Yazı içeriği
- Tüp Bebek In Vitro Fertilizasyon (IVF) yöntemi
- Tüp Bebek Mikroenjeksiyon (ICSI) yöntemi
- Tüp Bebek Tedavisi Havuz Yönetimi
- Tüp Bebek Tedavisi İntrasitoplazmik Sperm enjeksiyonu Yöntemi
- Tüp Bebek Tedavisi Frozen embriyo Transferi yöntemi
- Tüp Bebek Tedavisi Blastokist kültürü ve transfer yöntemi
- Tüp Bebek Tedavisi Embriyo zarının incelenmesi yöntemi
- Tüp Bebek Tedavisi Sperm aspirasyonu yöntemi
- Tüp Bebek Tedavisi Preimplantasyon genetik tanı
- Tüp Bebek Tedavisi Embriyo Dondurma Yöntemi
- Tüp Bebek Tedavisi Assisted Hatching “embriyo çeperinin incelenmesi”
- Tüp Bebek Tedavisi Sperm Dondurma Yöntemi
Tüp Bebek Tedavisinde Kaç Yöntem Var bu yöntemler nelerdir, nasıl uygulanır gibi bir çok farklı soru ile karşılaştık.tüp bebek tedavisinde bir çok yöntem bulunmakta en çok bilinen yöntemler ise Klasik tüp bebek (IVF), mikroenjeksiyon (ICSI) yöntemi ve Havuz yöntemi kullanılmaktadır.
Tüp bebek tedavisi yöntemileri şunları oluşturmaktadır.
- In Vitro Fertilizasyon (IVF) yöntemi
- Mikroenjeksiyon (ICSI) yöntemi
- Havuz Yöntemi
- İntrasitoplazmik Sperm enjeksiyonu Yöntemi
- Frozen embriyo Transferi yöntemi
- Blastokist kültürü ve transfer yöntemi
- Embriyo zarının incelenmesi
- Sperm aspirasyonu
- Preimplantasyon genetik tanı
- Embriyo Dondurma yöntemi
- Assisted Hatching “embriyo çeperinin incelenmesi”
- Sperm Dondurma
Tüp Bebek In Vitro Fertilizasyon (IVF) yöntemi
Tüp bebek İnvitro fertilizasyon (IVF) yöntemi kadının yumurtalıklarından bir ya da daha çok sayıda olgun yumurta hücresinin alınarak, bunların baba adayından alınan sperm ile vücut dışında özel bir ortamda döllenmesidir. Embriyo transferi ise döllenen bu yumurtaların rahime yerleştirilmesidir.
Tüp Bebek Mikroenjeksiyon (ICSI) yöntemi
Tüp bebek tedavisi Mikroenjeksiyon yönteminde; bir yumurtanın içine canlı bir sperm özel aletler (mikromanipülatör) kullanılarak yerleştirilir ve anne rahmini taklit eden özel ortamlarda (inkübatör) saklanır. Böylece spermin yumurtanın içine girmesi ve döllenmenin oluşması sağlanmaya çalışılır.
Tüp Bebek Tedavisi Havuz Yönetimi
Tüp bebek tedavisinde Embriyoların anne rahmine transferi gerçekleştirilmeden önce iki ya da daha fazla sayıda yumurta toplama işlemi yapılması ve bu yolla elde edilen embriyoların dondurulmasına havuz yöntemi adı verilir. Uygulanan tedavi programına göre, havuzda bulunan embriyolar çözülerek rahim içine transfer edilmektedir.
Tüp Bebek Tedavisi İntrasitoplazmik Sperm enjeksiyonu Yöntemi
Tüp bebek tedavisi ICSI yönteminde sperm, klasik IVF yönteminde olduğu gibi yumurta toplanmasından (ponksiyon) sonra sperm petri kabındaki yumurtalara eklenmez, ancak mikroskop altında, sperm doğrudan yumurta içine çok ince bir cam iğne kullanılarak enjekte edilir. Bu yöntem, elde edilen tüm olgun yumurtalara uygulanabilir.
Tüp Bebek Tedavisi Frozen embriyo Transferi yöntemi
Dondurulmuş bir embriyo transferi (Frozen Embryo Transfer) veya FET, tam bir tüp bebek tedavisi döngüsünde oluşturulan kriyo-prezerve edilmiş bir embriyonun çözüldüğü ve anne adayının rahmine transfer edildiği bir tür tüp bebek tedavisidir.
Tüp Bebek Tedavisi Blastokist kültürü ve transfer yöntemi
Tüp bebek tedavisinde önemli bir yere sahip olan blastokist transferi kısaca laboratuvar ortamında oluşturulan embriyonun 5. veya 6. gelişim gününde kadına transfer edilmesidir. Blastokist transferin, daha kaliteli embriyo transferine imkan sağlaması ve çoğul gebelik riskini azaltması gibi pek çok yararı var.
Yumurtanın ve döllenme aşamasından sonra oluşan embriyonun etrafında koruyucu bir zar bulunmaktadır. Bu zara zona pellucida adı verilmektedir. Bu zarın pek çok önemli görevi vardır. Fakat; embriyonun rahime tutunması, embriyoyu çevreleyen glikoprotein yapısındaki bu zardan embriyonun dışarı tomurcuklanmasıyla (hatching) başlar. Tomurcuklanma embriyo gelişiminin 5. veya 6. günü blasttosist aşamasına ulaştıktan sonra gerçekleşir. Embriyonun rahim içinde tutunabilmesi tamamıyla zardan çıktığında mümkün olmaktadır.
Tüp Bebek Tedavisi Embriyo zarının incelenmesi yöntemi
Tüp Bebek için kullanılan ilaçların, embriyoyu çevreleyen zarı kalınlaştırdığı veya embriyoların içinde geliştiği kültür medyumlarının zarı sertleştirdiğini gösteren çalışmalar mevcuttur. Bu nedenle tüp bebek uygulamalarında özellikle dondurulmuş çözülmüş embriyolarda, embriyoyu saran zarın inceltilmesi veya açılması embriyonun tomurcaklanmasını kolaylaştırabilmektedir. Bu işlem Assisted Hatching (AHA) olarak adlandırılır ve 3 farklı şekilde gerçekleştirilebilir.
- Mekanik; cam mikroiğne ile embriyonun zarında açıklık meydana getirilir.
- Kimyasal; Asit tyrode solüsyonu kullanılarak embriyoyu çevreleyen zar belli bölgesinden eritilerek inceltilir veya tam olarak açılır.
- Lazer; Lazerle embriyoun zarı inceltilir veya açıklık oluşturulur.
Tüp Bebek Tedavisi Sperm aspirasyonu yöntemi
Testis sperm aspirasyonu (TESA) nedir? TESA, tüp bebek tedavisi veya mikroenjeksiyon için gerekli olan spermlerin alındığı bir prosedürdür. Genellikle lokal anestezi ile yapılır ve kadın partnerinin yumurta alımı ile koordine edilir. Testisin içerisine bir iğne iletilir ve spermler aspire edilir.
Tüp Bebek Tedavisi Preimplantasyon genetik tanı
Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) embriyo üzerinde rahime yerleştirme öncesi (pre)(implantasyon) yapılan bir genetik taramadır. Bunun için, bazı hücreler döllenmeden yaklaşık beş gün sonra embriyodan alınır ve genetik olarak incelenir. Bu hücrelerin alınması genellikle embriyoya zarar vermez.
Tüp Bebek Tedavisi Embriyo Dondurma Yöntemi
Embriyo dondurma, tüp bebek yöntemi ile elde edilen ve nakil için kullanılan dışında kalan embriyoların özel solüsyonlar ile dondurularak gelecekte kullanabilmek üzere saklanması işlemidir.
Tüp Bebek Tedavisi Assisted Hatching “embriyo çeperinin incelenmesi”
Embriyo transfer edilmeden önce, onu çevreleyen bu dış zarın mekanik olarak, asit tyrode kullanılarak veya lazer yardımı ile inceltilmesi veya tüm olarak delinmesi işlemine Assisted Hatching (Yardımcı Tomurcuklanma) denilmektedir.
Tüp Bebek Tedavisi Sperm Dondurma Yöntemi
Sperm dondurma işlemi, sperm bankacılığı tarafından alınan spermlerin toplanması ve uzun yıllar boyunca sağlıklı kalabilmesi için uygun soğuklukta bekletilmesidir. Erkeklerde spermin dondurulması ve saklanması, doğurganlığın korunması adına önemli bir seçenektir. Sperm dondurma işlemini gerekli hale getiren birçok sağlık problemi bulunmaktadır.
Aklınıza takılan sorularınız var ise yorum bölümünüze veyahut Forum, Soru-Cevap Kısmımıza iletebilirsiniz.