Yazı içeriği
- Tüp Bebek Tedavisinden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Tüp Bebek Tedavisi Aşamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Tüp Bebek Embriyo Transferi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Tüp Bebek Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Sıkça Sorulan Sorular
- Tüp Bebek Tedavisi Gonal F Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüp Bebek Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Tüp bebek yöntemi, kısırlık tedavilerinde uzun yıllardır kullanılan, günümüz de en çok tercih edilen, en başarılı yardımcı üreme yöntemlerinden biridir. Bu yazıda ise sizin bu süreçte en çok nerelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda bilgiler değineceğim. Tüp bebek tedavi sürecinde nelere dikkat edilmeli? Tüp bebek tedavi öncesi nelere dikkat edilmeli? Tüp bebek tedavisi sonrasında nelere dikkat edilmeli? Bu sorular tüp bebek tedavisi görecek olan bireyler tarafından en çok sorulan sorulardandır. Peki, Tüp bebek tedavisi öncesi nelere dikkat etmemiz gerekir? Ve ya Tüp Bebek Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler neler…
Tüp Bebek Tedavisinden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüp bebek tedavisine başlamadan önce doğru doktor ve klinik seçilmesi çok önemlidir. Bu tedavi şeklinin maliyetli olmakla birlikte profesyonel ekiplerce yapılması önemlidir.
- Tüp bebek tedavisine başlamadan önce anne ve baba adayı sigara ve alkol tüketimini bu tedavi boyunca kullanmaması gerekir.
- Özelikle anne adayının sürekli kullandığı bir ilaç var ise bunu doktorla paylaşmalıdır.
- Tüp bebek tedavisine başlamadan önce hamam, sauna gibi aşırı sıcak yerlerden uzak durması gerekmektedir.
- Tüp bebek tedavisi öncesi anne ve baba adayının aşırı yorucu spor ve egzersizlerden uzak durması gerekmektedir.
- Anne ve baba adayı son 2 ay içerisinde ateşli bir hastalık geçirmişse kesinlikle bu hastalığı doktoruna belirtmesi gerekir.
- Bunun yanında da eğer anne ve baba adayının cinsel organlarında son birkaç ayki dönemde enfeksiyon ve ya iltihap kapma gibi bir durum ile karşılaşmışsalar bu rahatsızlığı da doktora bildirmeleri gerekir.
- Erkek tüp bebek tedavisi öncesinde sıkı olan iç çamaşırlarını tercih etmemeli. Daha bol ve rahat iç çamaşır giymeyi özen göstermesi gerekir.
- Tedavi süreci öncesinde eğer kilo problemi yaşıyor iseniz bu süreç öncesinde kilo vermeniz gerekmektedir. Beslenme düzeninize çok dikkat etmeniz gerekir özellikle meyve, sebze, mineral ve kalsiyum ağırlıklı beslenmeye özen gösterin. Mümkün oldukça hazır gıdalar tüketmemeye özen gösterin. Aşırı yağlı, tuzlu ve kızartılmış gıdalardan da uzak durmanız da fayda vardır.
- Tüp bebek tedavi öncesinde bol sıvı alımı yapmanız gerekir. Sıvı tüketimini bolca yapmanız lazım fakat asitli içeceklerden de uzak durmanız gerekir. Mümkünse eğer evde sıkılmış meyve suları, süt, ayran, maden suyu ve kefir gibi içecekleri tükenmeniz daha yararlı olacaktır.
- Tüp bebek tedavisi öncesi doktorunuza güvenmeniz en önemli konulardan biridir. Bu güven ile birlikte doktorun söyleyeceği her şeyi güzel bir şekilde dinlenmeli ve yanlış uygulamalar yapmaktan kaçınmalısınız. Çünkü anlaşılmayan ve ya yanlış anlaşılan durumlarda istenmeyen sonuçlar çıkabilir.
Tüp Bebek Tedavisi Aşamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tedaviye başlanmadan önce çiftler tüp bebek yöntemiyle alakalı tüm aşamalarla ilgili bilgi sahibi olmalıdırlar. Böylece kendilerini nasıl bir sürecin beklediğini bilerek, daha sabırlı davranabilirler ve tedavinin bazı yan etkileri ve ya olumsuz sonuçlarını kabullenebilirler.
- Transfer öncesinde kullanılması gereken ilaçlar ve iğneleri saatinde kullanmayı özen gösterilmesi gerekir.
- Stres organizmayı olumsuz etkilemektedir. Anne adaylarının tedavi esnasında stresten uzak durmaları ve rahatlatıcı uğraşlar edinmeleri önemlidir.
- Tüp bebek tedavisi ve hamilelik döneminde sigara ve alkol kullanılmaması gerekir.
- Baba adayının sperm örneği vereceği günden üç gün öncesine kadar olan süreçte cinsel ilişkiye girmemesi ve boşalmaması gerekmektedir.
- Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkiler konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir. Enjeksiyonlar çok sık olmasa da uygulama bölgesinde tahrişler olabilir. Ayrıca nadiren rastlanmakla birlikte; baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet, sıcak basması, yorgunluk ya da duygusal hassasiyette görülebilmektedir.
- Tedavi aşamasında anne adayı aşırı yorucu ve ağır olan spor egzersizlerini yapmamalıdır.
- Transfer işlemine girmeden önce ultrasonda iyi görüntü alabilmeleri için bol su içerek idrar kesesinin dolmasını sağlamanız gerekir.
Tüp bebek tedavisi başlandığında yapılacak işlemler konusunda önceden detaylı bilgi sahibi olmak, tüp bebek tedavisi sırasında yumurta uyarma ve çoğaltma amaçlı verilen ilaç ve iğne tedavilerine, ilaç doz ayarları ve iğnelerin uygulandığı saatlere dikkat etmek, ilaçları zamanında ve doğru bir şekilde uygulamak, randevu saatlerinize özen göstermek, doktorun önerilerini dikkatle yerine getirmek tedavi başarısını arttırır.
Tüp Bebek Embriyo Transferi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Aşılama ve yumurtlama tedavilerinden daha ileri bir teknoloji kullanılarak uygulanan tüp bebek tedavisi başarı oranı en yüksek olan üremeye yardımcı tedavi tekniğidir. Fakat tüp bebek tedavisi ile sağlıklı bir gebelik ve canlı bir doğum elde edilebilmesi için tedavi öncesinde, sırasında olduğu gibi transfer sonrasında da dikkat edilmesi gereken birçok unsur vardır. Tüp bebek transfer sonrasında anne ve baba adayının bu süreç boyunca doktorun dediklerini dikkatle dinlemesi ve harfiyen dediklerine uymaları gerekir. Bu tutumlarını bebeğin sağlıkla dünyaya gelmesine kadar devam ettirmeleri gerekir.
- Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi sonrasında anne adayının yarım saat ya da bir saat dinlenmesi yeterlidir. Bu sürecin ardından anne adayı evine dönebilir ve günlük basit yaşam aktivitelerine devam edebilir. Fakat embriyo transferi sonrasında ki 3 gün boyunca evde dinlenmesi daha iyi olur. İş yerinde ani bir hareket yapılması ve ya stresli bir ortamda bulunması gebelik konusunda sorun oluşturabilir. Tedbir amaçlı kalabalık ortamda bulunmaması faydalı olur.
- Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi sonrasında hapşırma, öksürme, merdiven inip çıkma gibi durumların bebeğin tutunmasını engelleyecek faktörler değildir. Embriyo anne adayının rahmine tutunduktan sonra bu tür basit aktivitelerle bebeğin düşmesi söz konusu olamaz.
- Embriyo transferinin yapıldığı gün içinde 1-2 saatten fazla yolculuk yapılmamasında fayda vardır. 2 – 3 gün sonrasında yapılacak olan araba yolculukları gebelik için bir sorun teşkil etmez.
- Gebeliğin meydana geldiği embriyo transferinden 12 gün sonra yapılan kanda gebelik testinde öğrenilir. Bu bakımdan ötürü gebelik testinin sonucunu öğrenene kadar spor, egzersiz yapmama, zıplama ve atlama gibi hareketleri yapmamanız gereklidir.
- Bazen transfer sonrası yerleşme kanaması ve ya lekelenmeler olabilir. Transferden 5 ila 7 gün sonra hafif lekelenmeye (pembe ve ya kahverengi akıntı) hafif kramp eşlik edebilir. Bu durumda doktoru bilgilendirmeniz gerekir, ilaçlarınızı bırakmayın, doktorun önerdiği günde hamilelik testinizi yapın.
- Göğüslerde hassasiyet, mide bulantısı, yorgunluk, kramp, hafif lekelenme gibi belirtiler hamilelik belirtileri değildir. Bu hamileliğe benzer belirtiler kullanmış olduğunuz ilaçların yan etkisi olabilir ve ya strese bağlı da bu rahatsızlıkları yaşıyor da olabilirsiniz.
- Embriyo transferinden 2 gün sonra duş alınabilir. Sadece çok sıcak suyla duş alınmamalı ve hamam gibi sıcak olan mekanlardan uzak durulması gerekmektedir.
- İki hafta boyunca cinsel ilişkiye girilmemelidir.
- Tedavi öncesi gibi sonrası da stresten uzak durulmalıdır. Baba adayları anneye karşı hassas ve anlayışlı davranmalıdır.
- Tüp bebek tedavisi uygulayan kişilerin yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmeleri çok önemlidir. Özelliklede embriyo transferinden, gebelik elde edildikten sonra anne adayı tüm besin gruplarından dengeli bir şekilde tüketmelidir. Ayrıca aşırı tuzlu, yağlı ve kızartılmış ürünler bu dönemde anne adayına yasaktır.
Tüp Bebek Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Sıkça Sorulan Sorular
Tüp Bebek Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler ve bu hususlar hakkında aklınıza takılan diğer sorularınız için yorum bölümümüze veya Soru-cevap, forum kısmımıza iletebilirsiniz.
Tüp Bebek Tedavisi Gonal F Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüp Bebek Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Anne adayı gonal f kullanırken dikkat edilmesi gerekenler, anne adayını iğneyi doğru şekilde uygulanması son derece önemlidir, dozunu ayarladıktan sonra göbek deliğinin 2 parmak aşağısı ve 2 parmak yanlarını kapsayan yarım ay şeklindeki bölgeye uygulamalıdır. Gonal F İğnenin uygulanışı oldukça kolay ve acısızdır.