Yazı içeriği
- Tüp Bebek Tedavisi İçin E2 Hormonu
- Tüp Bebek Tedavisi İçin E2 Hormonu Nedir?
- Tüp Bebek Tedavisi İçin E2 Hormonu Neden Yükselir?
- Adetin 3. Günü Tüp Bebek Tedavisi İçin E2 Kaç Olmalı?
- Tüp Bebek Tedavisi İçin E2 Hormon Yüksekliği Tedavisi
- Tüp Bebek Tedavisi İçin E2 Hormonu Kaç Olmalı?
- Tüp Bebek Tedavisi Hamilelikte E2 Değeri Kaç Olmalı?
- Tüp Bebek Yumurta Toplama Öncesi E2 Değeri Kaç Olmalıdır?
- Tüp Bebek Estradiol (E2) Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?
- Estradiol E2 Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?
Tüp bebek tedavisi e2 hormonu test değeri kaç olmalı veya tüp bebek e2 hormonu neden yükselir gibi testen sonra arama yaptığı konuların başında gelmektedir. Genel olarak e2 hormonunun yüksek çıkmasında, kadınlarda yumurtalık üzerinde bir sorun olduğu görülür. Bu yükselme sonucunda hamile kalmama gibi bir durum ortaya çıkabilir ve doğurganlık ilaçları işe yaramayabilir.
Tüp Bebek Tedavisi İçin E2 Hormonu
Tüp bebek tedavisi e2 hormonu Kadın vücudu için östrojen hormonu sonrasında en önemli ikincil hormon E2 hormonu olarak da bilinmektedir. Bu hormonun kanda düşük seviyede olması veya yüksek seviyede olması gibi durumların her biri önemli bir nokta oluşturmaktadır.
Temel olarak yumurtalıklarda üretilen bir hormon olması ile birlikte kısmen böbrek üstü bezinde veya dokuda da üretilebilir. Ayrıca E2 hormonu erkeklerde testislerde üretilebilen bir hormondur.
Tüp Bebek Tedavisi İçin E2 Hormonu Nedir?
Doğurma yeteneğine sahip olan kadın için birincil cinsel ilişki hormonu olan e2, yumurtalık foliküllerinin gelişmesi sayesinde ortaya çıkar. Yani E2 hormonu temel olarak kadınlarda, kadınsal özellikler ve cinsel işlevlerden sorumlu bir hormondur. Temel görevi dışında kadın için kemik sağlığını korumak açısından önemlidir.
Kadın vücudunda gelişebilecek kadın kanser türleri, endometriozis ve fibroid gibi rahatsızlıkların tümünde E2 hormonu önemli bir katkıya sahiptir. Ancak erkeklerde ise düşük miktarlarda testislerde üretilen bu hormon, spermlerin erken etkisini yitirmesini engellemektedir.
Tüp Bebek Tedavisi İçin E2 Hormonu Neden Yükselir?
Genel olarak hormonunun yüksek çıkmasında, kadınlarda yumurtalık üzerinde bir sorun olduğu görülür. Bu yükselme sonucunda hamile kalmama gibi bir durum ortaya çıkabilir ve doğurganlık ilaçları işe yaramayabilir.
Hormon yükselmesinin altındaki nedenlerden birisi olarak menopoz gösterilebilir. Farklı bir neden olarak rahim veya meme kanseri riskinin artış göstermesi göz önünde bulundurulabilir.
Erkeklerde ise bu hormonun yükselmesi sonucunda göğüs büyümesi, cinsel isteksizlik ve idrar yaparken zorlanma gibi noktalar ortaya çıkabilir.
Aslında e2 hormonu yüksekliğinin nedenleri arasında kadınlarda yumurtalık tümörleri ve erkeklerde testis tümörleri bulunması gösterilebilir.
Normal gebelik sırasında yükselebilir, karaciğer sirozu, karaciğer rahatsızlıkları, hipertiroidizm, anormal seksüel gelişme, feminizasyon sendromları, böbrek üstü bezi tümörleri, ergenlik öncesi dönem gibi noktalarda hormon yüksekliği ortaya çıkabilir.
Adetin 3. Günü Tüp Bebek Tedavisi İçin E2 Kaç Olmalı?
Genellikle tüp bebek tedavisi gibi noktalarda inceleme gerçekleştirileceği zaman adet döneminin 2. ve 3. günü gibi başlangıç dönemlerinde E2 değeri 50 pg/ml gibi bir rakam oluşturmalıdır. Eğer bu günler içerisinde yapılan E2 testi sonrasında değerler 50 üzerinde çıkar ise hastada yumurta rezervinin kötü olduğu tespit edilebilir.
Tüp Bebek Tedavisi İçin E2 Hormon Yüksekliği Tedavisi
Vücutta e2 üretimini gerçekleştirmek için çok önemli bir enzim oluşturan aromataz enziminin aktif seviyesinin düşürülmesi, vücuttaki hormon seviyesinde de düşme sağlayabilir. Vücutta aromataz aktivitesinin düşürülebilmesi için öncelikle vücut yağının düşürülmesi ve enzimin inhibe edilmesi yani durdurulması için selenyum, çinko ve magnezyum tüketiminin arttırılması gerekir.
Enzim aktivitesini düşürmek için havuç, ıspanak, mantar, kereviz ve üzüm gibi doğal gıdalar tüketebilir, daha düşük oranda alkol kullanabilirsiniz. Özellikle diyet programları içerisinde yüksek karbonhidrat tüketmekten sakınmak gerekir.
Tüketebileceğiniz gıdalar arasında lahana, karnabahar, brokoli, soya, yeşil yapraklı sebzeler, bakliyat yeşil çay ve susam gibi ürünler bulunabilir.
Tüp Bebek Tedavisi İçin E2 Hormonu Kaç Olmalı?
Bu hormonun normal bir şekilde erkek ve kadında belirli değerler içerisinde bulunması gerekir. Buna göre kan içerisinde bulunması gereken miktarlar şu şekildedir.
- Menopoza girmiş bir kadında adet döngüsü sırasında değerler artıp azaltmak üzere 45-400 pg/ml olarak belirlenmiştir.
- Menopoza girmiş bir kadında ise bu değer 0-30 pg/ml olarak belirlenmiştir.
- Bir çocuk için bu değer 0-25 pg/ml olarak tespit edilmek üzere erkeklerde ise her mililitre başına 10-50 pg/ml değer görülmesi gerekir.
Tüp Bebek Tedavisi Hamilelikte E2 Değeri Kaç Olmalı?
Normal dönemlerde kadın, erkek ve çocuklar için e2 hormonu değerleri belirlenmiş olması dışında özellikle hamilelik döneminde bu hormonun değerleri değişiklik gösterebilir. Hamilelik döneminde bulunan bir kadın için hormon değerleri 10-35 pg/ml aralığında bulunmalıdır.
Tüp Bebek Yumurta Toplama Öncesi E2 Değeri Kaç Olmalıdır?
Tüp bebek tedavisi e2 hormonu yumurta toplama öncesi merak konusu olmuştur. E2 hormonlarının yardımıyla organlar gelişir ve üreme organlarının devamlılığı sağlanır. Yumurta toplama öncesi e2 değeri kaç olmalıdır sorusuna verilen genel cevap ise 0-35 pg/ml’dir. Ancak bu değerler genel bir değerdir. Az veya fazla olması gebeliği etkileyen durumlardır ancak bu değerin farklı olması kesin engel değildir. Sadece gebelik elde etme şansını azaltacaktır. Genel olarak e2 hormonunun 50’nin altında olması gerekli görülür. Bu değerin yüksek çıkması tüp bebek tedavisi uygulansa da gebelik şansının az olduğunu gösterir. Bu nedenle tedaviye başlanmadan önce mutlaka e2 hormonunun değerine bakılması gerekir. Belirli bir değerin üzerinde olan hastalarda bu hormonun kontrol altına alınması gerekir.
Tüp Bebek Estradiol (E2) Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?
Kanımızda estradiol seviyesinin düşüklüğü, genellikle yumurtalıkların görevini yeterince yerine getirememesinin işareti sayılabilir. Normalden düşük estradiol (e2) hormon seviyelerine neden olan durumlar şunları içerir:
Menopoz
Menopozun başlangıcında yavaş yavaş daha az östrojen üretmeye başlayan yumurtalıklar menopoz sonrasında neredeyse hiç estradiol üretemez. Doktorunuz kanınızdaki Estradiol (E2) seviyesine göre menopoza girmeye başladığınızı hatta menopozda olduğunuzu söyleyebilir.
Erken menopoz
40 yaşın altındaki kadınlarda görülür. Genellikle genetik kaynaklıdır. Toksinlerden veya otoimmün bir hastalıktan kaynaklanabilir.
- Yumurtalıkların yeterince çalışmaması
- Turner sendromu.
- Polikistik over sendromu (PCOS).
- Düşük vücut yağı oranı, aşırı egzersiz ve aşırı zayıflık
- Kronik böbrek hastalıkları
- Hipopitüitarizm.
Hipopitüitarizm beyinde bulunan hipofiz bezinin yeterince çalışamamasıdır. Östrojen üretiminin başlaması için ise öncelikle hipofiz bezinden FSH ve LH hormanlarının salgılanması ve kanımızda taşınarak yumurtalıklara ulaşıp yumurtalıkların östrojen üretmesini uyarması gerekmektedir.
- Hipogonadizm
- Geç ergenlik
Estradiol E2 Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?
- Düzensiz adet dönemleri veya adet görmeme
- Yorgunluk, halsizlik
- Depresif ruh hali, dikkat ve odaklanma sorunları
- Sıcak basmaları, gece terlemeleri
- Sık idrar yolu enfeksiyonları
- Vajinal kayganlık azalması nedeniyle cinsel ilişki sırasında ağrı, cinsel isteksizlik
- Göğüslerde hassasiyet
- Baş ağrıları
- Kemiklerde kolay kırılma
- Cildin elastikiyetini kaybetmesi
- Kalp damar işleyişinde sorunlar
Tüp Bebek Tedavisi E2 Hormonu Test Değeri Kaç olmalı yazımızdan sorunuza cevap bulamadıysanız yorum bölümüne merak ettiğiniz konuyu iletebilirsiniz. Ayrıca Soru-Cevap ve Forum kısmına dilediğiniz sorunuzu sorabilirsiniz.
Güzel bir yazı ve bilgiler çok iyi