Yazı içeriği
- Tüp Bebek ÖNCESİ Neler Yapılmalı?
- Tüp Bebek Öncesi Yapılması GEREKENLER
- Tüp Bebek Öncesi BESLENME LİSTESİ
- Tüp Bebek Öncesi İSTENİLEN TESTLER
- Tüp bebek erkekler için testler
- Tüp Bebek Kadınlar İçin Testler
- Tüp Bebek Öncesi GENETİK TEST
- Tüp Bebek Öncesi Genetik Test Faydaları
- Tüp Bebek Tedavisi Öncesi CİNSEL İLİŞKİ
- Tüp bebek transfer öncesi cinsel ilişki neden yasak
- Tüp bebek yumurta toplamadan kaç gün önce cinsel ilişkiye girilir?
- Tüp bebek TRANSFER ÖNCESİ nelere dikkat edilmeli?
- Tüp Bebek Tedavisi Öncesi Yapılacaklar Sıkça Sorulan Sorular
Tüp Bebek Tedavisi Öncesi yapılacaklar Ve Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Yapılacaklar. Tüp bebek tedavi öncesi ve Tüp bebek tedavi sonrası Hakkında bir çok araştırmalarda bulunuluyor. Tüp bebek tedavisi öncesinde yapılacak işlemler olduğu gibi tüp bebek tedavisi sonrasında da bazı işlemler yapılmaktadır. Tüp bebek tedavi öncesi beslenme, tüp bebek öncesi hazırlık, tüp bebek istenen testler gibi bunlar öncesinde yapılan araştırmalar ve cevap aranan sorular arasında bulunmaktadır.
Tüp Bebek ÖNCESİ Neler Yapılmalı?
Tüp Bebek ÖNCESİ Neler Yapılmalı, ne yapmalı, yapılacaklar gibi konular tedavinin en araştırması yapılan konuları arasında yer almaktadır. Çiftler tüp bebek öncesi tedaviyi araştırma, bilgi edinme konusunda yoğun bir araştırmaya girmektedir. Bu nedenle bu makalemizde tüp bebek öncesi ve tüp bebek sonrası yapılanları başlıklar aştında yazıya döktük. Yazıyı fazla uzatmadan konumuza ilk önce tüp bebek öncesi yapılacakları sıralayalım.
Tüp Bebek Öncesi Yapılması GEREKENLER
Tüp bebek tedavisi her aşamada büyük önem taşımaktadır. Fakat tüp bebek öncesi yapılması gerekenler bulunmakta. Bu aşamada tüp bebek öncesi anne adaylarına büyük iş düşüyor. Sayacağımız bazı hususlarda anne adayının dikkat etmesi gereken tüp bebek öncesi konulardır.
Vücut kitle endeksi fazla yüksek olan anne adayları için kilo verilmesi teşvik için çalışmalar, planlar yapılmalıdır. Anne adayı vücut kitle endeksi 30 ve altı olacak şekilde olması hedeflenmekte. Ters durumlarda ise anne adayının aşırı zayıf olması sorun oluşturabilir. Uzman doktor kontrolünde gerekli test ve tetkikler yapıldıktan sonra sağlıklı kiloya ulaşması gereklidir.
Yoga veya yüzme tarzında egzersizler yapılabilir. Önemli olan Ağır olmamak şartıyla, buradaki asıl amaç bedenin egzersiz kapasitesini arttırıp kan dolaşımını düzenlemektir. Ve aynı zamanda kilo kontrolüne sağlamaktır. Ağır egzersizden uzak durulmalıdır. Tüp bebek Tedavisinde yumurta gelişim aşaması başladıktan sonra karın içi basıncı artıran hareketlerden de kaçınılmalıdır.
Tüp bebek öncesi yeterli beslenme değişiklikleri kontrol altında olmalıdır. Yapılan bazı araştırmalarda Akdeniz tarzı beslenmenin yumurtalıklara olumlu etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Katkı içeren ambalajlı besinlerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Yeterli su alımı mutlaka takip edilmelidir.
Tüp Bebek öncesi D vitaminin üreme sağlığı üzerindeki etkisi araştırmalar sonucu son yıllarla beraber daha çok belirlenmiştir. D vitamini tedavi öncesi giderilmelidir. Tedavi öncesi testler yapılarak diğer vitamin eksikliklerinin giderilmesi gereklidir.
Kimyasal maddelere maruz en az seviyeye indirilmelidir. Anne adayının kimyasala maruz kalması çok tehlikeli ve zararlıdır. Bu konu dikkat edilmesi gereken konulardan. Kimyasal deyince akla ilk oto sanayi,fabrika boya sektörü kullanılan ve herkesin hemfikir olduğu zararlar geliyor. Ancak günlük hayatımız kullandığımız kimyasalları es geçmememiz gerekiyor. Her gün kullanılan temizlik malzemeleri(çamaşır suyu, deterjan, tuz ruhu…), ve amonyak en çok maruz kalınan kimyasallar olarak söyleyebiliriz. Elimizden geldiğince maruz kalmamalıyız. Bu maddelerin kullanması sınırlandırılmalı ve en aza indirilmelidir.
Kahve tüketimi sınırlandırılmalıdır. Aşırı kafein alan bedenin doğurganlık oranında olumsuz yarattığı bilinmektedir. Çay, kahve, gazlı içecek, enerji içecekleri bırakılmalı, sigara ve benzer tütün ürünleri ve alkol kullanımının hem anne adayı hem baba adayı için kaçınılması gereken önemli faktörlerdendir
Bahsettiğimiz konular tüp bebek öncesi yapılması gerekenler arasında yaşam tarzı ile ilgilidir. Çiftler bu yaşam tarzlarına uymaları tavsiye edilmektedir. Bu şekilde değişen hayat tarzı zor olabilir fakat çiftler birbirlerine olan desteği bu aşamada çok önemlidir. Sıradaki tüp bebek öncesi yazımız tüp bebek öncesi beslenme listesi.
Tüp Bebek Öncesi BESLENME LİSTESİ
Tüp bebek öncesi beslenme listesi yapmanız gerekebilmektedir. Bu beslenme tüp bebek öncesi beslenme tavsiyesi, tüp bebek beslenme önerileri ve tüp bebekte yenmesi gerekenler hakkında yazımızı oluşturduk. Bu konu başlıkları tüp bebek tedavisinde başarı şansı isteyen anne ve baba adaylarının araştırma yaptıkları konulardandır. Sağlıklı bir beslenme anne yumurtalıklarını ve baba sperminin kalitesini arttırdığı araştırmalar ile kanıtlanmış. Ayrıca sağlıklı beslenme embriyonun rahme tutunma oranında büyük etkisi olduğu söylenebilir. Fazla uzatmadan tüp bebek öncesi beslenme listesi nasıl olmalı.
Günlük beslenmenizde normal besinler ile karbonhidrat içeren besinleri değiştirmek gerekiyor. Bu durumda daha kaliteli karbonhidratlar tüketili olacaktır.
- Pirinç yerine bulgur tercih edilmeli
- Ekmek tercihinde tam tahıllı ekmek tercih edilmeli
- Meyveler tam olarak tercihen kabuğu soyulmadan tüketilmeli
- Tam buğday unundan üretilen makarnalar seçilmeli
- Özellikle sebzeli yemeklerde pirinç tercih edilmemeli bulgur tercih edilmeli ve bu yemeklere yeşil mercimek, börülce, greçka gibi tahıl veya baklagiller ilave edilmeli
Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gereken besinler dendiğinde ilk akla gelen besinler yağlardır. Yağ kullanımında zeytinyağı tercih edilmelidir, işlenmiş margarin, hayvansal yağlar ve tereyağının günlük tüketimi azaltılmalıdır. Sağlıklı yağların tercih edilmesi anne adayı yumurta kalitesini arttırmaktadır.
Tüp bebek tedavisi öncesi beslenmesine özen gösteren anne adayları için en önemli Omega 3 besini doymamış yağ asitleridir. Omega 3 yeterli düzeyde alınması anne adayı için yumurta kalitesini ve embriyo kalitesini arttırmaktadır. Bunun yanında “rahime iyi gelen besinler” sorunuza verilecek en iyi cevap, günlük olarak yeterli miktarda alınan Omega 3 alınması önem taşımaktadır. Çünkü Omega 3 embriyonun rahim iç zarına tutunma şansını arttırdığını bilinmektedir.
Omega 3 değerli besin kaynağı balıklar olup, balık tercihi yapılırken civa düzeyi tehlikeli olmayan balıklar tercih edilmelidir. çevresel atıklar açısından riskli olduğu için civa düzeyi yüksek balıklar tüp bebek tedavisinde yenmemesi gerekenler listesindeki balıklardır.
Diğer omega-3 içeren besin grupları; ceviz, keten tohumu, chia tohumu, soya fasulyesi, semiz otudur.
Tüp bebek öncesi üreme hücrelerinin gelişimi ve olgunlaşması için protein zengini besinlerin tüketimi önemlidir. Yetersiz protein alımı yumurta kalitesinde ciddi düşüklüğe neden olmaktadır. Yumurtalık kalitesini artıran yiyecekler en önemli besinlerdir. Yeterli miktarlarda protein alımı tüp bebek öncesi beslenme için çok önemli bir yere sahiptir
Yeşil biber,havuç, tatlı patates, ıspanak, domates, kabak, yeşil yapraklı sebzeler, süt, kabak, kavun, kırmız et, yumurta, bal kabağı.
A vitamini alımını belirli bir miktarda tutmak gerekiyor, aşırı A vitamini tüketimi tüp bebek tedavisinde olumsuz etkilere neden olabilir. Ayarında beslenmek gerekiyor.
Balık, koyu yeşil yapraklı sebzeler (brokoli, ıspanak vb…), yumurta, kuşkonmaz, bamya, baklagiller (mercimek, kırmızı mercimek, nohut, fasulye, barbunya) bezelye, portakal, greyfurt, kuruyemişler (kabak çekirdeği, badem, ceviz).
yeşil yapraklı besinler, fındık, avokado, zeytin, zeytinyağı, badem, ayçiçeği çekirdeği.E vitaminin zengin olduğu besinler arasındadır bu besinler yumurta hücrelerinin yaşlanmasını engellemekte, yumurta kalitesini artırmaktadır. Günlük beslenme alışkanlıklarında E vitamini tüketimi yeterli olan kadınların embriyo kalitelerinin daha yüksek olduğunu bilinmektedir.
Tüp bebek öncesi beslenme listesi bu şekilde değerlendirebilir. Fakat kapsamlı bir beslenme listesine ihtiyacı hissederseniz uzman doktorunuza başvurmanız gereklidir.
Tüp Bebek Öncesi İSTENİLEN TESTLER
Tüp bebek tedavisi yapacak olan anne ve baba adayı için tüp bebek öncesi istenilen testler bulunmakta. Bu testler ve tetkikler uzman doktor için tedavi planı niteliğinde olup oluşturulacak süreç ve aşamaları belirleyecek. Bu testler kadın ve erkeğin kısırlığının altında yatan nedenler araştırılmaktadır. Yazıyı uzatmadan tüp bebek öncesi istenilen testler veya yapılan testler şunlardır.
Tüp bebek erkekler için testler
Üroloji uzmanı tarafından yapılan bazı testler yapılmaktadır. Erkekler için yapılan testler şunlardır.
Genital organ muayene edilir. Tıbbi geçmiş ve tedavileri daha önce kullanılan ilaçlar sorgulanır.
Tüp bebek öncesi istenilen testler arasında için en önemli test sperm analizidir. Erkeğin sperm örneği vermenizi istenir. Sperm örneği 3 günlük cinsel perhiz sonrası verilmelidir. Sperm örneği miktar, renk, sayı, şekil ve hareketlilik, enfeksiyon incelenir yapılır.
Erkek hormonlarını incelemek için yapılan kan testleridir.
Geri boşalma, varikosel varlığı için ultrason istenebilir.
Tüp Bebek Kadınlar İçin Testler
Tüp bebek kadınlar için istenilen testler kadın doğum uzmanı tarafından yapılan testlerdir.
Tüp bebek öncesi istenilen teslerin başında gelen jinekolojik ultrason veya Vajinal ultrason olarak da adlandırılan bu tarama; rahim, yumurtalıklar ve fallop tüplerinizi incelemek için uygulanır.
Vajinaya içerisine sokulan bir ultrason aletiyle yapılan bu incelemede hem yumurtalık rezervi hem de rahim ve yumurtalıklardaki sorunlara ilişkin bilgi edinilir. Adetin gününün 2. veya 3. günü yapılan ultrasonda, anne adayının gebe kalmasını engelleyebilecek rahimdeki; miyomlar, polipler, yumurtalıklardaki; çikolata kisti, endometriozis, polikistik over sendromu gibi sorunlar araştırılır. Ayrıca yumurtalık rezervinin belirlenmesinde de ultrason kullanılır.
Rahmin içerisinde miyom ve polipler gibi şekil bozukluklarına neden olan yapıların bulunması embriyonun anne rahme tutunmasını zorlaştırır.
Tüp bebek tedavisinde gebelik için yumurtalıklarınızdan her ay bir yumurtanın salınması gereklidir. Buna yumurtlama olayı denir. Yumurtlama olmazsa döllenme de gerçekleşemez. Adetin 21.günü kandaki progesteron hormonuna bakılır ve buna göre yumurtlama olup olmadığı belirlenir. Yüksek düzeyde progesteron yumurtlamanın olduğu anlamına taşır.
Kadınlarda yumurtalık hormonlarına bakmak için kan testleri yapılır. Tüp bebek tedavisi öncesi yapılması gereken hormon testleri şunlardır:
FSH, LH, E2 (adetin ilk 5 günü içinde), TSH, PRL ile gerekirse DHEAS, Total-Testosteron hormonu.
AMH hormonu ise kadınlarda başlıca yumurtalık rezervinin değerlendirilmesi amacıyla yapılır. Yumurtalık rezervi, tüp bebek tedavisi sırasında elde edilen yumurta sayısını ve kalitesini etkilemektedir.
İlaçlı rahim filmi ya da HSG olarak adlandırılan bu işlemde rahim içine röntgen çekilir. Bu röntgende rahimin şekil yapısı ve tüplerdeki geçirgenlik kontrol edilir. Özellikle kadınların tüplerinin açık veya kapalı olma durumunun belirlenmesi amacı ile yapılmaktadır. Tüplerin kapalı olması, yumurtaların rahim içine düşmesini engelleyecektir. Tüplerin tıkalı olduğu belirlenirse daha ileri inceleme için laparoskopi yapılır. Tüpler iki taraflı tıkalı ise hastaya direkt tüp bebek tedavisi önerilir.
Test esnasında adet ağrısı benzeri bir rahatsızlık yaşanabileceğinden işlemden bir saat önce ağrı kesici alabilirsiniz. Fakat günümüzde genellikle anestezisi altında çekilmektedir. Düşük de olsa bir enfeksiyon riski olduğundan tek doz antibiyotik kullanılmaktadır. HSG öncesi cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.
Tanısal ve ya tedavi edici amaçlı rahim içinin incelenmesine dayalı ameliyathane ortamında kamera ile bakılarak yapılan bir işlemdir. Tüp bebek tedavisi öncesi şüpheli durumlarda mutlaka rahim içerisi değerlendirilmelidir.
Tüp bebek öncesi isteniler diğer testler ek olarak, HIV, Anti-HCV, Hepatit C ve Hepatit B gibi bazı testler istenebilir.
Anne adayının kan grubu belirlenmeli, anne adayının kan grubu negatif, baba adayının pozitif kan grubuna sahip olması halinde gebelikte yaşanabilecek kan uyuşmazlığı açısından aile bilgilendirilmelidir. Bunun yanında:
- Rutin biyokimya,hemogram, tiroid hormonları,B12 ve D vitamini, insülin direnci tahlilleri istenmelidir.
- Rubella IgG testi ise anne adayının gebelikte kızamıkçık hastalığına yakalanma riskinin olup olmadığını göstermektedir.
- aPTT, INR, Protein S ve Protein C testleri, pıhtılaşma problemlerini ortaya koymaktadırlar.
tüp bebek öncesi istenilen testler Anne ve baba adayı için bunları oluşturmaktıdır. Tüm testlerden sonra son kalan test ise gebelik testidir.
Tüp Bebek Öncesi GENETİK TEST
Tüp bebek öncesi genetik test “PGT” olarakta bilinen embriyoda hastalık ve kromozom bozukluğu araştırılmasıdır. Hem anne hem baba adayına yapılmaktadır. Kalıtsal bir hastalığı bulunan anne veya baba adayı çocuğa genler aracılığıyla geçirebilir. Tüp bebek öncesi genetik test ile bunun önüne geçilebilir. Genler, yumurta ve sperm aracılığı ile nesilden nesile aktarılmaktadır. Bu sebeple genetik test uzman doktorun tavsiyesi ile yapılması önerilmektedir.
Tüp Bebek Öncesi Genetik Test Faydaları
Tüp bebek tedavisi anne adayından yumurta baba adayından sperm seçilerek oluşturulan döllenmenin sağlanmasıdır. Bu tedavi öncesi genetik test ile hastalık ve bozukluklar tespit edilebilir. Tüp bebek öncesi genetik test faydaları şunlardır.
- Gebelik İhtimali Artar
- Sağlıklı Embriyo Seçiminden dolayı düşük oranı azaltılabilir.
- Tüp bebek tedavisinde çoğul gebelik oranı yüksektir. Genetik test ile bunun önüne geçilir.
- kalıtsal hastalıkların çoçuğa geçmesi engellenir.
- Kanser riskini artıran genler vardır. Bu test ile çoçuğa genlerin aktarılması aza indirilir.
Tüp Bebek Tedavisi Öncesi CİNSEL İLİŞKİ
Tüp Bebek Tedavisi Öncesi CİNSEL İLİŞKİ anne ve baba adayı için herhangi bir tehlike söz konusu değildir. Ancak anne adayı tedaviye başladıktan ve ilaç kullanım aşamasına geçtikten sonraki safhada dikkatli olmakta fayda var. Tüp bebek tedavisi transfer öncesinde cinsel ilişki hem anne hem baba adıyı tarafından risk oluşturabilir.
Tüp bebek transfer öncesi cinsel ilişki neden yasak
Tüp bebek transfer öncesi cinsel ilişki neden yasak sorusuna cevap olarak tedavinin başarılı olması embriyonun anne rahmine tutunması yani hamileliğin oluşması için bu dönem büyük önem taşımaktadır. Bu dönemde çiftler cinsel ilişkiden uzak durmaları önerilmektedir.
Tüp bebek yumurta toplamadan kaç gün önce cinsel ilişkiye girilir?
Tüp bebek yumurta toplama kaç gün önce cinsel ilişkiye girilebilir çiftlerin merak ettiği konular arasında şöyleki yumurta toplama ve sperm alma işlemi için baba adayı 3-4 gün cinsel ilişkiye girmemeli bu süre 7 günüde geçmemelidir.
Tüp bebek TRANSFER ÖNCESİ nelere dikkat edilmeli?
Tüp bebek transfer öncesi dikkat etmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Anne adayı transfer öncesi ultrason ile görüntünün alınabilmesi için bol bol su tüketmelidir. Bu su tüketimi 8-10 bardak olabilir. Bunun sebebi idrar kesesinin dolmasını sağlamak ve iyi bir görüntü elde etmektir. Tüp bebek transfer öncesi anne adayı gelmeden ruj, parfüm, deodorant ve oje gibi kimyasal içerikli malzemeler kullanmaması söylenir.
Tüp Bebek Tedavisi Öncesi Yapılacaklar Sıkça Sorulan Sorular
Tüp bebek öncesinde yapılacak konulara değindik bunlar, tüp bebek öncesi beslenme, tüp bebek öncesi testler, tüp bebek öncesi cinsel ilişki, tüp bebek genetik test gibi başlıklar altında inceledik sizinde buraya kadar okuyup aklınıza takılan herhangi bir soru var ise yorum bölümüne yazmanız yeterli olacaktır. Veyahut Forum, Soru-Cevap kısmından dilediğiniz sorunuzu sorabilir ve başka kullanıcıların sorularını cevaplayabilirsiniz.