1. Anasayfa
  2. Tüp Bebek

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaç ve iğnelerin Yan Etkileri

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaç ve iğnelerin Yan Etkileri
0

Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaç ve iğnelerin yan etkileri çiftler tarafından özellikle anne adayının merak ettiği konuların başında gelmektedir. Tedavi sürecinde anne adayı hormon ilaçları yan etkisi olup olmadığını var ise neler olduğunu vücuduna, duygu değişimine ve daha fazla oluşacak yan etkileri araştırmıştır. Bu yazımızda tedavide kullanılan ilaç ve iğnelerin yan etkilerini başlıklar altında inceleyebiliriz.

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaç ve iğnelerin Yan Etkileri

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaç ve iğnelerin Yan EtkileriTüp bebek tedavisinde kadından fazla sayıda yumurta elde edilebilmesi adına ilaç ve iğne tedavisi uygulanır. Anne adayı yumurtanın çok sayıda elde edilebilmesi yönünde yardımcı olan ilaç tedavisinde birtakım yan etkileri vardır. Bu yan etkiler ise şunlardır;

  • Ani ruh hali değişimi
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Karın bölgesinde hissedilen ağrı
  • İshal
  • Kusma
  • Mide bulantısı
  • Yumurta geliştirici iğnelerin yapıldığı bölgelerde hafif morarma, ağrı ve tahriş
  • Ödem
  • Baş ağrısı
  • Meme hassasiyeti
  • Ateş basması
  • Halsizlik

Tüp Bebek Tedavisi Kullanılan İlaçların Yan Etkileri Var Mı?

Her ilaç ve tedavide olduğu gibi tüp bebek ilaçlarının da yan etkileri bulunmaktadır. Bunlar çoğunlukla kısa sürede kendiliğinden geçen, geçici etkilerdir. Sağlığı tehdit edebilecek durumlarla nadiren karşılaşılır.

Tedavide kullanılan Bu ilaçlar ve iğneler, çok sık olmasa da uygulanan iğne karın bölgesinde hafif tahrişe yol açabilir.

Ayrıca çok nadiren ciddi derecelerde olmamakla birlikte;

♦ baş ağrısı,

♦ göğüslerde hassasiyet,

♦ sıcak basması,

♦ yorgunluk,

duygusal hassasiyet görülebilir.

Tüp bebek anne adayı endişe duyduğu bir diğer konu tedavinin kilo aldıracağıdır. Tüp bebek ilaçlarının kiloya etkisi kısa sürelidir. Kısa süre için etkileri; iştah değişikliği, vücutta su tutulumu ve ödeme bağlı birkaç kilo ağırlık artışı olabileceği hissi verir. Fakat bu durum geçicidir ve gıda alımında aşırıya kaçılmadıkça uzun vadede kalıcı kilo alımı olmaz.

Tedavide Sık karşılaştığımız sorulardan bir diğeri ise; tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların kanser yapması ya da ilaçların erken menopoza yol açması ile ilgili olandır. Bu konuda çok fazla araştırma yapılmış olup, tedavi sonucu yumurtalık ve meme kanserleri arasında direkt bir ilişki gösterilmemiştir. Hiç doğum yapmamış doğal yollar ile hamile kalamayan ‘infertil’ kadınlarda-hiç tedavi görmeseler dahi- yumurtalık kanseri riskinin artmış olduğu bilinmektedir. Ayrıca bu tedavinin yumurtalıklardaki yumurtaları tüketip hastayı erken menopoza sokması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir.

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan iğnelerin Yan EtkileriTüp bebek Tedavisinde Yumurta geliştirici kullanılan ilaçlar;

yumurtalıkların aşırı büyümesi, karın şişliği, bulantı, kusma ile seyreden bir tabloya yol açabilirler. OHSS(yumurtalıkların aşırı uyarılması sendromu) adı verilen bu durum hafif, orta ve şiddetli olmak üzere üç seviyede karşımıza çıkabilir.

Hafif OHSS: Yumurtalıklar büyümüştür, karında hafif rahatsızlık hissedilir. İstirahat ve gerekirse ağrı kesiciler ile birkaç günde düzelir.

Orta dereceli OHSS: Hafif belirtilere bulantı-kusma da eklenir, karın şişliği daha fazladır. Bu durum da yakın takip ve hasta konforunu düzeltici tedavilerle kısa sürede gerileyecektir.

Şiddetli OHSS: Karın boşluğunda sıvı birikiminin ve nefes darlığının da eşlik ettiği, hastanın genel durumunu bozan bir tablodur. Yüzde 1 civarında hastada görülür ve hastaneye yatmayı gerektirebilir.

Belirtiler genellikle yumurta toplama işleminden 4-5 gün sonra başlar. Hafif ve orta dereceli OHSS günler içinde kendiliğinden iyileşir. Eğer embriyo transferi yapılmış ve gebelik oluşmuşsa bu düzelme gecikir, bazen birkaç hafta sürebilir.

OHSS’den kaçınmak için en önemli faktör, tedavi sırasında yakın takiptir. Eğer hastanın ilaçlara yanıtı çok fazla olmuş ve estradiol hormon seviyesi çok artmışsa, ilaç vermeden geçirilecek günler ile bu seviyenin düşmesi beklenir.

Gebelik oluşması bu durumu ağırlaştırabileceğinden, embriyoların transfer edilmeyip dondurularak saklanması riskli hastalarda tercih edilen bir yoldur. Hastanın yumurtalıkları eski durumuna döndükten sonra, dondurulmuş embriyolar çözdürülerek transfer yapılır. Böylece hasta şiddetli OHSS’den korunmuş olur ve gebelik şansı da bu durumdan olumsuz etkilenmez.

Tüp bebek tedavisinde kullanılan iğnelerin yan etkileri Var Mı

Tüp bebek tedavisinde kullanılan iğnelerin yan etkileri Var MıTüp bebek tedavisinde uygulanan iğnelerin yan etkileri şunlardır.

  • ciltte tahrişe yol açabilmekte,
  • hastada baş ağrısı,
  • sıcak basması,
  • göğüslerde hassasiyet,
  • yorgunluk,
  • halsizlik
  • duygusal değişimlere

sebep olabilmektedir. Bununla birlikte tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar kısa süre için kadının iştahını açabilmektedir.

Tüp bebek yönteminde verilen hormonlar kadınları nasıl etkiliyor?

Tüp bebek yönteminde verilen hormonlar kadınları nasıl etkiliyor?Yumurta geliştirici tedavide kullanılan ilaçlar; yumurtalıkların aşırı büyümesi, karın şişliği, bulantı, kusma ile seyreden bir tabloya yol açabilirler. OHSS (yumurtalıkların aşırı uyarılması sendromu) adı verilen bu durum hafif, orta ve şiddetli olmak üzere üç seviyede karşımıza çıkabilir. Bu durumları yukarıdaki yazımızda belirttik inceleyebilirsiniz.

Tüp bebek ilaçlarının vucuda etkisi var mı?

Tüp bebek ilaçlarının vucuda etkisi var mı?Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaç ve iğnelerin vucuda etkisi şöyle ki Vakaların % 1’inden daha azında , yumurtalık hiperstimülasyon sendromu ile sonuçlanabilir ve bu da üç ila beş gün içinde 10 kilogramlık bir kilo artışına neden olabilir. Daha yaygın olarak, tipik olarak tüp bebek tedavisi ‘IVF’ bir parçası olan hormon tedavileri kilo alımına neden olabilir.

Tüp bebek iğneleri kaç gün sürer?

Tüp Bebek Tedavisinde kullanılan iğneler kaç gün kullanılır ? Sorusu ise Tüp bebek tedavisi için kullanılan iğneler, kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte, ortalama 10-12 gün düzenli olarak devam edilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaç ve iğnelerin Yan EtkileriTüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaç ve iğnelerin Yan Etkileri Yorum ve Soru

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaç ve iğnelerin Yan Etkileri hakkında yazımızda aklınıza takılan sorunuza tam cevap bulamadıysanız yorum bölümüne sorunuzu iletebilirsiniz. Ayrıca soru-cevap, forum kısmına dilediğiniz soruyu sorabilir diğer kullanıcıların sorularını cevaplayabilirsiniz.

Gönderiye Oy Ver!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir