisi Blastokist Transferi Yöntemi Yorum ve sorular
Tüp bebek tedavisi blastokist transferi yöntemi merak ettiğiniz tüm sorularınızın cevabını bulabileceğiniz yazımızı oluşturduk fakat hala aklınıza takılan herhangi bir soru bulunuyorsa yorum bölümümüze iletebilir veya soru-cevap, forum kısmınıza yazabilirsiniz.