Yazı içeriği
- Tüp Bebek Tedavisi İçin Gereken Heyet Raporunu Nerden Alınabilir?
- Heyet Raporu İçin Gerekli Tıbbi Şartlar Nelerdir?
- Tüp Bebekte Devlet Desteği Ne Kadar?
- Tüp Bebek Devlet Desteğine Nasıl Başvuru Yapılabilir?
- Tüp Bebek Tedavisi Yapan Devlet Hastaneleri
- Devlet Destekli Tüp Bebek Uygulaması Her Kurumda Geçerli mi?
- Devlet Kaç Kere Tüp Bebek Tedavisini Karşılıyor?
- Tüp Bebek Tedavisinde Devlet Desteği Sorularınız
Tüp Bebek Tedavisinde Devlet Desteği Tüp bebek tedavisinde eğer belli koşulları taşıyorsanız ve buna göre heyet raporu alırsanız Devlet desteğinden yararlanabilirsiniz. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 63. maddesinde yardımcı üreme yöntemi tedavileri finansmanı sağlayacak sağlık hizmetleri arasında sayılmış ve genel şartlar belirtilmiştir.
Buna göre;
‘’Daha önceki evliliklerinden çocuk sahibi olup olmadıklarına bakılmaksızın, evlat edinilmiş olan çocukları hariç mevcut evliliğinde çocuk sahibi olmayan, genel sağlık sigortalısı kadın ise kendisine, erkek ise bakmakla yükümlü olduğu karısına, en fazla üç deneme ile sınırlı olmak üzere uygulanan IVF tedavilerine ilişkin giderler, belirtilen şartların birlikte gerçekleşmesi halinde kurumca karşılanır.’’
- Yapılan tıbbi tedavileri sonrasında normal tıbbi yöntemlerle çocuk sahibi olamadığı ama yardımcı üreme yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğine dair sağlık kurulu raporu düzenlenmiş olması
- Kadın için 23 yaşından büyük ve 39 yaşından küçük olması
- Uygulamanın yapıldığı merkezin SGK ile anlaşmalı olması
- En az beş yıldır genel sağlık sigortalısı ve ya bakmakla yükümlü olunan kişi olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması ve ya halen genel sağlık sigortalısı olan kadının bu koşulları taşımaması halinde eşinin gerekli koşulları sağlaması
- Son 3 yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış odluğunun raporla belgelenmesi
- Erkek sperm sorunlarında ( toplam ileri doğru hareket eden sperm sayısı 5 milyonun altında olması) durumunda 3 yıllık evlilik şartı aranmaz
- Kadın kanal sorunlarında ( tüplerin kapalı olduğuna dair HSG (rahim filmi) , laparoskopi ameliyat notu, epikriz raporu vs.) durumunda 3 yıllık evlilik şartı aranmaz
- Tanımlanamayan/açıklanamayan sorunlarda yapılmış 2 adet aşılama ve 3 yıllık evlilik şartı aranmaktadır.
- Ağır yumurtlama sorunlarında standart tedavilere cevap alınamıyorsa aşılama yapılma şartı aranmaz.
Tüp Bebek Tedavisi İçin Gereken Heyet Raporunu Nerden Alınabilir?
Tüp Bebek Tedavisinde Devlet Desteği İçin Üçüncü basamak ( Üniversite hastaneleri, Eğitim ve Araştırma Hastaneleri) sağlık kurumlarından alabilirsiniz.
Heyet Raporu İçin Gerekli Tıbbi Şartlar Nelerdir?
- Erkekte sperm testinde toplam ileri hareketli sperm sayısının 5 milyondan az olması ( en az 15 gün arayla yapılmış üç kez sperm testi gereklidir) .
- Sperm testinde sperm sayısı sıfır olması. (Azoospermi)
- Kadında tüplerin her ikisinin birden tıkalı olduğunun ameliyat (açık yada kapalı) ile saptanmış olması.
- Standart tedaviye cevap vermeyen hormonal ve yumurtlama sorununun olması.
- Yumurtalıkları zayıflamış ve az çalıştığı düşük yumurtalık rezervinin olması.
- Bu şartlara uymayan ve nedeni belirsiz kısırlık sorunu olan hastaların, SGK ile anlaşmalı kurumlarda son üç yıl içinde en az 2 kez iğne tedavisi ile birlikte yapılan aşılama tedavisinde gebelik elde edilememiş olması ve bunun belgelenmiş olması .
Heyet raporunu almak için yukarıda belirtilmiş olan şartlardan en az birisinin olması gerekmektedir.
Tüp Bebekte Devlet Desteği Ne Kadar?
Günümüz toplumunda çiftlerin yaklaşık %15’i doğal yolla bebek sahibi olamamaktadır. Üremeye yardımcı tedavi yöntemleri ile bebek sahibi olmak için doktora başvuran çiftlerin yaklaşık olarak %45- 50’sinde sorun kadından, %35’inde erkekten kaynaklanırken, %15’inde ise kısırlığın sebebi belirlenememektedir. Kadında ki yumurtlama bozukluklarından kaynaklı kısırlıkta ve erkekte sperm sorunlara bağlı kısırlıkta yumurtlama ve aşılama tedavileriyle gebelik elde etmek mümkün olabilmektedir. Ancak tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar ve uygulama işlemleri maddi olarak diğer kısırlık tedavilerinden daha fazla imkan gerektirmektedir. Bu sebeple pek çok çift tüp bebek tedavisini deneyemediği için bebek sahibi olamamaktaydı. Ancak günümüzde belli şartları taşıyan çiftlerde tüp bebek tedavisinin ücretlerinin bir bölümü devlet tarafından karşılanıyor ve bebek sahibi olamayanlar artık bu destek sayesinde bebek sahibi olma imkanına sahip oluyorlar.
Tüp bebek tedavisinin dışında herhangi bir şekilde bebek sahibi olamayacağını ve gerekli tüm şartları taşıdığını belgeleyen çiftler tüp bebek tedavisinin ardından tedavi ücretini devlet katkı sağlıyor. Tüp bebek yöntemi tedavilerinde %30, ikinci denemede %25, üçüncü denemede %20 oranında olmak üzere bu tedaviler için belirlenen bedeller üzerinden katılım payı hastadan alınıyor.
Tüp bebek tedavisi için destek alınabilmesi için kesinlikle unutulmaması gereken bir husus vardır. Tedavinizi gerçekleştirecek olduğunuz kurumun SGK ile çalışması gerekmektedir. Aksi durumda devlet desteği almak sizin için pek mümkün olmayacaktır. Tüp bebek tedavisinde bir başka önemli olan konu ise tedavi ücretlerinin kısırlık sebebine göre ve tedaviyi yapacak olan kuruma göre de değişiklik gösterebilir. Annenin yaşı, genetik özellikleri, yumurta rezervi gibi pek çok etken tüp bebek tedavi ücretlerinde belirleyici rol oynamaktadır.
Tüp Bebek Devlet Desteğine Nasıl Başvuru Yapılabilir?
Çocuk sahibi olmak isteyenlerin tüp bebek tedavisi için devlet desteği başvurusu anne adayının bağlı olduğu SGK kurumuna yapılması gerekir. Başvuru yapıldıktan sonra kişinin tedavi masraflarının bir bölümü SGK tüp bebek masrafları karşılama politikası kapsamında değerlendirilip ödemesi yapılır. Tedavi için yapılacak olan başvurular SGK il ve ilçe merkezlerine ilgili doktor raporu ile birlikte gerçeklesen müracaat ile sağlanmaktadır.
Tüp Bebek Tedavisi Yapan Devlet Hastaneleri
Normal yollarla bebek sahibi olamayan çiftler tüp bebek tedavisi yapan devlet hastanelerini araştırmaya başlıyorlar. İstanbul’da tüp bebek tedavisi yapan hastaneler Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Semiha Şakir Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çapa Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Cerrahpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bezmialem Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile bazı üniversite hastaneleri tüp bebek merkezi aracılığıyla tüp bebek tedavisini gerçekleştirmektedir.
Devlet Destekli Tüp Bebek Uygulaması Her Kurumda Geçerli mi?
Yapılmış olan yeni yasaya göre yeşil kart, bağ kur, SGK’lı kişilerin hepsi sözleşmeli kurumlardan tüp bebek tedavisi hizmeti alabileceklerdir. Sağlık Kurumlarının SGK ile sözleşme yapması durumunda kişiler tüm bu sözleşmeli kurumlardan tüp bebek tedavisi görebilecektir ve bunlara özel hastanelerde dahil edilmiştir.
Devlet Kaç Kere Tüp Bebek Tedavisini Karşılıyor?
Doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftler tüp bebek ile kolaylıkla bebek sahibi olabiliyorlar. Kişilerin bu şartları karşılamasıyla bu yöntem cevapsız kalmamıştır. Durum bu şekilde olunca da peki devlet tüp bebek tedavisini kaç kere karşılıyor? Devlet tüp bebek tedavisini 3 kez karşılamaktadır. Aynı zamanda her deneme de mutlaka heyet raporu istenmektedir. Bu şekilde çıkarılan heyet raporları ise tedavi için 6 ay olacak şekilde geçerlidir.
Tüp Bebek Tedavisinde Devlet Desteği Sorularınız
Tüp Bebek Tedavisinde Devlet Desteği hakkında aklınıza takılan herhangi bir soru var ise yorum bölümüne veya soru-cevap, forum kısmına yazabilirsiniz.