1. Anasayfa
  2. Tüp Bebek

Tüp Bebek Tedavisi Östrojen Hormonu

Tüp Bebek Tedavisi Östrojen Hormonu Nedir?
0

Tüp Bebek Tedavisi Östrojen Hormonu tedavi sürecinin başlangıcında anne adayının merak ettiği östrojen hormonu nedir, östrojen hormon seviyesi be östrojen hormonu önemi sorularını sıkça araştırmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisi Östrojen HormonuTüp Bebek Tedavisi Östrojen Hormonu Nedir

Tüp bebek tedavisi östrojen hormonu, Dokuların davranışlarını belirleyen ve organların doğru fonksiyonlarda çalışmasını düzenleyen hormonların en önemlilerin biri östrojen hormonudur. En temel olarak kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen hormonu hem kadınlarda hem erkeklerde bulunur. Kadınlarda daha yoğun olmasının sebebi yumurtalıklardan salgılanan bir hormon olmasıdır. Yumurtalıklar dışında yağ dokularından ve böbrek üstü bezlerinden de az oranda salgılanmasından ötürü erkeklerde de östrojen hormonu bulunmaktadır.

Kadınlarda östrojen hormonu ergenlik döneminde salgılanmaya başlar. Üreme dönemindeki kadınlarda maksimum seviyesinde olan östrojen hormonu menopoz dönemine doğru azalma gösterir. Bu azalma kadınlarda menopoz dönemini başlatmaktadır. Asıl görevi adet düzenlemek olan östrojen hormonu üreme sistemini, idrar yollarını, göğüsleri, dolaşım sistemini, deri saç gibi kıllanma bölgelerinin aktivitesini de düzenlemektedir. Ayrıca kemiklerin güçlü kalmasına yardımcıdır. Kemik yapımını arttırıp kemik yıkımını azaltır. Bu sebeple kadınlarda menopoz döneminde östrojen hormonunun azalması ile beraber kemik erimesi sıklıkla görülmektedir

Östrojen hormonunun üreme sistemine olan etkisi ilk olarak ergenlikle beraber kadınsal ve doğurganlık özelliklerin oluşturulmasıdır. Vajinanın büyümesi, vajina duvarlarının güçlenmesi ve esnek kalmasını sağlaması, rahmin döllenmesi için yumurtaların aşağıya doğru hareketini sağlayan fallop tüplerinin güçlenmesi, memelerdeki yağ dokusunun ve gebelikte süt üretiminin oluşması gibi sağlıklı bir üreme sistemi için gereken tüm fonksiyonları düzenler. Her ay mensturasyon dönemi sonrası artmaya başlayan östrojen hormonu yumurtalama döneminde en yüksek seviyesine ulaşır ve yumurtlama sonrasında hızlı bir şekilde düşer.  Yumurtalıklarda yumurta gelişimini tetikler ve rahim duvarını gerçekleşecek gebelik için hazırlar. Üreme işlevinin devamlılığı ve sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için gerekli olan östrojen gebelik oluşumuna ve gebelik sonrası hamilelik dönemine doğrudan etki etmektedir.

Tüp bebek tedavisi Östrojenin Hamilelik Hazırlık ve Hamilelik Dönemine Etkileri

Üreme sistemini düzenleyen hormon olmasından ötürü hamilelik düşünen her kadının odağında olması gereken östrojen hormonunun hamilelik döneminde fonksiyonlarının düzenli olması gereken tüm organlara etkisi vardır.

Fallop tüplerinin kas tabakasına ait faaliyetlerini düzenleyerek sperm ve yumurtanın buluşabilmesi uygun ortamı hazırlar.

Rahimde gebelik sırasında embriyonun tutunmasını sağlayan rahim duvarının oluşmasını, kanlanmasını ve beslenmesini sağlar.  Ayrıca döllenmenin gerçekleşmesi için spermlerin rahim ağzından geçmesini kolaylaştırmak üzere salgılanmayı arttırır.

Vajina florasını düzenler, sağlıklı bir yapı için gereken asit dengesini korur. Vajina salgılarını düzenleyerek vajinayı enfeksiyonlara karşı korunaklı hale getirir.

Memelerdeki süt kanallarının sağlıklı bir fonksiyonla işlemesini ve meme başının emzirme için uygun hale gelmesini sağlar.

Tüm bu yapının düzenli bir şekilde işlemeye devam etmesi için östrojenin gerekli miktarda olması gerekir. Yüksek ya da düşük olması çeşitli işlev bozukluklarına yol açacaktır. Bu nedenle sağlıklı bir üreme için östrojen hormonun yaşla ve genel sağlık durumu ile uyumlu olacak şekilde, gerektiği seviyede olması beklenmektedir.

Östrojen Eksikliği Etkileri ve Nedenleri

Östrojen Eksikliği Etkileri ve NedenleriÖzet tanımı ile östrojen hormonun eksikliği kadınsal fonksiyonların ve üreme faaliyetlerinin doğru bir şekilde işlemesini engelleyecektir.

Östrojen hormonunun eksikliğinde karşımıza çıkan ilk etki adet düzensizliğidir. Adet menstural sirküsünü düzenleyen başlıca hormon olması sebebiyle eksikliği halinde yumurtalama faaliyetleri düzgün şekilde çalışmayacak bu da doğrudan adet dönemlerinde gecikme, düzensiz adet görme gibi etkileri doğuracaktır.

Vajinal salgılara ve vajinal floranın sağlıklı olmasına yaptığı etkiye bağlı olarak eksikliği vajinal kuruluk, vajina salgılarında azalma gibi sonuçlar doğuracaktır. Bu durum özellikle aktif bir cinsel yaşamı olan kadınlarda cinsel beraberlik sırasında ağrı şikayetlerine neden olabilir. Ayrıca salgılamanın azalması ile spermlerin rahme ulaşması zorlaşacaktır.  Vajinal etkiye bağlı olarak cinsel isteksizlik görülebilmektedir.

Östrojen hormonun mutluluk hormonun salgılanmasına tetikleyici görevi olmasından ötürü eksikliği halinde yoğun depresyon hissi, kronik yorgunluk atakları, baş ağrısı gibi durumla görülebilmektedir.

Gene menopoz dönemi etkilerinden biri olarak akıllara gelecek olan sıcak basması, konsantrasyon bozuklukları, psikolojik hassasiyet durumları azalan östrojenin etkilerindedir.

Tüm bu etkilerin yanı sıra regl düzensizliğine bağlı yumurtlama sorunların, rahimde üreme için gerekli olan ortamın oluşturulamaması, fallop tüplerinin işlevini yerine getirmemesi gibi sonuçlar ile gebeliğe elverişliliği ortadan kaldırmaktadır.

Östrojen hormonu eksikliği birçok durumdan tetiklenebilir. En önemli sebebi ilerleyen yaş olsa dahi üreme dönemindeki kadınlarda da görülebilen bir durumdur. Aşağıdaki maddeler nedeniyle üreme çağındaki bir kadının vücudunda olması gereken östrojen hormonunda azalmalar görülebilir.

  • Aşırı fiziksel aktivite
  • Sert diyetler ve vücuda gereken mineral ve vitaminlerin alınamaması
  • Yumurtalıkları hedef alan immun hastalıklar
  • Yumurtalık yetmezliği (erken menopoz)
  • Hormonların salgılandığı hipofiz bezi sorunları
  • Yumurta üretimini etkileyen tedavilerin yapıldığı hastalıklar (kemoterapi, radyoterapi)
  • Genetik hastalıklar
  • Böbrek hastalıkları

Östrojen Yüksekliği Etkileri ve Nedenleri

Östrojen hormonu yüksekliğinde aynı düşüklüğünde olduğu gibi ilk etki adet döngüsünde görülür. Aynı eksiklik halinde olduğu gibi östrojen hormonu yüksekliğinde de adet düzeninde bozulmalar görülecektir. Ayrıca adet öncesi sendrom diye adlandırılan dönemde vücudunuzda normalde görülmeyen ağrı, aşırı agresiflik gibi durumlar görülmesi yüksek östrojenin bir sonucudur.

Östrojen hormon eksikliğinde vücutta şişkinlik oluşur. Yağlanma ve kiloda artış veya kilo verememe gibi durumlar görülmektedir. Özellikle meme dokusunda ağrılı büyüme, kistik oluşumlar, ele topak gelmesi gibi durumlar yaşanabilmektedir. Bu durum memelerin östrojen hormonuna karşı aşırı duyarlı olması nedeniyle yaşanmaktadır.

Erkek tipi saç dökülmeleri de östrojen hormonunun yüksekliğinde görülen durumlardan biridir.

Östrojen hormonunda ki artış çoğunlukla ani kilo alımı, diyabetik hastalıklar ya da psikolojik etkenler sonucu gelişir.

Östrojen hormon seviyenizi basit bir hormon testi ile ölçtürmeniz mümkündür. Yüksekliği ya da eksikliği halinde ilaç tedavisi ile nominal hormon değerlerine gelebilir ve sağlıklı bir üreme sistemine sahip olabilirsiniz.

Tüp Bebek Süreci ve Östrojen Hormonu

Tüp Bebek Süreci ve Östrojen HormonuÜreme sistemine doğrudan etkisi nedeniyle tüp bebek tedavilerinde yumurtanın oluşmasından döllenme sonrasında rahimde  bebeğin tutunmasına kadar her aşamada kadında ki östrojen hormonu önemli rol oynamaktadır.

Östrojen hormon 3 temel hormondan oluşmaktadır. Bu hormonlardan en önemlisi ve diğer iki hormona göre daha yüksek miktarda bulunan östradiol hormonudur ve tüp bebek tedavi süreçlerinde estradiol olarak adlandırılmaktadır. Östradiol oranı E2 testi ile ölçümlenmektedir.

Tüp bebek süreçleri öncelikle yumurtaların uyarılması ile başlamaktadır. Yumurtaların geliştiği foliküller büyümeye başladığında vücutta östrojen hormonu salgılanacaktır. Tüp bebek tedavisine başlandığında E2 testi ile östrojen yüksekliği kontrol edilerek yumurtaların olgunluğu ve kalitesi takip edilecektir.

Östrojen hormonu ayrıca bebeğin rahme yerleştirilmesi sonrasında rahim bölgesini hazırlayacağından tüp bebek tedavi süreçlerinde belirli bir seviyede olması gerekmektedir. Üreme çağındaki kadınlar için östradiol hormon seviyesi 15-350 pikogram aralığıdır. Bu aralıkta olmayan kadınlar için embriyonun rahme yerleştirilmesi öncesi hormon tedavileri ile rahmin döllenme sonrası tutunmaya hazır hale getirilmesi gerekir. Bu işlem sonrasında rahme embriyo yerleştirilir ve tutunması beklenir.  Östradiol seviyesi istenilen noktaya geldikten sonra transferin yapılması önerilmektedir. Aksi takdirde transfer sonrası bebeğin gelişimi için rahim uygun olmayacağı için gebelik gerçekleşmeyebilir.

Östradiol hormon seviyesinin yüksek olması tip bebek süreçlerinde daha riskli görülmektedir. Yüksek olması durumunda yumurtalarda bir sorun olduğu görülür. Bu tarz bir yükseklik halinde hamile kalınamaması, kalınsa dahi devam edememesi gibi sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle tip bebek tedavisinin başında ölçümlerin yapılarak istenilen aralığa gelmesinden sonra tedaviye devam edilmesi gerekir.

Tüp Bebek tedavisi Östrojen hormonu ne işe yarar?

Östrojen hormonu ne işe yarar, şöyleki kadınların yumurtalıklardan salgılanan, adet döngüsünde, kişinin cinsel fonksiyonlarda ve kadının doğurganlıkta önemli rolü olan hormondur. Bu hormon; Östrojen hormonu hem erkek, hem kadınlarda bulunmaktadır, üreme döneminde kadında hormon seviyeleri çok daha yüksektir ve bu seviye menopozda düşer.

Tüp Bebek Tedavisi Östrojen Hormonu Kaç Olmalı?

Tüp Bebek Tedavisi Östrojen Hormonu Kaç Olmalı?Aslında bu hormon 3 farklı form ile birlikte birleşim oluşur. Bu formlardan ilkini östradiol diğer ikisini ise östriol ve östron hormonları oluşturur. Bu noktada iki tane önemli hormon seviyelerinin kadınlar için takip edilmesi gerekir. Bu değerlerin belirlendiği aralıklar 4 farklı dönem olarak göz önünde bulundurulur.

  • İlk dönem ergenlik öncesi olarak alınmak üzere bu dönemde östron seviyesi maksimum 29 pg/ml olmalıdır. Östradiol seviyesi ise maksimum 20 pg/ml olmalıdır.
  • Erişkinlik döneminde ise östron seviyesi 10-200 pg/ml ve östradiol maksimum 350 pg/ml olmalıdır.
  • Menopoz öncesi dönemde östron 17-200 pg/ml ve östradiol 15-350 pg/ml olmalıdır.
  • Menopoz sonrası östron 7-40 pg/ml ve östradiol seviyesi 10 pg/ml altında olmalıdır.
Tüp Bebek Tedavisi Östrojen Hormonu Yorum ve Soru 

Tüp bebek tedavisi östrojen hormonu konusu hakkında çiftlerin merak ettiği çokça araştırma yaptığı sorulara değindik fakat hala aklınıza takılan merak ettiğiniz soru bulunuyor ise yorum kısmına veya Soru-Cevap, Forum bölümüne sorunuzu sorabilirsiniz.

Gönderiye Oy Ver!

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir