1. Anasayfa
  2. Tüp Bebek

Tüp Bebek Tedavisi Kilo yapar mı? Tedavide Kaç Kilo Olunmalı, Fazla Kilo Riskli mi?

Tüp Bebek Tedavisi Kilo yapar mı? Tedavide Kaç Kilo Olunmalı, Fazla Kilo Riskli mi?
0

Tüp bebek Tedavisi Kilo yapar mı, tedavide kaç kilo olunmalı, kilolu olmanın dezavantajları ve kilo kontrolü hakkında merak ettiğiniz konuları bir araya getirdik özellikle tüp bebek tedavisi kilo ile ilgili anne adaylarının en fazla merak konusu olmuştur. Tüp bebek kilolu olmak veya fazla zayıf olmak tedaviye ne gibi etkileri olduğu çiftler tarafında çokça araştırılmakta.

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Kilo Yapar mı?

Tüp bebek Tedavisi Kilo yapar mıTedaviye başlayacak kadınların çoğu, tüp bebek tedavisinde kilo kontrolü sağlayıp sağlayamayacağını merak eder. Tüp bebek ilaçları ile yumurtalıklar uyarılır ve yeterli sayı ve kalitede yumurta hücresi elde etmek amaçlanır.

Yumurtalıkların yanıtına bağlı olarak kanda hormon düzeyleri yükselir ve bunun neticesi olarak vücutta bir miktar su fazla meydana gelebilir. Vücutta artan su miktarından dolayı hastaların bir kısmı kilo aldıkları hissine kapılabilirler.

Neyse ki; yumurta toplama (OPU) işlemini bitiminden sonra hormon düzeyleri hızlı bir şekilde normal düzeylere iner ve vücutta biriken fazla miktardaki su atılır.

Bu sebeple, tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar kilo yapmadığını söylenmektedir. Tüp bebek Tedavisi sürecinde kilo aldığını hissediyorsanız, bunun geçici bir olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Tedavi sonrası hamilelik oluşmuşsa, anne adayı düzenli aralıklarla doktor ziyaretinde bulunmalı ve hekimin önereceği beslenme programına sadık kalmalıdır.

Tüp Bebek Tedavisi Kilo Vermek Gerekli Mi?

Tüp Bebek Tedavisi Kilo Vermek Gerekli Mi?Çiftler Bebek sahibi olmaya çalıştığı süreçte, tüp bebek tedavisi görmeniz gerektiğini duymak zor olabilir. Bu süreç, yani tedavi çoğu zaman duygusal ve fiziksel olarak etkilendiğiniz bir süreçtir. Umut ve beklentileriniz yükselmişken, negatif test sonuçları ve başarısızlık döngüleri, umutlarınızı kırabilir. Bir çoçuk sahibi olmanın hayalini gerçeğe dönüştürmenin zor olduğu zamanda, kilo vermeniz gerektiğini duymak, bir başka darbe olabilir. Kilonuz var ise ve kilo vermeniz gerekiyorsa tüp bebek sürecinde kilo vermek çok daha zor olabilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Kilolu Olmanın Dezavantajları Nelerdir?

Tüp Bebek Tedavisinde Kilolu Olmanın Dezavantajları Nelerdir?Aşırı kilolu ya da obez kadınların, tüp bebek tedavisinde başarısız bir döngüye sahip olma olasılıkları bulunmaktadır. Ve kilo verilirse, başarılı bir transfer ve sağlıklı bir bebeğe sahip olma şansı yükselir. Fazla kilolu olmak, hormon değerler seviyelerini düşürmek de dahil olmak üzere; kandaki hormon seviyelerini değiştirebilir.

tüp bebek tedavisi sırasında, aşırı kiloluysanız, ilave hormon ilaçları kullanmanız gerekebilir ve yumurta üretiminin uyarılmasını daha zor olabilir. Ayrıca, fazla kilolu ve obez kadınların; daha az kaliteli embriyo ürettikleri, düşük yapma oranlarının daha yüksek olduğu ve daha sağlıklı bir bebeğe sahip olma şanslarının daha az olduğunu gösteren çok sayıda çalışma bulunmaktadır.

Hamilelik döneminde fazla kilolu olmak ise; hem anne hem de bebek için, gebelik diyabeti ve preeklempsi riskine ek olarak, sezeryan ve erken doğum gibi riskleri de arttırmaktadır. Dolayısıyla, bir tüp bebek tedavisinden önce kilo vermeniz için pek çok iyi neden vardır. Ayrıca, bir erkeğin aşırı kilolu olması; testosteron seviyeleri ve sperm kalitesi sorunları ile de bağlantılıdır. Dolayısıyla, sağlıklı beslenme konusunda bir takım olarak çalışmanız, sağlıklı bir bebeğe sahip olma şansınız açısından önemli bir fark yaratabilir.

Aşırı Kilolu olmak Tüp Bebek Tedavisi için bir engel olabilir.

Aşırı Kilolu olmak Tüp Bebek Tedavisi için bir engel olabilir.Aşırı kilolu veya obez olmanın gebe kalınması üzerinde negatif etkileri olduğu uzun süredir bilinmektedir. Ancak aşırı kilolu olmanın Tüp Bebek tedavisi üzerindeki etkilerinin daha net anlaşılması için araştırmalar yapılmaktadır.Yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, obez veya aşırı kilolu kadınların tüp bebek tedavilerinin normal kilolu kadınlardan daha az başarılı bulunmuştur . Araştırmaya, 1997 ve 2006 yılları arasında ilk tüp bebek tedavi denemesi uygulanan aşırı kilolu ve ağır obez 1.700 kadın dahil edilmiş ve gebelik oranları normal kilolu kadınların tedavi sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır.

Sonuçlar pozitif gebelik testleri, devam eden gebelik ve canlı doğum oranları arasında büyük bir fark tespit edilmiştir. Bu çalışmada vücut kitle indeksi 30’un üzerinde olanlar obez olarak sınıflandırılmış. Ayrıca, çalışmada fazla kilolu ve obez grupta kadınların daha yüksek oranda düşük yaptıkları tedavi sırasında da yumurtalıklarını uyarmak için yüksek dozda ilaç ihtiyacı olduğu tespit edilmiştir. Bu da elbette tüp bebek tedavisinin maliyetini belirgin olarak arttırmaktadır.
Dolayısıyla ideal olan, Vücut kitle indeksinin 30 ‘un altında olduğu durumlarda Tüp Bebek tedavisinin başlatılmasıdır. Ancak her türlü uyarıya ve çabasına karşın kilo veremeyen kadınlar için gebelik oranlarının ne olduğu bilinerek tedavi başlatılabilir.

Tüp Bebek tedavisi Kilo Kontrolü

Tüp Bebek tedavisi Kilo KontrolüTüp bebek tedavisine başlayacak hastaların ilk öncelikli olarak çeşitli diyet programları ve egzersiz hareketleri ile zayıflama tavsiye edilmektedir. Adayların % 5-10 oranında bile zayıflaması tüp bebek tedavilerinde başarıyı artırmak için yeterlidir. Ancak çabuk zayıflamak adına uygulanan şok diyetlerden aslında kaçınılmalıdır. Aniden oluşan kilo kayıpları da yumurtalıklarda olumsuz etkilere yol açabilir. Ani kilo kayıplara yumurtaların kalitesini olumsuz etkileyerek döllenme problemlerine yol açabilir. Bu gibi olasılıklar tüp bebek tedavisinin başarısını da olumsuz etkiler.

Tüp bebek tedavisi Erkekte fazla kilo sorun olur mu?

Tüp bebekte tedavisi Aşırı kilolu baba adayları da tedaviyi olumsuz etkileyen bir faktördür. Gerçekleştirilen çalışmalarda obezitenin, erkeklerde sperm sayısının azalmasına neden olduğunu görülmüştür. Buna göre, bir erkekte 39 milyon sperm görülürken, obez erkeklerde yüksek kilolu erkeklerden ortalama 8 milyon, normal kilolu erkeklerden ise 9 milyon daha az sperm bulunuyor. Obez erkeklerin yağ dokusunda östrojen seviyesi aratarak testesteron seviyesinde azalma görülmektedir. Testesteron seviyesinde görülen azalmalar ile sperm kalitesi ve sayısı olumsuz etkilenebilmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi Vücut kitle indeksi önemli

Tüp Bebek Tedavisi Vücut kitle indeksi önemliVücut kitle indeksinin ya da kısaca BMI, bir kişinin bulunduğu ağırlığın boyuna göre endekslenmesi olduğunu ifade eden “BMI, vücut ağırlığının boyun karesine bölünmesi ile hesaplanır. Yüksek BMI obezite, yani sağlıksız aşırı kilo sahibi olmak demektir. Tüp bebek Vücut kitle indeksi 18,5 – 24.9 arasında olanlar sağlıklı yani normal kiloda, vücut kitle endeksi 25,0 – 29,9 arasında olanlar fazla kilolu, ancak obez de değil demektir. 30 üzeri ise obez olarak kabul edilmektedir. Bu aralıkların çok altında ve çok üstünde BMI sonucu çıkanlar çok düşük kilolu ya da aşırı kilolu yani obez demektir.

Tüp Bebek Tedavisinde Kilo Alımı

Tüp bebek tedavisi en çok merak edilen bu süreçte kilo alımı olup olmadığınıdır. Kadınların yumurtalarını büyütmek ve yumurta sayılarını arttırmak adına verilen ilaçlar kilo alımına sebep olmaz. Kilo aldığını düşünen kadınlar aslımda   büyümekte olan yumurtaların ortaya çıkarttığı hormonlar ve vücutlarında gereksiz bir şekilde suyun tutulmasına, şişliklere neden olmaktadır. Yalnız bu süreçte kullanılan ilaçlar bırakıldığı zaman vücut normal şekline dönmektedir. tüp bebek tedavisinde kilonun önemi büyüktür. Hem sağlık açısından hem de ilerleyen sürecin sorun çıkartmaması açısından tedaviden önce muhakkak kilo verilir.

Tüp bebek tedavisi için başvuran adayların çoğunda obezite ya da kilo ile alakalı olan sorun mevcuttur. Bundan dolayı tüp bebek tedavisine karar veren anne adayından tedaviye başlamadan önce fazla kilosunu vermesi de istenilebilir. Ayrıca tüp bebek ile alakalı tedavi sürecine başlamadan önce kilo almamak için kullanılan ve yenilen besinlere dikkat edilmelidir. Baklagiller, balık, sebze ve zeytinyağı kullanımının tüp bebek tedavisinde önemi büyüktür. Tüp bebek tedavisi kilo yapar mı merak ettiğiniz konunun sonuna geldik.

Tüp Bebek Tedavisi Kilo yapar mı yorum ve sorular

Tüp bebek tedavisi kilo yapar mı, kullanılan ilaçlar kilo yapar mı, tüp bebek kilo kaybı, tüp bebek tedavisi kilo aldırır mı veya tüp bebek tedavisinde kaç kilo olunmalı gibi merak edilen konuları inceledik. Aklınıza takılan başka soru bar ise yorum bölümüne veya Soru-cevap, Forum kısmına iletebilirsiniz. Tüp bebek kilo yapar mı soruları ve benzer aklınıza takılan sorularınızı bekliyoruz.

Gönderiye Oy Ver!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir